Ρεπορτάζ

Ξανά στο προσκήνιο η ιδέα για την αναβίωση του Κολοσσού

Νέο κύκλο επαφών έχουν ξεκινήσει τα μέλη της οικογένειας Μπαριανού προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ δήμου και επενδυτών που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την αναγέννηση του Κολοσσού στη Ρόδο. Η προσπάθεια της συγκεκριμένης οικογένειας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από τότε που πρωτοτέθηκε ως ιδέα από τον Ιωάννη Μπαριανό προς τον τότε δήμαρχο Μιχάλη Πετρίδη.
Ειδικότερα, τη σκυτάλη της προσπάθειας έχει πια αναλάβει ο υιός του Ιωάννη Μπαριανού, ο κ. Βασίλης Μπαριανός, ο οποίος και ήδη έχει κάνει μια συνάντηση με τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη και μελλοντικό δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο. Προς το συγκεκριμένο πρόσωπο ο κ. Μπαριανός επανέλαβε τη θέληση, που υπάρχει από επενδυτές, να υποστηρίξουν την ιδέα αναγέννησης του Κολοσσού. Μάλιστα, μέσα στην πρόταση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά όχι για την κατασκευή ενός απλού αντιγράφου του Κολοσσού της Ρόδου, αλλά μιας ευρύτερης επένδυσης (την οποία ήδη η «δημοκρατική» έχει παρουσιάσει εκτενώς) που θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.
«Θέλουμε να ξανακάνουμε τη Ρόδο ένα λύκνο παγκόσμιας ακτινοβολίας» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο κ. Βασίλης Μπαριανός και εξήγησε ότι «πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η Ρόδος είναι ένα διαμάντι για όλο τον κόσμο, ένα διαμάντι που οφείλουμε να το αναδείξουμε, το οφείλουμε στον τόπο μας και κυρίως στα παιδιά και στις μελλοντικές γενεές. Η πρότασή μας βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα. Δεν θέλουμε απλώς να κατασκευαστεί ένα άγαλμα το οποίο θα ονομάσουμε Κολοσσό. Καταλαβαίνουμε την αγωνία της αρχαιολογικής υπηρεσίας ως προς την απομυθοποίηση του αγάλματος, όμως από την άλλη, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κατασκευάσουμε ένα άγαλμα εμπνευσμένο από τον Κολοσσό, που να στέκεται ιστορικά. Μάλιστα η πρότασή μας, που περιλαμβάνει και την κατασκευή θαλάσσιου πάρκου, αρχαίων καραβιών και μια σειρά άλλων θεαμάτων, θα μπορέσει να φέρει στο νησί κόσμο από τα πέρατα του κόσμου».
Παράλληλα ο κ. Βασίλης Μπαριανός, ομιλώντας προς τη «δημοκρατική», τόνισε ότι «σήμερα η Ρόδος πουλάει ως τουριστικός προορισμός επειδή δίνονται φθηνά τουριστικά πακέτα. Υπάρχει η ανάγκη μιας καινούργιας, μεγάλης τουριστικής ατραξιόν, που θα τοποθετήσει το νησί μας στη θέση που του αξίζει». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «εγώ δεν ζητώ να κάνουν πράξη τη δική μου ιδέα, θέλω όμως να γίνει μια εκκίνηση, να υποστηρίξουν όλοι την ιδέα του Κολοσσού και μέσα από διαγωνισμούς να αναδειχθεί εκείνο που θα γίνει πράξη. Όμως κάτι οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσει».
Πρέπει να σημειωθεί ότι επί του θέματος αναβίωσης του Κολοσσού της Ρόδου υπάρχει έντονη κινητικότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς έχουν προστεθεί και νέα πρόσωπα, που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο. Μεταξύ των επενδυτών συγκαταλέγονται και εφοπλιστικές οικογένειες, με έδρα τη Νέα Υόρκη και με μεγάλο στόλο φορτηγών σκαφών στην κατοχή τους. Μέλη των συγκεκριμένων οικογενειών ήδη έχουν ζητήσει προτάσεις από Ρόδιους επιχειρηματίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει ένα έργο μεγάλης κλίμακας και θα είναι εμνευσμένο από τον Κολοσσό της Ρόδου.
Για τον Κολοσσό της Ρόδου, όπως μπορεί να αναγεννηθεί, μέσα από νέα ιστορική σκοπιά, προκειμένου να μην προσβληθεί ιστορικά το αρχαίο άγαλμα, ο κ. Βασίλης Μπαριανός έχει εκπονήσει ολόκληρη μελέτη. Ο ίδιος σε επιστολή του προς τη «δημοκρατική» αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ουτοπία ή πραγματικότητα;»
«Ενας οραματιστής μπορεί να διακρίνει και να αξιοποιήσει γεγονότα, πράγματα και καταστάσεις εκεί όπου φαινομενικά δεν υπάρχει τίποτα. Χαμένοι στην καθημερινότητα ξεχνάμε οποιαδήποτε μεγάλη πρωτοβουλία, θεωρώντας τα μεγάλα οράματα άπιαστα και πολυτέλεια για πολλούς και διάφορους λόγους. Διαβάζοντας την περιγραφή «Γρίφος», που ακολουθεί μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αυτό που λένε, πως μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και ότι τα θαύματα ξεπερνούν τη λογική. Στην κατηγορία αυτών των θαυμάτων ανήκει και η μοναδική τοποθεσία του μελλοντικού Νέου Κολοσσού.
Ο Γρίφος: Εκεί που ο θεός Ηλιος θα σταθεί, ένα κανάλι θα χτιστεί από ακτή μέχρι ακτή. Όπως τα χρόνια τα παλιά, τα δυο λιμάνια θα φυλά και η φωτιά που θα κρατά πάνω από θάλασσα και γη το κάθε πλοίο οδηγεί, στη Ροδίτικη τη γη. Η θέση που θα οριστεί είναι μία και μοναδική, γιατί μόνο εκεί το κάθε πλοίο που θα μπει, όσες μέρες κάνει η γη για να περιπλανηθεί γύρω από τον ήλιο μία φορά, το ίδιο σε μέτρα θα διασχίζει κάθε πλοίο για να βγει. Φύλακας του καναλιού είναι ο γιος του Κολοσσού. Το όνομά του γραμμένο στο δρόμο θα το δει, όποιος θελήσει να το βρει. Οσο μυστήριο και αν μας φανεί, ο δρόμος μας καθοδηγεί στη θέση τη μοναδική.
Βασίλης Ιωάννη Μπαριανός».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Xrhstos Stogiannis    19.06.2014 19:39

    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιασμός άρθρου