Ρεπορτάζ

Ψηφίστηκαν μέτρα για την μείωση αποζημιώσεων χρήσης σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε δημοτικά ακίνητα

Με απόφαση που έλαβε χθες σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή η οποία επικυρώθηκε ακολούθως από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση δια περιφοράς, που ακολούθησε, ελήφθησαν νέα μέτρα υποστήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19 και ειδικότερα μείωσης αποζημιώσεων χρήσης, επί επιχειρήσεων, που λειτουργούν σε δημοτικά ακίνητα, και που οι μισθωτικές συμβάσεις έληξαν.

Πιο συγκεκριμένα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τα όσα είχε προαναγγείλει η «δημοκρατική» ο Δήμος Ρόδου, αποφάσισε τα εξής:
Σύμφωνα με τις αποφάσεις υπ. αρ. 172/2020 Οικονομικής Επιτροπής και 81/2020 Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου που αφορούν την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων του Δήμου Ρόδου υποστήριξης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19, οι μισθωτές όλων των δημοτικών ακινήτων που με βάση ενεργείς μισθώσεις εκμισθώνονται από τον Δήμο Ρόδου και διατηρούνται επαγγελματικές μισθώσεις, αναγνωρίσθηκε ότι έτυχαν μερικής απαλλαγής κατά 40% επί του μισθώματος για το Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, εφόσον υπάρχει στο μίσθιο εγκατεστημένη επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
Επειδή όμως, δεν περιλαμβάνονται ρητώς και οι αντίστοιχες περιπτώσεις προηγούμενων επαγγελματικών μισθώσεων δημοτικών ακινήτων (όπως των συγκροτημάτων της Νέας Αγοράς, της πλατείας Νεωρίου, της Παλαιάς Λαχαναγοράς και λοιπών με ίδιο καθεστώς ακινήτων σε λοιπές δημοτικές ενότητες), που οι συμβάσεις τους έληξαν και οι μισθωτές παρέμειναν και παραμένουν στα μίσθια με καθεστώς αποζημίωσης χρήσης, αν και ταλανίζονται ομοίως και υπήχθησαν και αυτοί λειτουργικά στο καθεστώς αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, με τις ίδιες παραπάνω αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, δόθηκε εντολή και συντάχθηκε εισήγηση που διαβιβάσθηκε προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για να νομοθετηθεί η απαιτούμενη συμπληρωματική και γι’ αυτούς ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση από πλευράς κεντρικών υπηρεσιών.
Ύστερα από την παραπάνω αρνητική εξέλιξη, εξετάζοντας με εντολή της Δημοτικής Αρχής η Νομική Υπηρεσία περαιτέρω το θέμα για την εξεύρεση λύσης, προκύπτει ότι το υφιστάμενο και στον Δήμο Ρόδου θεσμικό και πραγματικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς διαμόρφωσης του ύψους της αποζημίωσης χρήσης σε δημοτικά ακίνητα επαγγελματικών μισθώσεων που έχουν λήξει και οι πρώην μισθωτές παραμένουν ως κάτοχοι στα μίσθια, καταβάλλοντας το ίδιο προηγούμενο ποσό μισθώματος με τη μορφή πλέον αποζημίωσης χρήσης, έχει ως εξής:
α) Σύμφωνα με το άρθρο 01, παρ. 01, του Ν.Δ.31/1968 “Περί προστασίας της περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως κλπ”, ως αντικαταστάθηκε με την παρ. 11, του άρθρου 01, του Ν.2307/1995 “01. Ως προς τα κτήματα των δήμων και κοινοτήτων εφαρμόζεται η νομοθεσία που ισχύει εκάστοτε για την προστασία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εκτός από τα άρθρα 08 έως 20 του Α.Ν.1539/1938. 02. ‘Όπου στις διατάξεις αυτές
αναφέρεται: α) Δημόσιο, β) ……………………….. νοείται αντίστοιχα: α) οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, β) ……………… “.
Για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των συμπολιτών μας, ως ισοσκέλιση και νόμιμη αποκατάσταση και αναπροσαρμογή της αποζημίωσης χρήσης ώστε να αντιστοιχεί με το μίσθωμα, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, εισηγούμαστε την προσωρινή μείωση για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο 2020, κατά 40% της ίσης με το μίσθωμα βεβαιούμενης αποζημίωσης χρήσης, όλων των επαγγελματικών μισθώσεων του Δήμου Ρόδου, που έληξαν και οι μισθωτές παραμένουν στη χρήση των μισθίων, έχοντας ενεργή εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία με Πράξεις Νομοθετικού Παρεχόμενου και κατά τους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου μέτρου για τις επαγγελματικές μισθώσεις έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 (εδαφ. Α, της παρ. 01, του άρθρου δεύτερου, της Π.Ν.Π. της 20-03-2020, ΦΕΚ Α 68/2020)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου