Αρθρο του κ. Δ. Κρεμαστινού στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα διεθνές που γενεσιουργό αιτία έχει τους πολέμους της Μέσης Ανατολής, με τον συνεχή πολεμικό ανταγωνισμό των δύο μεγάλων δυνάμεων. Εάν λειτουργούσε σωστά ο ΟΗΕ, θα έπρεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει επέμβει επιβάλλοντας την παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει και έτσι το μεταναστευτικό πρόβλημα επιδεινώνεται. Αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα που η Ευρώπη μέχρι σήμερα αρνείται να διαχειριστεί, καλούνται επί σειρά ετών να το αντιμετωπίσουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Κως, το Αγαθονήσι και τα άλλα νησιά της παραμεθορίου. Οι ευθύνες της Ευρώπης είναι τεράστιες. Ομως και οι ευθύνες της παραιτηθείσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι πολύ μεγάλες. Οχι μόνο γιατί παρέμεινε παρατηρητής και δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει το κύμα των μεταναστών, αλλά γιατί με τις ενέργειές της συνέβαλε στη γιγάντωσή του.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα για μη ύπαρξη θαλασσίων συνόρων αν δεν είναι άγνοια, είναι σίγουρα ανοιχτή πρόσκληση, τη στιγμή που το μείζον πρόβλημα σχετικά με το μεταναστευτικό είναι η φύλαξη των πρακτικά αφύλακτων θαλασσίων συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικές ακταιωροί γυρίζουν πίσω τους μετανάστες, ενώ το δικό μας Λιμενικό έχει εντολή να τους υποδέχεται. Η δε παρουσία της Frontex δεν έχει βοηθήσει. Τώρα πλέον διαφαίνεται ότι η ΕΕ αρχίζει να υιοθετεί σοβαρότερα το θέμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων. Εως ότου τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν στο πόσους εκπατρισμένους και πότε θα δεχτούν να φιλοξενήσουν, η Ελλάδα πρέπει να κάνει 4 απολύτως απαραίτητα βήματα:
Πρώτον, με τη βοήθεια της ΕΕ να συνεργαστεί με την Ιντερπόλ και την τουρκική αστυνομία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.
Δεύτερον, να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της με τη συνεχή παρουσία των ταχυπλόων του Λιμενικού και της Frontex για την αποτροπή του κύματος εισερχομένων.
Τρίτον, όσοι εισέρχονται να μετακινούνται καθημερινά προς την ενδοχώρα για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες.
Τέταρτον, να μεταφέρονται άμεσα με ασφάλεια στα σύνορα για τη συνέχιση της πορείας τους προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη και κάθε τελικό προορισμό τους. Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως -στην πράξη, όχι στα λόγια- την αναλογική εγκατάσταση των μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς επίσης και την ανθρώπινη διέλευσή τους από χώρα σε χώρα, για να μη δημιουργούνται σκηνές ντροπής ανάλογες με τις εικόνες των συνόρων της Ουγγαρίας και της ΠΓΔΜ. Ομως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξαλειφθεί ο όρος «ανοιχτά και ελεύθερα σύνορα της Ελλάδας» για τη διέλευση του οποιουδήποτε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ