Ειδήσεις

Παρέμβαση του Κόνσολα για τα προβλήματα του νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας στην Κω

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με αντικείμενο τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου στην Κω.
Ο κ.Κόνσολας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καρδιολόγος στο νοσοκομείο ενός τόσο μεγάλου νησιού αλλά και την έλλειψη παιδιάτρου.

Τονίζει την καθυστέρηση στην ίδρυση σταθμού του ΕΚΑΒ στην Κω αλλά και την έλλειψη οδηγών και τραυματιοφορέων για τα ασθενοφόρα.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ.Κόνσολας στην επιβάρυνση που δέχεται το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, αφού σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει μικροβιολόγος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή με κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι οι ελλείψεις αυτές λειτουργούν ανορθολογικά αυξάνοντας συνολικά το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα τις διακομιδές για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομεία αν υπήρχε παιδίατρος αλλά και το υψηλό κόστος των αντιδραστηρίων από τη δυσανάλογη επιβάρυνση που δέχεται το μικροβιολογικό-αιματολογικό.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων αφού σε λίγες ημέρες ξεκινά η θερινή περίοδος κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται και μαζί μα αυτόν και τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: ” Ελλείψεις και προβλήματα δυσλειτουργίας στο νοσοκομείο της Κω και στις δομές δημόσιας υγείας”

Κύριε Υπουργέ,
Η Κως είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με 35.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που πολλαπλασιάζεται την θερινή περίοδο.
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η κύρια δομή δημόσιας υγείας, το νοσοκομείο του νησιού, να είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά.

Η υποστελέχωση του νοσοκομείου σε βασικές και καίριες ειδικότητες, αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα. Το νοσοκομείο της Κω έχει υπερτοπική εμβέλεια, εξυπηρετεί και πολίτες από τα γειτονικά νησιά, κάτι που ουδείς πρέπει να παραβλέπει.

Είναι γνωστό ότι μετά την υποβολή παραίτησης της μοναδικής καρδιολόγου το νοσοκομείο είναι χωρίς καρδιολόγο ενώ υπάρχει η έλλειψη παιδιάτρου αλλά και η ανάγκη στελέχωσης της παθολογικής κλινικής με έναν ακόμα παθολόγο.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα υποστελέχωσης πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη φαρμακοποιού στο φαρμακείο του νοσοκομείου αλλά και οδηγών και τραυματιοφορέων για τα ασθενοφόρα. Υπάρχει ένας μόνο οδηγός ενώ ο δεύτερος οδηγός έχει διατεθεί από το Δήμο Κω, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Έντονο πρόβλημα υπάρχει με τη δυσανάλογη επιβάρυνση που δέχεται το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Στην Κω δεν υπάρχει γιατρός-μικροβιολόγος συμβεβλημένος με ασφαλιστικά ταμεία ή με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι πολίτες να απευθύνονται στο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους είναι ότι αυτές οι ελλείψεις προκαλούν περαιτέρω επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού για παράδειγμα η έλλειψη παιδιάτρου αυξάνει τα περιστατικά διακομιδών με το συνακόλουθο κόστος, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτεται η κενή θέση αλλά και με το νέο πρόβλημα που ανέκυψε με την παραίτηση της καρδιολόγου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου