Ειδήσεις

Βουλή: Εκκληση Βρούτση κατά απολύσεων – Πιο τολμηρά μέτρα ζητεί η αντιπολίτευση

Η αυξανόμενη πίεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης για λήψη τολμηρότερων και περισσότερων μέτρων, και οι διαρκείς επισημάνσεις της κυβέρνησης ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες κάνει ότι είναι δυνατόν δίχως καθυστερήσεις, αποτελούν τα δύο νέα στοιχεία του διαλόγου που αναπτύσσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, και του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό παραμένει η από όλες τις πλευρές υπογράμμιση πως χρειάζεται συνεργασία και κοινή προσπάθεια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις παρεμβάσεις τους κάνουν λόγο για τις ανάγκες που εντοπίζονται τόσο στο χώρο της Υγείας, όσο και σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας όπως και στο κοινωνικό επίπεδο, με ιδιαίτερες αναφορές στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις που εξαναγκάζονται σε αναστολή της λειτουργίας τους, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση (νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου ετέθη προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία).

«Βλέπω στην ΕΡΓΑΝΗ ένα απογοητευτικό νούμερο: μείον 41.000 για το μήνα Μάρτιο, ενώ πέρυσι ήταν θετικό. Όλα τα χρόνια ήταν θετικά ακόμα και την περίοδο των μνημονίων ο Μάρτιος είχε πάντα θετικό ισοζύγιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Δείχνει ότι υπάρχει ένας πανικός, ότι οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις, τις οποίες εγώ θεωρώ άδικες, αδικαιολόγητες. Δεν έπρεπε να υπάρξει πανικός, διότι αυτή η κρίση είναι προσωρινού χαρακτήρα ούτε λουκέτο μπαίνει στις επιχειρήσεις. Ένα διοικητικό μέτρο αναστολής της λειτουργίας τους είναι. Και πάνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο, κάνω έκκληση δια βήματος Βουλής να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες, οι οποίες μπορεί υποτίθεται νομικά να έχουν έρεισμα να μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις, όμως, δεν είναι ούτε ηθικά σωστές ούτε οικονομικά σωστές ούτε κοινωνικά σωστές, διότι από την κρίση ή θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι ή θα ηττηθούμε όλοι».

Η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου σχολίασε άμεσα: «Ομολογείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40 χιλιάδες απολύσεις ήδη μέσα στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου και φέρνετε μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα έρχονται με πολύ περιορισμένο τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει απαγόρευση απολύσεων. Οπως επίσης και τους συμψηφισμούς που γίνονται σε σχέση με τις άδειες. Πρέπει να υπάρχουν σαφή μέτρα. Τώρα είναι η στιγμή να τολμήσετε και τώρα πρέπει να πάρετε εμπροσθοβαρή μέτρα».

Λίγο νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής η κυρία Φώφη Γεννήματα, σημείωνε: «Έρχονται δύσκολες μέρες, όμως όλοι μέσα και έξω από αυτήν την Αίθουσα ενωμένοι δίνουμε μια μάχη για τη ζωή, για τη ζωή τη δική μας, για τη ζωή των παιδιών μας, για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που είναι και οι πιο ευαίσθητοι και για όλους όσους δίνουν μια παράλληλη δική τους μάχη και είναι οι ευπαθείς ομάδες».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να εστιάζουν κατ’ αρχήν στο ΕΣΥ: «Την ώρα που λέμε ότι έχουμε πόλεμο, οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη τους μαχητές της πρώτης γραμμής, το εθνικό σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους του που σηκώνουν όλο το βάρος». Παράλληλα, και αφού ανέφερε ότι έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη μέσω τηλεδιάσκεψης επικοινωνία τους, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ειδικός σχεδιασμός απαιτείται και για τα νησιά, για άμεση υγειονομική και οικονομική κάλυψη. Στην οικονομία θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, να δοθούν δηλαδή και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρατικές εγγυήσεις για άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες και επιδοτήσεις με κρατικές εγγυήσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες. Πρέπει να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Είναι επιβεβλημένη και η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών και βεβαίως, η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, αυτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Σε νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος σχολίασε: «Ακούω μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τα βλέπω πολύ άτολμα ως μέτρα. Σας λέμε συγκεκριμένα μέτρα, γιατί η οικονομία όχι παραπαίει, αλλά καταρρέει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Να καλυφθούν τεράστια κενά, να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα τα οποία έχει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όσον αφορά τα αναλώσιμα, τις μάσκες, τα γάντια και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Να δημιουργηθούν νέες νοσοκομειακές μονάδες. Είναι ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κυρία Μαρία Απατζίδη, επισήμανε: «Εμείς στηρίζουμε σε όλα τα υγειονομικά μέτρα την κυβέρνηση φυσικά και ζητάμε και αυστηροποίηση και σε άλλα, όπως είναι οι λαϊκές. Αυτά που έχουμε ζητήσει, όμως, είναι άμεσα προσλήψεις επτά χιλιάδων περίπου γιατρών και νοσοκόμων για το ΕΣΥ. Έχουμε ζητήσει η εξέταση για τον κορωνοϊό να μπορεί να γίνεται δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα, αυστηρά μέτρα προστασίας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού από τον ιό, κατάργηση των πληρωμών με μετρητά, έτσι ώστε να μην μεταδίδεται εύκολα ο ιός».

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου