Ειδήσεις

Αλέξης Τσίπρας – Βουλή: «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας παρέφρασε μια ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη και τόνισε: «Κύριε Μητσοτάκη, δυστυχώς επτωχεύσατε. Και δεν επτωχεύσατε οικονομικά, αλλά πάθατε κάτι χειρότερο: πτωχεύσατε ηθικά κύριε Μητσοτάκη».

«Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια, ή ότι γίνατε πολλαπλασιαστής ή επιταχυντής σοβαρών προβλημάτων στη χώρα, ούτε ότι οι άριστοι αποδείχτηκαν άχρηστοι».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι την ώρα της κρίσης, του πόνου επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και δημοσκοπικά, βασιζόμενοι επάνω στο ψέμα και την προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως την ώρα της κρίσης και της υγειονομικής τραγωδίας «επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε προσωπικά και πολιτικά να χτίσετε μια μαγική εικόνα επιτυχίας βασισμένη στο ψέμα και την προπαγάνδα. Και αυτό είναι ανήθικο».

«Δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα;»
Αναφερόμενος στην αποκαλυπτική μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και το Θ. Λύτρα τόνισε: «Χρωστατε μια εξηγηση στον ελληνικό λαό. Γιατι καταφεύγετε συστηματικά σε ψέματα για την πανδημία; Γιατί ειπατε ψέματα ότι η πανδημια τελειώνει; Γιατι είπατε ψεματα για την πανδημία ανεμβολίαστων; Και γιατί είπατε ψέματα για τις ΜΕΘ εδώ στη Βουλή; Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία ενώ είχατε για μήνες την ερευνα όχι ενος τυχαίου αλλα του στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα;».

«Είπατε ψέματα για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ, όταν στα χέρια σας είχατε εδώ και μήνες τη μελέτη – όχι ενός τυχαίου – του πιο στενού συνεργάτη σας. Αλήθεια, δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια ψέματα;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πώς είναι δυνατόν να μη σας είχε πει τίποτε ο άνθρωπος, ο οποίος μιλούσε μαζί σας τρεις φορές την εβδομάδα, όπως ο ίδιος έχετε πει πολλές φορές μέχρι τώρα;», διερωτήθηκε.

«Αν δεν τα ξέρατε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν όμως τα ξέρατε και λέγατε συνειδητά ψέματα, τότε έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό».

«Είναι εγκληματικές οι πολιτικές ευθύνες, αλλά ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που τις συνοδεύει», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήσαστε εσείς που από αυτό το βήμα μου είχατε πει ότι “εσείς μετράγατε φέρετρα, εμείς μετράμε στρέμματα”. Τώρα τι ακριβώς μετράτε, κύριε Μητσοτάκη;»

«Μπορεί να περιμένει κανείς από εσάς, κύριε Μητσοτάκη, κάτι καλύτερο; Η δική μας απάντηση είναι “όχι”. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αλλάξετε».

«Εμμένετε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και στην επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου, που πριν από 13 χρόνια μας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και θα μας οδηγήσει ξανά εκεί, εάν δεν το άλλαξουμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η περίφημη θεωρία της αυτορρύθμισης πήγε στην άκρη, όταν χρειάστηκαν 15 τρισ. ευρώ για να παραμείνει όρθια η ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «το κρίσιμο ερώτημά μου είναι εσείς κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνησή σας, που βρίσκεται σε έναν κόσμο που αλλάζει

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εχετε αγκυροβολήσει στο βάλτο των δοκιμασμένων συνταγών της χρεοκοπίας» και υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ντιλάρει με τα ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία, στην Παιδεία και με ιδιωτικά funds.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση παραμένει εχθρική απέναντι στο κοινωνικό κράτος και στον κοινωνικό χώρο και έθεσε το δίλλημμα: «Με τις συνταγές του χθες, ή με το κοινωνικό κράτος, με τις συνταγές της χρεωκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης της εργασίας». Δηλαδή όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας: «Με την προοδευτική παράταξη ή με την Δεξιά των κοινωνικών ανισοτήτων;».

Τσίπρας: Το πρώτο νομοσχέδιό μας ως κυβέρνηση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους
Μόνον η Ελλάδα και η Εσθονία δεν προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, κύριε Μητσοτάκη, έχετε δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδης και θέλουν καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό», συνέχισε.

«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για διαγραφή του πανδημικού χρέους προς τις επιχειρήσεις; Γελάτε, αλλά αυτοί είστε. Υπάρχει κάποιος ηθικός κίνδυνος και δεν την υιοθετείτε; Αφού τα χρέη της πανδημίας δεν δημιουργήθηκαν από το επενδυτικό ρίσκο, αλλά ήταν επιβεβλημένα λόγω της πανδημίας. Και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», υπογράμμισε.

«Μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας»
Για έναν προϋπολογισμό εικονικό και εκτός πραγματικότητας εκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε προς τον πρωθυπουργό πως «παρουσιάζετε έναν προϋπολογισμό που λαμβάνει ως δεδομένο, ψευδώς, ότι δήθεν τελειώνει η πανδημία. Αλλά βέβαια, αφού τη νίκησε ο Μητσοτάκης τρεις φορές την πανδημία, δεν υπάρχει πανδημία. Το έχει πει τρεις φορές ότι τη νίκησε. Είναι ένας εικονικός και εκτός πραγματικότητας προϋπολογισμός».

Ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η μόνη του έγνοια είναι να δώσει κάτι στα δελτία ειδήσεων. «Έχετε έλλειψη στρατηγικής, κατανόησης του προβλήματος. Ανακοινώνετε έκτακτα μέτρα κάθε τρεις μέρες. Προχειρότητα είναι αυτό. Αυτό κάνετε και σήμερα. Η μόνη σας έγνοια είναι να δώσετε κάτι στα δελτία ειδήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα πως με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας. «Αφήστε το καλαμπούρι των συγκρίσεων. Ήμασταν η μόνη κυβέρνηση στην ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση πλεονάσματα στα δημόσια ταμεία. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Γιατί βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, υψώσαμε ανάστημα. Επαναφέραμε την κανονικότητα και μας οδηγείτε ξανά σε συνθήκες χρεοκοπίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους στην Ολομέλεια και αποσπώντας το ένθερμο χειροκρότημα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου