Τοπικές Ειδήσεις

Αεροδρόμιο “Διαγόρας” Ρόδου: Ικανοποίηση γι’ ακόμη μία χρονιά-ρεκόρ για τα δεδομένα

• Η Ρόδος μαζί με την Κρήτη και την Κέρκυρα, στην “τριάδα” με την επτάμηνη τουριστική σεζόν • Στόχος να ξεκινήσει σταδιακά η οκτάμηνη κίνηση επιβατών και η επιμήκυνση με τους μήνες εκτός high season

Ικανοποίηση επικρατεί στους κύκλους των αρμοδίων του διεθνούς αερολιμένα «Διαγόρας» Ρόδου, για τις φετινές επιδόσεις που καταγράφηκαν όχι μόνον κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν, αλλά και καθ” όλη την διάρκεια του 2025 που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και τα νούμερα που είδαν την δημοσιότητα, φέτος η διακίνηση των επιβατών κινήθηκε σε πάνω από επτά (7) εκατομμύρια. Η αύξηση στην κίνηση, σημειώνεται λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης, κατά τους μήνες πριν και μετά το “high season” –δηλαδή τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, το αεροδρόμιο «Διαγόρας» περιλαμβάνεται πλέον, στα τρία αεροδρόμια της περιφέρειας μαζί με την Κρήτη και την Κέρκυρα, που πλέον καταγράφουν “επιμήκυνση” στις πτήσεις –και συνεπάγεται την ανάλογη επιμήκυνση της σεζόν, αφού δέχεται πτήσεις charters. Το ζητούμενο δηλαδή, είναι ήδη γεγονός με την Ρόδο να καταγράφει επτά μήνες με τουριστική κίνηση. Από το 2026 ωστόσο, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταφέρει ο προορισμός, να έχει τουρισμό οκτώ μήνες!
Αυτό, σημαίνει ότι έχουν ήδη αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην μικρή (και σταδιακή) επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, κανείς δεν μιλάει ακόμη για τουρισμό σε δωδεκάμηνη βάση, αφού ο χειμερινός τουρισμός ή οι εναλλακτικές μορφές, απαιτούν πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολύ καλό προγραμματισμό όπου θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες, φορείς, ιθύνοντες κ.λπ. με προοπτική, την επίτευξη του στόχου στα επόμενα χρόνια -και υπό προϋποθέσεις: να είναι το νησί έτοιμο να δεχτεί επισκέπτες από κάθε άποψη (υποδομές, αγορά, καταστήματα, εστίαση, μεταφορές κ.ο.κ.)
Σημειώνεται πως οι πτήσεις charters συνεχίστηκαν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, ενώ ακόμη και τον Δεκέμβριο, υπάρχουν πτήσεις από τη Φινλανδία μεταφέροντας μικρά γκρουπ.
Η βασική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, από το τέλος Οκτωβρίου του 2025 και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2026, αφορά στις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού με τις οποίες διακινούνται όσοι διαμένουν στην Ρόδο ή είναι φοιτητές, ένστολοι, εκπαιδευτικοί κ.λπ.

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στο αεροδρόμιο
Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο «Διαγόρας» βρίσκεται σε μερική αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών που ξεκίνησαν με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν. Συγκεκριμένα, η Fraport Greece εκτελεί εργασίες στις ζώνες ασφαλείας εκατέρωθεν του διαδρόμου (πίστας). Πρόκειται για εργασίες χαμηλής κλίμακας στα τελειώματα της προηγούμενης φάσης από πέρυσι –οι οποίες όμως δεν παρεμποδίζουν το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών, ενώ παράλληλα γίνονται και διάφορες άλλες εργασίες (επιδιορθώσεις, μονώσεις, κ.λπ.) σε σημεία του terminal του αερολιμένα, ουσιαστικά έργα αναβάθμισης στις κτηριακές υποδομές, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Η λειτουργία του αερολιμένα Ρόδου σταματάει για 24 ώρες την εβδομάδα – μέχρι και τον Μάρτιο του 2026 κάθε Τρίτη από τις 6 μ.μ. και θα διαρκεί έως τις 6 μ.μ.της επόμενης μέρας, για το διάστημα από 18 Νοεμβρίου 2025 έως και 24 Μαρτίου 2026.
Ωστόσο, επειδή μέσα σε αυτό το διάστημα περιλαμβάνονται και εορταστικές ημέρες, ο αερολιμένας Ρόδου θα ανοίξει την περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, για να πραγματοποιηθούν πτήσεις και να εξυπηρετηθεί το κοινό, δεν θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας στις ημερομηνίες 23, 24, 30 και 31 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2026, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν τις γιορτές προς και από τη Ρόδο για να κάνουν διακοπές και να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου στην επιβατική κίνηση που θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σημειώνεται τέλος ότι και πέρυσι είχε εφαρμοστεί αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου «Διαγόρας», όμως ήταν κλειστό για 48 ώρες κάθε εβδομάδα, αλλά για λιγότερο χρονικό διάστημα.
Όπως είναι γνωστό, μέσα στον χώρο του αεροδρομίου έχουν γίνει αλλαγές ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό με τις πτήσεις εσωτερικού, ενώ τα περισσότερα καταστήματα που λειτουργούν μέσα, είναι κλειστά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
«Αγκάθι» η έλλειψη γιατρού στο αεροδρόμιο
Σχετικά με την έλλειψη γιατρού στο αεροδρόμιο, παρά το γεγονός πως γίνονται συνεχώς κινήσεις και ασκούνται πιέσεις από φορείς, τοπικούς βουλευτές μέχρι και την 2η ΥΠΕ, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μετά και τα περιστατικά υγείας που έχουν σημειωθεί αρκετές φορές στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» εκφράζεται πλέον έντονος προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις. Εν έτει 2025 και με τον αερολιμένα να δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες, το θέμα απαιτεί λύση.
Ωστόσο, η Fraport Greece δηλώνει πως υπάρχει έτοιμος, διαμορφωμένος χώρος, εξοπλισμένος για να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και απομένει η στελέχωση από το υπουργείο Υγείας -το οποίο επιμένει ότι την ευθύνη για πρόσληψη έχει η εταιρεία και όχι το κράτος.
Εν αναμονή της έγκρισης για τη λειτουργία των μηχανημάτων στον διαβατηριακό έλεγχο με αναγνώριση προσώπου
Όπως αποκάλυψε η “δ”, στον χώρο των αφίξεων και αναχωρήσεων (για χώρες εκτός Schengen Zone) έχουν τοποθετηθεί από το 2024, μηχανήματα αναγνώρισης προσώπου για να διευκολυνθεί ο διαβατηριακός έλεγχος. Όπως είναι γνωστό, ο αερολιμένας Ρόδου δέχεται τεράστιο όγκο επιβατών κάθε σεζόν, από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τρίτες χώρες κ.λπ. Ο έλεγχος διαβατηρίων γίνεται μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας, με την παρουσία αστυνομικών για λόγους ασφαλείας.
Πληροφορίες ανέφεραν στη “δ” ότι τα νέα συστήματα επρόκειτο να ενεργοποιηθούν φέτος, αλλά καθυστέρησε η σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσει σε όλα τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχει ενδεχόμενο να τεθούν σε λειτουργία με τη νέα τουριστική σεζόν στην Ρόδο -όπως και στα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Η παρουσία των αστυνομικών όμως, θα παραμείνει.
Τέλος, όπως έχει αποκαλύψει η “δ’, ξεκίνησε ένα ακόμη έργο που αφορά στη δημιουργία νέου σημείου συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Είναι κάτι αναγκαίο, καθώς, με την “εκτόξευση” της επιβατικής κίνησης και κατ’ επέκταση του όγκου των απορριμμάτων, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει ένα νέο “Waste Collection Point” (σημείο συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων) που θα είναι υπερσύγχρονο, θα τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν θα είναι μπροστά στο αεροδρόμιο. Θυμίζουμε ότι την αποκομιδή έχουν αναλάβει με σχετική σύμβαση, δύο ιδιωτικές εταιρίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου