ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα αρνητικά μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017, αντικείμενο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με την διοίκηση της COSCO

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Απαι­τεί­ται να ερ­γα­στού­με με­θο­δι­κά  και ορ­γα­νω­μέ­να στη βάση ρε­α­λι­στι­κού σχε­δί­ου. Για το 2017 είναι ήδη αργά και οι φο­ρείς δια­χεί­ρι­σης της κρουα­ζιέ­ρας πρέ­πει να ξε­κι­νή­σουν σή­με­ρα να δου­λεύ­ουν για να φέ­ρουν απο­τέ­λε­σμα το 2018” ανέ­φε­ρε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης

Επι­τα­κτι­κή ανά­γκη εξορ­θο­λο­γι­σμού του ανα­χρο­νι­στι­κού και δυ­σλει­τουρ­γι­κού θε­σμι­κού πλαι­σί­ου που διέ­πει την λει­τουρ­γία των λι­μα­νιών των νη­σιών μας

Με κύριο θέμα τις αρ­νη­τι­κές προ­βλέ­ψεις που αφο­ρούν την κρουα­ζιέ­ρα στην Ελ­λά­δα για τη σεζόν του 2017, που κά­νουν λόγο για μεί­ω­ση της τάξης του 30%, συ­νά­ντη­ση με την διοί­κη­ση της COSCO είχε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, στα γρα­φεία του ΟΛΠ την πε­ρα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα, συ­νο­δευό­με­νος από τον project manager του δι­κτύ­ου υδα­το­δρο­μί­ων στο Νότιο Αι­γαίο και ει­δι­κό για θέ­μα­τα κρουα­ζιέ­ρας κ. Ιω­άν­νη Μπρα και τον εκτε­λε­στι­κό γραμ­μα­τέα της Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου κ. Μι­χά­λη Τσου­βα­λά.

‘Όπως ανά­φε­ρε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης στην διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου την Τε­τάρ­τη, τα μη­νύ­μα­τα που έρ­χο­νται από όλες τις εται­ρεί­ες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον τομέα της κρουα­ζιέ­ρας είναι ανη­συ­χη­τι­κά για την σεζόν του 2017 η οποία μέχρι σή­με­ρα δεί­χνει να κι­νεί­ται με έντο­να αρ­νη­τι­κό πρό­ση­μο, την ίδια στιγ­μή μά­λι­στα που οι αντί­στοι­χες προ­βλέ­ψεις και τα μη­νύ­μα­τα που έρ­χο­νται απο το εξω­τε­ρι­κό για τις ανα­με­νό­με­νες αε­ρο­πο­ρι­κές αφί­ξεις στα νησιά μας την επό­με­νη του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο είναι ιδιαί­τε­ρα θε­τι­κά. Δε­δο­μέ­νου ότι έχει γίνει πλέον ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των εται­ρειών για την επό­με­νη χρο­νιά,  οι όποιες πρω­το­βου­λί­ες ανα­λη­φθούν, θα έχουν ως στόχο τη σεζόν του 2018.

Τα αίτια της πτώ­σης της ελ­λη­νι­κής κρουα­ζιέ­ρας, όπως τα ανέ­λυ­σε ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος, απο­δί­δο­νται τόσο σε εξω­γε­νείς πα­ρά­γο­ντες, όπως οι τα­ρα­χές και η αστά­θεια σε χώρες της ΝΑ Με­σο­γεί­ου, που επη­ρε­ά­ζουν αρ­νη­τι­κά την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή αλλά και την Ελ­λά­δα, όσο και σε εσω­τε­ρι­κούς πα­ρά­γο­ντες όπως είναι οι προ­βλη­μα­τι­κές υπο­δο­μές στα λι­μά­νια μας,  η ελ­λι­πής εμπο­ρι­κή εξυ­πη­ρέ­τη­ση των εται­ρειών κρουα­ζιέ­ρας σε αυτά, αλλά και το ανα­χρο­νι­στι­κό, ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό και δυ­σλει­τουρ­γι­κό θε­σμι­κό πλαί­σιο που διέ­πει την  δια­χεί­ρι­ση και λει­τουρ­γία των λι­μα­νιών των νη­σιών μας και εμπο­δί­ζει την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του κλά­δου. Θε­σμι­κό πλαί­σιο βε­βαί­ως, για την ανα­μόρ­φω­ση του οποί­ου η Πε­ρι­φέ­ρεια Ν. Αι­γαί­ου έχει κα­τα­θέ­σει συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις στα αρ­μό­δια υπουρ­γεία.

Η συ­νά­ντη­ση του κ. Χα­τζη­μάρ­κου με την διοί­κη­ση της COSCO , δια­χει­ρι­στή του λι­μα­νιού του Πει­ραιά, είχε σκοπό να διε­ρευ­νη­θεί η δυ­να­τό­τη­τα ενός πλαι­σί­ου συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ COSCO και Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου , για την ανά­πτυ­ξη της κρουα­ζιέ­ρας στο Νότιο Αι­γαίο και στη χώρα συ­νο­λι­κά.

“Απαι­τεί­ται να ερ­γα­στού­με και εδώ με ρε­α­λι­στι­κό σχέ­διο, με­θο­δι­κά και ορ­γα­νω­μέ­να και σή­με­ρα, αν θέ­λου­με να δούμε απο­τέ­λε­σμα το 2018. Εμείς, σε ένα ακόμη θέμα που δεν έχου­με απο­φα­σι­στι­κή αρ­μο­διό­τη­τα εί­μα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι να δου­λέ­ψου­με. Μένει να απο­δει­χθεί αν όλοι αντι­λαμ­βά­νο­νται την κρι­σι­μό­τη­τα της κα­τά­στα­σης και βε­βαί­ως αν επι­θυ­μούν την βο­ή­θεια” ανέ­φε­ρε ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Η στρα­τη­γι­κή συ­νερ­γα­σία που επι­διώ­κει η Πε­ρι­φέ­ρεια Ν. Αι­γαί­ου έχει στο επί­κε­ντρό της τον σχε­δια­σμό της COSCO για το λι­μά­νι του Πει­ραιά, που θέτει στόχο την με­τα­τρο­πή του στο με­γα­λύ­τε­ρο λι­μά­νι της Με­σο­γεί­ου, σε κέ­ντρο της με­σο­γεια­κής κρουα­ζιέ­ρας και home port για τις με­γα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες του κλά­δου.

“ Η χώρα έχει ανά­γκη την ανα­βάθ­μι­ση του λι­μα­νιού του Πει­ραιά. Η συ­ζή­τη­ση που κά­να­με με την COSCO, αφο­ρού­σε πώς μπο­ρού­με να συν­δρά­μου­με κι εμείς στην ανά­πτυ­ξη της κρουα­ζιέ­ρας, ώστε να φέ­ρου­με το κα­λύ­τε­ρο απο­τέ­λε­σμα, με δε­δο­μέ­νο ότι στο Νότιο Αι­γαίο βρί­σκο­νται ορι­σμέ­νοι από τους κο­ρυ­φαί­ους προ­ο­ρι­σμούς κρουα­ζιέ­ρας διε­θνώς, όπως η Ρόδος, η Σα­ντο­ρί­νη, η Μύ­κο­νος και πολ­λοί άλλοι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κοί προ­ο­ρι­σμοί ενώ δυ­να­τό­τη­τες να μπουν στον χάρτη της πα­γκό­σμιας κρουα­ζιέ­ρας έχουν και άλλα νησιά μας. Δεν νο­εί­ται οποιο­δή­πο­τε σχέ­διο για την κρουα­ζιέ­ρα είτε της COSCO, είτε των πλοι­κτη­τριών εται­ρειών, που δεν θα πε­ρι­λαμ­βά­νει αυ­τούς τους προ­ο­ρι­σμούς” ανέ­φε­ρε με­τα­ξύ άλλων ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος.

Τα πι­θα­νά επί­πε­δα συ­νερ­γα­σί­ας που συ­ζη­τή­θη­καν στην διάρ­κεια της συ­νά­ντη­σης είναι τρία: οι δρά­σεις προ­βο­λής της Πε­ρι­φέ­ρειας και η εναρ­μό­νι­σή τους με τα σχέ­δια δρά­σης της βιο­μη­χα­νί­ας της κρουα­ζιέ­ρας, ο σχε­δια­σμός νέων του­ρι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων και αντί­στοι­χων προ­ο­ρι­σμών, ελ­κυ­στι­κών για τους επι­βά­τες της κρουα­ζιέ­ρας, που θα απα­ντούν στη ζή­τη­ση της αγο­ράς και η αξιο­ποί­η­ση της προ­νο­μια­κής σχέ­σης της COSCO με την τε­ρά­στια του­ρι­στι­κή αγορά της Κίνας.

Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος κα­τέ­λη­ξε λέ­γο­ντας: “Η COSCO μπαί­νει δυ­να­μι­κά στην υλο­ποί­η­ση των σχε­δί­ων της για την ανα­βάθ­μι­ση του λι­μα­νιού του Πει­ραιά και εμείς οφεί­λου­με να συ­νερ­γα­στού­με με όλους τους φο­ρείς της πο­λι­τεί­ας και της αγο­ράς για την επί­τευ­ξη του κοι­νού στό­χου της στή­ρι­ξης του πολύ ση­μα­ντι­κού για τον του­ρι­σμό και τα νησιά μας, του κλά­δου της κρουα­ζιέ­ρας, ιδιαί­τε­ρα σε μια τόσο δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δο.”

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.