Ειδήσεις

“Κι όμως είναι προτιμότερο να μιλάς από το να σιωπάς κ. Αντιδήμαρχε!” -Απάντηση στον Αντιδήμαρχο κ. Παλαιολόγο

Κι όμως είναι προτιμότερο να μιλάς από το να σιωπάς κ. Αντιδήμαρχε! Αρκεί να έχεις κάτι να πεις.

Κι εμείς έχουμε να πούμε. Κι αυτά που θέλουμε να πούμε, τα λέμε, τα γράφουμε και τα υπογράφουμε οι ίδιοι! Ούτε κατ’ εντολή μιλάμε, ούτε μεταβιβάζουμε την εντολή σε υπαλλήλους για να μας γράψουν τι θα πούμε.

Ας τα πιάσουμε λοιπόν με τη σειρά.

Μας λέτε ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση και (διαβάζοντας και άλλους συναδέλφους σας) ότι δεν έχουμε πρόταση. Αλήθεια κ. Παλαιολόγο; Δεν ήμασταν εμείς που από τον Μάρτη του 2015, σας προτείναμε να προχωρήσετε στην απόκτηση του εξοπλισμού που χρειάζεται η Διεύθυνση Καθαριότητας και στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μπορέσει να κάνει τα δουλειά της; Τι μας είπατε τότε; Αυτά δεν γίνονται, εμείς θέλουμε ιδιώτη. Και οδηγηθήκατε στο γνωστό φιάσκο, με συνέπεια να βρωμίσει το νησί. Και παρά το πάθημα, συνεχίζετε το ίδιο ποίημα. Εμείς θέλουμε ιδιώτη! Ποιος λοιπόν έχει στείρα πολιτική γραμμή; Εμείς ή εσείς;

Σας το ξαναλέμε και σήμερα. Προωθήστε την προμήθεια του εξοπλισμού που λέει η δική σας εισήγηση ότι είναι αναγκαίος -ώστε να μείνει και στο Δήμο-, προχωρήστε στην πρόσληψη του προσωπικού που χρειάζεστε και κάντε τη δουλειά. Κι εμείς μαζί σας. Θα σας επαινέσουμε κιόλας! Δεν ακούτε όμως. Είστε έτοιμοι για άλλη μια προεξοφλούμενη από πολλούς αποτυχία, που ναι μεν θα σας βαρύνει, αλλά θα την πληρώσει η Ρόδος.

Κι ακολούθως έρχεστε να βάλετε «τα πράγματα στη θέση τους» όσον αφορά στη ΔΕΚΡ. Ας τα βάλουμε λοιπόν.

Με έχετε ακούσει ποτέ κ. Παλαιολόγο, να αναφέρομαι στη ΔΕΚΡ και μάλιστα συγκρίνοντας την με τη σημερινή Διεύθυνση Καθαριότητας; Θα συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές δομές, με διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με άλλη γεωγραφική αρμοδιότητα, σε διαφορετικές εποχές και συνθήκες. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ.

Εσείς όμως βλέπω ότι μπαίνετε στον πειρασμό να το κάνετε και μάλιστα μ’ ένα τρόπο απαξιωτικό για τη ΔΕΚΡ. Μιλώντας για μια δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ροδίων που ούτε την γνωρίσατε, ούτε μπαίνετε στον κόπο να μάθετε κάτι και να διδαχθείτε απ’ αυτήν, αποδεχόμενος άκριτα ότι ακούτε από τον κάθε περαστικό που είδε φως και μπήκε.

Πάμε λοιπόν. Η ΔΕΚΡ είχε την πλήρη ευθύνη καθαριότητας του τέως Δήμου Ροδίων, δηλαδή του 40% του πληθυσμού του σημερινού Δήμου Ρόδου. Και αποκομιδή και σάρωση και ξεχορταριάσματα και καθαριότητα πάρκων και καθαρισμό των παραλιών και λειτουργία των δημοτικών τουαλετών και λειτουργία του Χαμάμ και μηχανουργείο και αστυνόμευση και υποστήριξη των εκδηλώσεων του Δήμου κ.ο.κ. Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα! Στη θέση της σήμερα επιχειρούν δυόμιση Διευθύνσεις του Δήμου. Ορισμένες δε από τις δραστηριότητές της, τις έχετε ήδη εκχωρήσει σε ιδιώτες (τουαλέτες, παραλίες, καθαρισμοί παρτεριών, κλπ). Ταυτόχρονα η ΔΕΚΡ είχε την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλου του βορείου τριγώνου (τ. Δήμοι Ροδίων, Ιαλυσού, Καλλιθέας, Πεταλούδων και αργότερα Αφάντου και ολίγον Αρχαγγέλου), δηλαδή την ευθύνη διαχείρισης του 75% τουλάχιστον των απορριμμάτων του σημερινού Δήμου. Και βεβαίως είχε και πρόταση για τον τρόπο αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων του νησιού. Πρόταση επεξεργασμένη προς αδειοδότηση (μόνο υπογραφή Υπουργού έλειπε). Που βεβαίως είχε ως λύση για την τελική διάθεση του υπολείμματος την θερμική επεξεργασία και αξιοποίηση. Του υπολείμματος κ. Παλαιολόγο κι όχι των σύμμεικτων σκουπιδιών. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά, αυτού που θα είχε απομείνει μετά από τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, αυτού δηλαδή που θα πήγαινε για ταφή. Το ότι δεν προχώρησε, δεν οφείλεται στη ΔΕΚΡ, αλλά γιατί αυτή ήταν η πολιτική απόφαση της συντρόφισσας σας υπουργού (κας Μπιρμπίλη) και η επιλογή του τότε νεοκλεγέντος Δημάρχου κ. Κουσουρνά, επιλογή που για μας ήταν απόλυτα σεβαστή. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει αν ήταν σωστή ή όχι.

Κι όλα αυτά κ. Παλαιολόγο, με έναν μέσο κύκλο εργασιών της τάξης των 6.570.000€/έτος στην περίοδο από 2003-2010 και όχι 9.000.000€/έτος όπως ανακριβώς ισχυρίζεσθε!

Σταματώ εδώ, γιατί θα χρειαζόμουν μια εφημερίδα, μιλώντας για τη ΔΕΚΡ. Όποτε θελήσετε να μάθετε γι’ αυτήν, ρωτήστε με. Κερδισμένος θα βγείτε!

Για τα υπόλοιπα με τα οποία θεωρείτε ότι με μειώνετε και προσωπικά, μόνο δυο λόγια. Στη ΔΕΚΡ πήγα από τη ΔΕΥΑΡ και όχι με τη θέλησή μου. Την υπηρέτησα με πάθος και συνέπεια δουλεύοντας 70 ώρες την εβδομάδα. Τίμησα τον «υψηλό» μισθό μου, στον οποίο συχνά αναφέρεστε απαξιωτικά και ο οποίος δεν διέφερε από τον μισθό του Διευθυντή της άλλης επιχείρησης του Δήμου, της ΔΕΥΑΡ. Έδωσα τη μάχη ενάντια στο νομοθέτημα του επίσης συντρόφου σας υπουργού κ. Ραγκούση, μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην καταργηθεί και κλείσει η ΔΕΚΡ. Δεν τα κατάφερα. Επέστρεψα εκεί απ’ όπου είχα προέλθει, στη ΔΕΥΑΡ. Δεν εγκατέλειψα κανέναν και δεν έθιξα κανέναν συνάδελφό μου. Στην εισήγηση που μας φέρατε, δεν βλέπω την υπογραφή κανενός τους.

Είναι τιμή για μένα η θητεία μου στη διεύθυνση της ΔΕΚΡ, όπως είναι τιμή και για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που την διοίκησαν ως αιρετοί ή λαϊκά μέλη. Ρωτήστε τους να σας πουν. Ακόμα μεγαλύτερη τιμή και ικανοποίηση για μένα είναι η εκτίμηση των εργαζομένων της, που την εισπράττω ακόμα τόσα χρόνια μετά. Την ίδια ικανοποίηση νοιώθω, όταν τους βλέπω στο δρόμο με τα ρούχα και το σήμα της ΔΕΚΡ μέχρι και σήμερα, την ίδια νοιώθω όταν βλέπω τους κάδους και τα καροτσάκια των οδοκαθαριστών με το λογότυπό της, ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά του ενιαίου πλέον Δήμου. Η ΔΕΚΡ, πολλά ή λίγα, ότι είχε τα άφησε στον Δήμο. Οι εργολάβοι, ούτε σας άφησαν, ούτε θα σας αφήσουν τίποτα! Πράγματι λοιπόν, η ιστορία γράφεται και δεν ξεγράφετε! Κάποιοι όμως διαστρεβλώνοντάς την, την διαβάζουν όπως θέλουν.

Κλείνοντας.

Αλήθεια ποιες είναι οι συκοφαντίες και τα ψέματά μας, κ. Αντιδήμαρχε;

Είναι ψέμα ότι τα στοιχεία που επικαλείται η εισήγησή σας, σχεδόν διπλασιάζουν το απαιτούμενο έργο καθαριότητας;

Είναι συκοφαντία ότι αυτό σας οδηγεί στη διαπίστωσή ότι τα μέσα και το προσωπικό της υπηρεσίας δεν σας φτάνουν;

Είναι ψέμα ή συκοφαντία, ότι αυτό εξυπηρετεί και τον άλλο ισχυρισμό σας ότι δίνετε στον ιδιώτη  μόνο ένα μικρό μέρος της καθαριότητας, ενώ τη δίνετε σχεδόν όλη;

Εάν δεν μπορείτε να τα υπολογίσετε, ελάτε να το κάνουμε μαζί. Αρκεί να ρωτήσετε προηγούμενα το προσωπικό σας, τι φορτίο μπορεί να βάλει το κάθε απορριμματοφόρο. Κατά τ’ άλλα, δεν είναι επιστήμη, πολλαπλασιασμοί και πρόσθεση είναι!

Ποια είναι τα στοιχεία και οι αλήθειες με τις οποίες μας απαντάτε; Ότι επί δημαρχίας Κουσουρνά εκτιμήθηκε το έργο αποκομιδής σε 22.500 βάρδιες κι εσείς με την εμπειρία που αποκτήσατε το κατεβάσατε στις 19.968! Ή μήπως το αμίμητο ότι κάπου αλλού γράφονταν κάποια νούμερα και εσείς απλώς τα υιοθετήσατε. Πριν τα υπογράψετε, δεν μπήκατε στον κόπο να τα διαβάσετε και να τα ελέγξετε; Να τη χαίρεστε την αλήθεια και τα στοιχεία σας! Εμείς θα εμείνουμε στα «ψέματα» και στις «συκοφαντίες» μας.

Μια αλήθεια θέλουμε από εσάς κ. Αντιδήμαρχε, ένα μόνο στοιχείο. Πέστε μας το ποσοστό της καθαριότητας που εκχωρείτε στον εργολάβο. Χωρίς πολλά λόγια. Μόνο έναν αριθμό. Αυτό μας αρκεί! Μπορείτε; Αν δεν μπορείτε, τότε πράγματι «κρείττον του λαλείν, το σιγάν»!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου