Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ (www.efthita.gr) για 10η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, τη δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα.
Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ήταν ο φορέας που για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2006, διοργάνωσε την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους RYD (Responsible Young Drivers) του Βελγίου με την υποστήριξη της Ε.Ε
Ακολούθησαν στη πορεία και άλλοι φορείς στην Ελλάδα και αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 25 πόλεις της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε άλλες 30 χώρες.
Η ενέργεια στοχεύει στην ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και ενημερώνοντας τους οδηγούς, με έμφαση στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί, παρακινώντας τους να επιλέγουν πάντα τον οδηγό της παρέας.
17 Οκτωβρίου 2015 – Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
Η εν λόγω δράση διεξήχθη στα CLUB: BARRA TRES, VIA MARE & REX
Όλοι οι εθελοντές της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με μεγάλη προθυμία συμμετέχουν και βοηθούν εδώ και 10 χρόνια για την καλή διεξαγωγή της δράσης έξω από τα CLUB.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουμε τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουμε για την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.
Έξω από τα CLUB της πόλης μας, που δέχτηκαν να συμμετέχουν στη δράση αυτή, οι εθελοντές ενθάρρυναν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχόταν τον τίτλο ήταν υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του επιστρέφοντας από τη νυχτερινή διασκέδαση.
Προκειμένου να αναγνωριστεί ως ο «Οδηγός της παρέας», οι εθελοντές του/της ζητήσανε να φορέσει ένα ειδικό βραχιολάκι.
Όταν ήταν η ώρα να φύγει από το CLUB με δική του θέληση έκανε ένα φιλικό αλκοτέστ για να μπορέσουμε να δούμε εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι είχε διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύτηκε με δώρα από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ενώ σε άλλη περίπτωση, τον/την συμβουλεύσαμε να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί, ή να οδηγήσει κάποιος φίλος που δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.
Το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»
Το 2015 που πραγματοποιήθηκε η εν λόγω δράση από τους 120 διασκεδαστές με βραχιολάκι (84 άνδρες και 36 γυναίκες), προσήλθαν για να υποβληθούν σε φιλικό αλκοτέστ 53 διασκεδαστές, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι 5 στους 6 κράτησαν την υπόσχεσή τους να μην καταναλώσουν αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ, με μόνο 3 άνδρες ηλικίας 51,34,και 26, να έχουν αποκλίσεις. Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό των οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ είναι σημαντικά μειωμένο από την έναρξη της δράσης της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ από το έτος 2006. ( Πηγή: www.efhtita.gr )
2006- 2007- 2008
1 στους 2 2009-2010
1 στους 3 2011-2012
1 στους 4 2012-2013
2 στους 3 2014-2015
5 στους 6

Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με τη συμβολή της Τροχαίας ΡΟΔΟΥ που διαθέτει τα αλκοολόμετρα.
Επιπλέον η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» και φέτος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΣΥΦΑΚ-ΡΟΔΟΥ προσφέροντας τα αλκοτέστ μιας χρήσης, των Φίλων Κινηματογράφου Κρεμαστής για την παροχή υλικού προβολής-υποστήριξης μηνυμάτων για την συγκεκριμένη εκδήλωση στον πεζόδρομο των CLUB: BARRA TRES, VIA MARE & REX
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα δεν θα πραγματοποιούταν και φέτος χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών της ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, του Σώματος Εθελοντών Διασωστών του ΕΕΣ και της Τροχαίας Ρόδου. Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, ευχαριστεί και τα CLUB που δέχτηκαν να συμμετέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Θησαυροφυλάκιο για κάθε οδηγό: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ