Ειδήσεις

“Το Αιγαίο έχει γαλάζιο, όχι γκρι”-Επάνω σε τεθωρακισμένο, ο Παυλόπουλος στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ να σεβαστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έστειλε από τα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην υποδοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Και τα μηνύματα αυτά τα έστειλε ο πρώτος πολίτης της χώρας στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς και έχοντας φροντίσει να ποζάρει επάνω σε τεθωρακισμένο!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε πως, «είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας, τιμούμε τους φίλους μας και τους σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», απευθύνθηκε στην «φίλη και γείτονα Τουρκία», λέγοντας πως ο δρόμος του λαού της «δεν είναι κατά την Ανατολή, είναι κατά την Δύση και την ΕΕ», με απαράβατους όμως, όρους και προϋποθέσεις.

 Ειδικότερα, τόνισε κατηγορηματικά τα εξής: «Για να έχει αυτή την προοπτική, που εμείς την θέλουμε και την θέλουμε ειλικρινά, απαραίτητη προϋπόθεση, όρος απαράβατος, είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η Συνθήκη της Λωζάνης και το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύουν την Τουρκία.» Εκεί, δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις, ούτε γκρίζες ζώνες. Αυτές είναι επινοήσεις. Όσο κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες, είμαστε εδώ να τους αποδείξουμε, ότι το Αιγαίο έχει φως. Όχι γκρίζο. Το Αιγαίο έχει γαλάζιο, όχι γκρι. Και αυτό, εκτός από τη φύση, σε αυτή την περιοχή, το έχει κατοχυρώσει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτό δεν κάνουμε πίσω».

 

Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της Ιστορίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

«Το όνομα που θέλουν να χρησιμοποιούν και είναι στο Σύνταγμα τους, είναι όνομα το οποίο παραχαράσει βάναυσα την Ιστορία και επειδή αποπνέει αλυτρωτισμό δεν συμβιβάζεται με το Διεθνές Δίκαιο ακόμη και με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, πολύ δεν περισσότερο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την ΠΓΔΜ, να «συμμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην Ιστορία» και διευκρίνισε: «Αυτό προϋποθέτει ότι κάθε αλυτρωτισμός εξαλείφεται. Και αυτό προϋποθέτει προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Γιατί έκαναν το λάθος να θέσουν αυτούς τους αλυτρωτικούς όρους στο Σύνταγμά τους. Αφού επέλεξαν αυτό τον δρόμο, αν θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, πρέπει αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα.

Και ύστερα, συνέχισε, η όποια συμφωνία θα προσδιορίζει επ’ ακριβώς, ότι δεν είναι νοητός αλυτρωτισμός, όποιο όνομα και αν επιλέξουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει η ρήτρα, ότι αλυτρωτισμός δεν νοείται ούτε με σύνορα, ούτε με εθνότητα, ούτε με γλώσσα εκτός των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε ειλικρινείς, σαφέστατοι, και έχουμε το Δίκαιο και την Ιστορία μαζί μας».

Ο κ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Τουρκίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την προέτρεψε να μάθει τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και Ιστορία, να τα σεβαστεί και κατόπιν να γίνονται συζητήσεις. Ωστόσο, παρατήρησε πως «κατά τα άλλα, οι γείτονες μας δεν χρειάζονται συνηγόρους και αν έχουν τέτοιους, δεν τους κάνει καλό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου