Την Παρασκευή, 11 Ιουλίου, έληξαν οι εργασίες της 28ης Συνόδου της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας και το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε χώρα στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου η τελετή λήξης με την απονομή των διπλωμάτων στους αποφοίτους.
Η Ροδιακή Ακαδημία του Δικαίου της Θάλασσας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου από το 1996, σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του New Hampshire των Η.Π.Α (αρχικά με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια), το Ίδρυμα Max Planck για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κράτος Δικαίου (Max Planck Foundation for International Peace and the Rule of Law) που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Netherlands Institute for the Law of the Sea) που εδρεύει στην Ουτρέχτη, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland) που εδρεύει στο Reykjavik και το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου (Center for International Law) της Σιγκαπούρης.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν ως χορηγοί, το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου της Κορέας (Korea Maritime Institute) και το τουρκικό Εθνικό Κέντρο Δικαίου της Θάλασσας και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (Ankara University National Center for the Sea and Maritime Law).
Η Ροδιακή Ακαδημία αποτελεί ένα πρόγραμμα θερινών μαθημάτων διάρκειας τριών εβδομάδων που απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, διπλωμάτες, υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακούς, έχει δε αναγνωριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σε πολλά ψηφίσματά της (με πιο πρόσφατο αυτό της 3ης Δεκεμβρίου 2024 (A/79/L.37) ως η σημαντικότερη διοργάνωση διεθνώς για την εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας.
Στις μέχρι σήμερα 28 συνόδους της Ροδιακής Ακαδημίας έχουν διδάξει οι γνωστότεροι διεθνώς εκπρόσωποι του κλάδου του δικαίου της θάλασσας μεταξύ των οποίων και 15 Δικαστές (σε σύνολο 21) του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δικαίου της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, καθώς και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ τα μαθήματα της Ακαδημίας έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 1.183 φοιτητές από περισσότερες από 130 χώρες.
Στη φετινή, 28η διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 22 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2025, φοίτησαν 46 φοιτητές από 29 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ινδονησία, Ισλανδία, Ισπανία, Νήσοι Κουκ, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μπαγκλαντές, Μονακό, Νιγηρία, Νότια Κορέα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ομάν, Περού, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Σκωτία, Σομαλία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Γροιλανδία και Κίνα), μεταξύ δε των διδασκόντων περιλαμβάνονταν, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας Tomas Heidar (Ισλανδία), οι πρώην πρόεδροι Rüdiger Wolfrum (Γερμανία), Jin-Hyun Paik (Κορέα) και Albert Hoffmann (Ν. Αφρική) καθώς και οι δικαστές του ίδιου Δικαστηρίου, Tullio Treves (Ιταλία) και Maria Teresa Infante (Χιλή).
Την τελετή λήξης των εργασιών της Ροδιακής Ακαδημίας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Χαρίκλεια Γιασιράνη (απευθύνοντας χαιρετισμό), ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μιχάλης Τσουβαλάς, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πάττας (απευθύνοντας χαιρετισμό), η υποπρόξενος της Τουρκίας ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο κα. Demet Kircaliali και η κα. Ελένη Φαρμακίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Χαιρετισμούς απέστειλαν και οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης.
Όπως κάθε φορά, τον λόγο πήραν τρεις εκπρόσωποι των φοιτητών για να αναφερθούν στην εμπειρία τους από τη διοργάνωση αλλά και στις εντυπώσεις τους από τη Ρόδο. Στη φετινή διοργάνωση, εκ μέρους των φοιτητών μίλησαν η Freydís Vigfúsdóttir, Προϊστάμενη του Τμήματος Κλίματος και Φύσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ισλανδίας, η Eva Milne, Αναπληρώτρια Νομική Σύμβουλος στη Διεύθυνση Θαλασσών και Υπερπόντιων Εδαφών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και ο José Manueλ Pacheco Castillo, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος στο Γραφείο Νομικών Συμβουλών του Υπουργού Εξωτερικών του Περού.
Και οι τρεις αναφέρθηκαν στο υψηλό επίπεδο της Ακαδημίας, στις ευκαιρίες που τους δόθηκαν να έρθουν σε επαφή με Δικαστές Διεθνών Δικαστηρίων, με διπλωμάτες, με καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας, από όλον τον κόσμο, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μοναδική ευκαιρία που δίνει η Ακαδημία για την επαφή, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αλλά και τη δημιουργία προσωπικών φιλικών σχέσεων μεταξύ διπλωματών, πανεπιστημιακών, στελεχών διεθνών οργανισμών και ανώτερων διοικητικών λειτουργών από χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου κ. Νικόλαος Σκούρτος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των συνεργαζόμενων στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς όλους, όσοι στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της, το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα τη κυρία Ελένη Φαρμακίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την κυρία Αγγελική Κοσμά, Αρχαιολόγο, για τη διάθεση του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου για την τελετή λήξης και την κατ’ εξαίρεση ελεύθερη είσοδο των φοιτητών της Ροδιακής Ακαδημίας στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την κυρία Άννα Βρακοπούλου για την ξενάγηση στο χώρο του Παλατιού, την Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου για τη διάθεση ενημερωτικού υλικού για την πόλη και το νησί της Ρόδου, τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κ. Salim Kircaliali, για τη δεξίωση που παρέθεσε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και, τέλος, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, τέως δήμαρχο Ρόδου, ο οποίος συνεχίζοντας μια 20ετή κα πλέον παράδοση, παρέθεσε δεξίωση με επίσημο δείπνο, με ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς στο ξενοδοχείο Rodos Palace, για τους συμμετέχοντες και διδάσκοντες του προγράμματος. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης τόσο του υπαλλήλου του Ινστιτούτου, κ. Σπύρου Λούπη, όσο και των εθελοντών: του Μελέτη Ανανία, κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, με καταγωγή από την Κρεμαστή, καθώς και της Olivia Decker από το Τέξας, φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire.