Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό – Τι είπε για Λιβύη και Τουρκία

ταθερά προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται από τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως «πρώτη εθνική προτεραιότητα» και υπογράμμισε ότι η ελληνική εθνική συνείδηση επιβάλλει «τη μέγιστη επένδυση προσπαθειών» για την επανένωση του νησιού.

Αναφερόμενος στις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, στην εποχή των πολλαπλών ένοπλων συρράξεων και διχασμών, η Κύπρος να παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη».

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει θέσει έξι κεφάλαια προτεραιότητας στη διαδικασία της Γενεύης, εκ των οποίων στα τέσσερα διαπιστώθηκαν θετικά βήματα, ενώ συμφωνήθηκε να προστεθούν άλλα τέσσερα.

«Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, έναν προγραμματισμό και έναν κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι απολύτως αναγκαία», σημείωσε, προαναγγέλλοντας συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και, αργότερα, νέα πενταμερή διάσκεψη μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά με τη Λιβύη, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε ως καθοριστική την ελληνική πρωτοβουλία για δημοσιοποίηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτυπώνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο σύνολό τους, αποτελώντας πλέον μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προκήρυξη οικοπέδων εντός της ελληνικής ΑΟΖ προς εκμετάλλευση, με αφορμή το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron.

Υπογράμμισε ότι τα συμβόλαια που προκήρυξε η Λιβύη δεν παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς «βρίσκονται νοτίως της μέσης γραμμής, όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνική Πολιτεία».

Χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «άκυρο και ανυπόστατο», καθώς προήλθε από μη νομιμοποιημένη κυβέρνηση και αφορά δύο χώρες που δεν έχουν αντικείμενες ακτές, καλώντας τη Λιβύη να προσέλθει σε τεχνική συζήτηση με την Ελλάδα, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Για την πρόσφατη απόφαση αναστολής της υποβολής αιτήσεων ασύλου επί τρίμηνο, ο υπουργός εξήγησε πως στόχος είναι να σταλεί «ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στους διακινητές» και να δοθεί χρόνος για τη θεμελίωση συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές ώστε να μηδενιστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί «μικρά βήματα προς την κανονικότητα», με περιορισμό των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά η συζήτηση Ελλάδας–Τουρκίας οικοδομήθηκε με δομημένο τρόπο σε τρεις πυλώνες – Πολιτικός Διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Θετική Ατζέντα – με σαφείς ρόλους και στόχο τη λειτουργική συνύπαρξη.

«Χωρίς καμία παραχώρηση στα εθνικά μας δίκαια, προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση που θα αποτρέπει την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathmerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου