Αθλητικά

Λευτέρης Αυγενάκης: «Έτοιμη η ΚΥΑ για τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων από τα κέρδη του στοιχήματος»

Για τους στόχους και τον προγραμματισμό στον τομέα του αθλητισμού και το 2022, αναφέροντας αναλυτικά τον απολογισμό του 2021, μίλησε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Με βασική φιλοσοφία την ουσιαστική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρήσαμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για την άμεση ενίσχυσή τους.
Κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 12 χρόνια. Με απόλυτη διαφάνεια και πάνω από όλα, με αντικειμενικά κριτήρια.
Πρόκειται για τον ορισμό της άμεσης στήριξης της βάσης του αθλητισμού. Μια επανάσταση του αυτονοήτου, όπως ανέφεραν και τα ίδια τα αθλητικά σωματεία!
Στις αρχές Μαΐου 2021 είχαν καταβληθεί και οι δύο φάσεις της οικονομικής ενίσχυσης, σε συνολικά 4.691 ερασιτεχνικά σωματεία -νόμιμα, ενεργά και εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Υφυπουργείου Αθλητισμού- που ανέρχεται στο ποσό των 13.268.500€. Με το ν. 4819/2021 ψηφίσαμε διάταξη για τους ερασιτέχνες αθλητές, ορίζοντας ότι όσοι αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες Ομοσπονδίες.
Θα μπορούν, δηλαδή, να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αν αυτή η διάταξη υπήρχε νωρίτερα, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Και φυσικά, προβλέψαμε την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τα έσοδα που προκύπτουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων. Θεσπίσαμε να περιέρχεται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, εκείνα που δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών, προκειμένου να διατεθούν στον αθλητισμό.
Από αυτά, το 50% διανέμεται στον επαγγελματικό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ήδη ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δόθηκαν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 31 εκατ. €.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τα κέρδη του στοιχήματος, βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης η σχετική ΚΥΑ. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, η ΚΥΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό της και αναμένεται η υπογραφή του κ. Σκυλακάκη.
Επίσης, στην ίδια ΚΥΑ, εξειδικεύονται τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και εκείνα για τις Εθνικές Ομάδες. Να διευκρινίσουμε ότι δικαιούχα της χρηματοδότησης είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.
Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε ένα δίκαιο σύστημα βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου