Αθλητικά

Ζητούν επαναξιολόγηση του πλαισίου λειτουργίας των σωματείων στο ζίου ζίτσου

Η διοίκηση της Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου κάνει γνωστό ότι καθίσταται εφικτή, υπό προϋποθέσεις, η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων των σωματείων, στους εσωτερικούς χώρους, εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο λειτουργίας και υγιεινής, του υφυπουργείου Αθλητισμού. Μάλιστα, απέστειλε και σχετική επιστολή στα σωματεία.

Εξάλλου, η διοίκηση της ΕΦΕΟΖΖ με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, επισημαίνει την ανάγκη διαχωρισμού των μαχητικών αθλημάτων από τα υπόλοιπα αθλήματα, την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες τους, καθώς και την ανάγκη να προσδιοριστεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επαναλειτουργίας των αθλητικών συλλόγων, ώστε να επανέλθει ομαλά η κανονικότητα. Η ομοσπονδία κάνει σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτή η επιστροφή των σωματείων στην κανονικότητα. Η ΕΦΕΟΖΖ ζητά να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών σωματείων, να ληφθούν υπόψη οι διαστάσεις των εγκαταστάσεων, να εφαρμοστεί το μέτρο της απόστασης και της αποφυγής επαφής και να απελευθερωθούν οι προπονήσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Αναλυτικά:

«Η Διοίκηση της Ελληνικής Φιλάθλου Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου (Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ.Ζ.), μετά την την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30.608/17.5.2020 ΚΥΑ «Άρθρο 3. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18.5.2020», επισημαίνει την ανάγκη διαχωρισμού των μαχητικών αθλημάτων από τα υπόλοιπα αθλήματα, την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες τους, καθώς και την ανάγκη να προσδιοριστεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επαναλειτουργίας των αθλητικών συλλόγων, ώστε να επανέλθει ομαλά η κανονικότητα.

Ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, που προσδιορίζεται σε 1 αθλητή ανά 30 τ.μ. , παρατείνει την αδράνεια των Συλλόγων και των αθλητών Ζίου Ζίτσου, καθώς τα σωματεία μας διαθέτουν μεν σύγχρονες και νόμιμες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά οι κτιριακές διαστάσεις τους είναι εντελώς διαφορετικές σε σύγκριση με τα κλειστά γήπεδα.

Τα αθλητικά σωματεία μέλη μας, στην πλειοψηφία τους μισθώνουν ακίνητα, δεν φιλοξενούνται σε γηπεδικές εγκαταστάσεις Δήμων ή Φορέων, πολλών τετραγωνικών, και μέσα από τους χώρους αυτούς αναπτύσσεται το πιο υγιές κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δημιουργώντας πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κατά συνέπεια, σας κάνουμε γνωστό ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ στην ουσία δεν επιφέρει την κανονικότητα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Ο αριθμητικός περιορισμός (1 άτομο αν 30 τ.μ.) και ο ηλικιακός περιορισμός (13 ετών και άνω), σημαίνει συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των αθλητικών σωματείων.

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού

Μέλη της Υγειονομικής Επιτροπής,

Ζητούμε να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών σωματείων. Να ληφθούν υπόψη οι διαστάσεις των εγκαταστάσεων. Να λειτουργήσουν τα σωματεία με το μέτρο της απόστασης και της αποφυγής επαφής, στο αρχικό στάδιο, όπως συμβαίνει σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όλων των κλάδων. Να απελευθερωθούν οι προπονήσεις σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Στους Συλλόγους μας μπορεί να επιτευχθεί προπόνηση χωρίς επαφή, με πειθαρχία και αυστηρή εφαρμογή όσων προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο για το άθλημα μας.

Με το μέτρο της ατομικής προπόνησης και το μέτρο της σωματικής άσκησης 5 ή 6 αθλουμένων, δεν επανέρχεται η κανονικότητα.

Οι Σύλλογοι μας θα εφαρμόσουν το πλαίσιο λειτουργίας που τους επιτρέπεται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία τους. Αναμένουμε την επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες από την Γ.Γ.Α.».

Οι οδηγίες της ομοσπονδίας προς τα σωματεία:

Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, ηλικίας 13 ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007). Οι αθλητές όλων των των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου.

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν, αφού συμβουλευθούν τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καθώς και τις οδηγίες της Ομοσπονδίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου