Τοπικές Ειδήσεις

Το κράτος οφείλει να διευθετήσει το θέμα της στελέχωσης του ιατρείου στο αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας»

Το κράτος οφείλει να διευθετήσει το θέμα της στελέχωσης του ιατρείου με γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου, ξεκαθαρίζει η Fraport Greece που διαχειρίζεται μεταξύ των υπολοίπων αεροδρομίων και τον αερολιμένα «Διαγόρας», για το φλέγον θέμα που αναζητά λύση.
Σύμφωνα με την επίσημη θέση της εταιρίας Fraport Greece για το θέμα της στελέχωσης του ιατρείου στον διεθνή αερολιμένα Ρόδου Διαγόρας, όπως εκφράζεται από τον κ. Σάββα Καραγιάννη, επικεφαλής της εταιρικής επικοινωνίας της εταιρίας, στη «δ», επισημαίνονται τα εξής: «Εμείς σαν εταιρία Fraport Greece λειτουργούμε κάτω από ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση του ιατρείου σε ανθρώπινο δυναμικό, αυτό είναι κομμάτι που ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) όπου υπάγεται το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας». Είναι ξεκάθαρο αυτό. Ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου δεν στελεχώνει με γιατρό το αεροδρόμιο. Γενικότερα όλη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κομμάτι του Υπουργείου Υγείας, είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει στη 2η ΥΠΕ».
Ερωτηθείς ο κ. Καραγιάννης αν η Fraport Greece έχει πιέσει ως προς το θέμα αυτό το αρμόδιο Υπουργείο, αφού πλέον το ζήτημα έχει φθάσει και σε επίπεδο πρωθυπουργού με σχετικές επιστολές από φορείς της Ρόδου, επεσήμανε ότι «σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει πιέσει και μάλιστα έχει πιέσει πάρα πολλές φορές για το ζήτημα αυτό. Παρόλα αυτά θα σας πω τι έχει κάνει η εταιρεία μέχρι τώρα, ως οφείλει, τι πρέπει να κάνει και τι ακολουθεί: Το ιατρείο του αερολιμένα Ρόδου είναι απόλυτα στελεχωμένο με όλη την υλικοτεχνική υποδομή, όχι μόνο αυτή που πρέπει να έχει ένα μικρό ιατρείο, αλλά και με πάρα πολλά πράγματα παραπάνω. Με την υπογραφή της σύμβασης και με το που λειτούργησε τα αεροδρόμια, η εταιρία δώρισε στον Δήμο και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ από ένα ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο και όχι για να καλύπτει τις ανάγκες του αεροδρομίου, γιατί είναι γνωστό ότι οι περιοχές της περιφέρειας, πονάνε σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλοι ως οφείλουμε και οι υπάλληλοι περνάνε από μία συγκεκριμένη εκπαίδευση από το ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δίνουν τις πρώτες βοήθειες για κάτι το οποίο συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο αεροδρόμιο, από το να κάνουν απινίδωση μέχρι να δώσουν ΚΑΡΠΑ σε πρώτες βοήθειες, έως ότου φθάσει το ασθενοφόρο για να παραλάβει το περιστατικό. Και το τέταρτο και κυριότερο είναι ότι μόνιμος γιατρός εκεί βάσει νόμου του κράτους όπως στο αεροδρόμιο της Ρόδου δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εάν ξεπερασθεί ένα πολύ συγκεκριμένο ετήσιο όριο διακίνησης επιβατών, το οποίο η Ρόδος αυτή τη στιγμή δεν το έχει ξεπεράσει. Παρόλα αυτά αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να διευθετήσει το κράτος. Δεν έχουμε κάτι με το κράτος αυτή τη στιγμή, εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε και να πιέσουμε όσο μπορούμε να πιέσουμε, το έχουμε πράξει. Από την άλλη δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα πάρουμε έναν γιατρό και θα τον βάλουμε στο αεροδρόμιο», σημείωσε καταλήγοντας ο επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρίας.


Η κοινή επιστολή φορέων στον πρωθυπουργό
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου 2025, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με τους βασικούς θεσμικούς φορείς της Ρόδου, έθεσε απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα της απουσίας γιατρού στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» Στην κοινή επιστολή των εκπροσώπων των φορέων, τονίζεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να εξαρτάται από στατιστικούς περιορισμούς. Οι συνυπογράφοντες ζητούν την άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΦΕΚ 769/Β’/2017), ώστε η υποχρέωση παρουσίας ιατρού να ισχύει ανεξαρτήτως αριθμητικών προϋποθέσεων, ειδικά για αεροδρόμια με τουριστικό και νησιωτικό χαρακτήρα όπως της Ρόδου.
Επιπλέον, ζητείται να αναλάβει την ευθύνη η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου (Fraport Greece) για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και να υπάρξει συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, ώστε η αναγκαία αυτή αλλαγή να εφαρμοστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δεν μένει θεατής όταν διακυβεύονται ζητήματα ουσίας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπιστία της Ρόδου ως προορισμού. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας χωρίς μόνιμο γιατρό. Η υγειονομική κάλυψη σε έναν διεθνή αερολιμένα δεν μπορεί να είναι υπόθεση συγκυριών ή στατιστικών δεδομένων. Είναι ζήτημα εθνικής αξιοπιστίας και θα το επαναφέρουμε όσες φορές χρειαστεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Γ. Πάππου.
«Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στον πρωθυπουργό ως τελευταία μας ελπίδα για την έλλειψη στελέχωσης του ιατρείου στο αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας” για να λυθεί το διαχρονικό αυτό πρόβλημα». Αυτό είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου μιλώντας στον Real Voice 99.5, με αφορμή την πρόσφατη κοινή επιστολή των παραγωγικών φορέων της Ρόδου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την έλλειψη γιατρού στο διεθνές αεροδρόμιο «Διαγόρας», ζητώντας άμεσα επανεξέταση και τροποποίηση του ΦΕΚ.
«Η υγειονομική κάλυψη σε έναν διεθνή αερολιμένα δεν μπορεί να είναι υπόθεση συγκυριών ή στατιστικών δεδομένων», επεσήμανε ο κ. Πάππου, τονίζοντας ότι το κράτος δεν επιδεικνύει τα αντανακλαστικά που θα έπρεπε μέσα από χρόνιες παθογένειες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ υπογράμμισε ότι η ύπαρξη ιατρικού προσωπικού σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από αριθμητικούς δείκτες ή ποσοτικά όρια. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί θεσμική υποχρέωση και αυτονόητο μέτρο πρόληψης και ασφάλειας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και αξιόπιστου εθνικού συστήματος υποδομών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι το όριο των 7.000.000 επιβατών αντιστοιχεί σχεδόν στον συνολικό πληθυσμό ευρωπαϊκών κρατών. Είναι παράλογο να απαιτείται η διακίνηση μιας ολόκληρης χώρας από έναν αερολιμένα για να θεωρηθεί αναγκαία η παρουσία μόνιμου ιατρού. Ένα τέτοιο κριτήριο δεν συνάδει με την πραγματικότητα ενός σύγχρονου, νησιωτικού τουριστικού προορισμού, όπως η Ρόδος. Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν τους κινδύνους αυτής της παράλειψης. Κατά το 2024 και 2025 έχουν καταγραφεί επανειλημμένα επείγοντα περιστατικά που απαιτούσαν ιατρική συνδρομή στον χώρο του αεροδρομίου, τα οποία καλύφθηκαν με καθυστέρηση, είτε από το ΕΚΑΒ είτε από παριστάμενους πολίτες με ιατρική ιδιότητα».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, επίσης με πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι φορέων είχαν αποστείλει κοινή επιστολή προς τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Υποδομών, τη 2η ΔΥΠΕ, καθώς και τη διοίκηση της Fraport, ζητώντας την άμεση στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου.
Με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την εύρυθμη λειτουργία του αερολιμένα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης επισκεπτών και εργαζομένων, οι εκπρόσωποι των φορέων με την κοινή επιστολή τους προς τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Υποδομών, τη 2η ΔΥΠΕ καθώς και τη διοίκηση της FRAPORT ζητούσαν τεκμηριωμένα τους λόγους για την άμεση στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου. Αυτό που τόνιζαν μεταξύ άλλων ήταν ότι: Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως την τουριστική περίοδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport, στη Ρόδο το 2024 διακινήθηκαν 6.921.748 επιβάτες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, κατά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου, μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρεία. Σε ένα τόσο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, με ιδιαιτέρως αυξημένη επιβατική κίνηση, σε ένα νησιωτικό προορισμό και με ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, το ιατρείο παραμένει κλειστό και δεν υπάρχει παρουσία μόνιμου ιατρικού προσωπικού, καθώς αυτή προβλέπεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών (ΦΕΚ 769/10.03.2017).
Το Υπουργείο Υγείας καταγγέλλει  ο Γ. Νικητιάδης
Υπενθυμίζεται ότι με επίκαιρη ερώτησή του, που κατατέθηκε στις 8 Ιουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπ. Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση του ιατρείου του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου με μόνιμο ιατρό. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Νικητιάδης έχει καταθέσει επίσης δύο ερωτήσεις στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπ. Υγείας, στις 23 Ιανουαρίου 2024 και στις 21 Μαρτίου 2025, στις οποίες το Υπουργείο δεν απάντησε. «Παρά την τεκμηριωμένη ανάδειξη του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σφυρίζει αδιάφορα, επιλέγοντας τη σιωπή και την αδράνεια έναντι ενός ζητήματος που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της διεθνούς εικόνας της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον κ. Γεωργιάδη: Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου αρνείται τη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου ιατρείου στον αερολιμένα της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο ιατρό; Με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανωτέρω ανάγκη, όταν μάλιστα φέτος αναμένεται η επιβατική κίνηση να είναι ομοίως υψηλή, προσεγγίζουσα ή και υπερβαίνουσα τα 7 εκατ. επιβάτες;
Και η…πιο πρόσφατη επιστολή στον πρωθυπουργό
Επίσης, δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου 2025, νέα επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα της στελέχωσης του αεροδρομίου Ρόδου “Διαγόρας” με γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό, την οποία υπογράφουν η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί της Ρόδου και άλλων συγκοινωνιακών φορέων στο νησί, ζητώντας πλέον τη δική του παρέμβαση για το θέμα, όπως δήλωσε στον Real Voice, ο πρόεδρος των ταξιτζήδων Θεοδόσης Καστανίδης. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι απευθύνθηκαν πλέον στο ανώτερο πολιτειακό επίπεδο στο γραφείο του πρωθυπουργού, αφού δεν βρίσκεται λύση στο θέμα. “Θα περιμένουμε απάντηση για λίγες ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας -στάση εργασίας, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί της Ρόδου και όλοι οι εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων κλπ. έξω από τον διεθνή αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας», γιατί δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση”, όπως είπε. “Δεν είναι δυνατόν σε έναν προορισμό, όπως η Ρόδος, η ναυαρχίδα του τουρισμού, το αεροδρόμιο όπου διακινούνται εκατομμύρια κόσμου κάθε σεζόν, να μην έχει γιατρό. Είναι προφάσεις οι δικαιολογίες που επικαλούνται μέχρι σήμερα και δεν έχει στελεχωθεί το ιατρείο. Δεν μπορεί κάθε καλοκαίρι να έχουμε τέτοιες εικόνες και να μην υπάρχει γιατρός στον διεθνή αερολιμένα για να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά», τόνισε ο κ. Καστανίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου