• Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και κίνδυνος υποτροπής • Ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε πρόθεση ανθρωποκτονίας και κάνει λόγο για παρεξήγηση εν μέσω προσωπικής έντασης
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου η προσφυγή που υπέβαλε 36χρονος Έλληνας υπήκοος, γεννημένος στη Ρόδο και προσωρινά κρατούμενος από τις 16 Ιουνίου 2025, με την οποία ζητούσε την αντικατάσταση της κράτησής του με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει σειρά βαρύτατων κατηγοριών, με κυριότερες την απόπειρα ανθρωποκτονίας και τη ληστεία, ύστερα από αιματηρό επεισόδιο με θύμα την πρώην σύντροφό του.
Το δικαστικό συμβούλιο, στηριζόμενο στο υλικό της δικογραφίας και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, έκρινε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής αλλά και σημαντικός κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, απορρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου.
Το περιστατικό και οι κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 7 Ιουνίου 2025, περίπου στη 1 το μεσημέρι, στην οδό Στοκχόλμης στη Ρόδο, εντός της οικίας της πρώην συντρόφου του κατηγορουμένου. Εκεί, ο 36χρονος φέρεται να ζήτησε από τη γυναίκα χρήματα και το όχημά της. Εκείνη φέρεται να του έδωσε το ποσό των 50 ευρώ, αλλά αρνήθηκε να του παραχωρήσει το αυτοκίνητο. Η άρνηση αυτή φαίνεται να αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη βίας που ακολούθησε.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιτέθηκε στη γυναίκα με γροθιές και κλοτσιές, προκαλώντας της εκχυμώσεις και τραύματα στο σώμα. Στη συνέχεια, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, πήρε μαχαίρι από την κουζίνα και την τραυμάτισε στον λαιμό και στο πόδι, ενώ την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει. Η ίδια γλίτωσε χάρη σε αντανακλαστική αντίδραση που την έκανε να σηκώσει το χέρι της, με αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγμα στον αγκώνα.
Κατόπιν, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, της αφαίρεσε την τσάντα που περιείχε 2.500 ευρώ και μια χρεωστική κάρτα και τράπηκε σε φυγή. Παρέμεινε ασύλληπτος μέχρι τις 16 Ιουνίου, όταν εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου και συνελήφθη.
Η υπερασπιστική γραμμή και η προσφυγή
Ο 36χρονος, μέσω του δικηγόρου του, υπέβαλε προσφυγή με αίτημα την άρση ή έστω την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους. Στην απολογία του, ισχυρίστηκε ότι δεν πήγε στο σπίτι της γυναίκας για να τη βλάψει αλλά ότι διέμενε εκεί ήδη από τις 5 Ιουνίου. Υποστήριξε πως και οι δύο βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι η μεταξύ τους ένταση προκλήθηκε όταν εκείνος εξέφρασε την πρόθεση να τερματίσει τη σχέση και να επιστρέψει στην οικογένειά του.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας ότι το τραύμα στον λαιμό ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος και ότι η τσάντα πάρθηκε εκ παραδρομής, καθώς είχε ξεχάσει το δικό του σακίδιο. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπήρχε πρόθεση κλοπής και ότι προσπάθησε να επιστρέψει την τσάντα.
Η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των πράξεων, τη φερόμενη επικινδυνότητα του κατηγορουμένου, αλλά και τα “ταπεινά κίνητρα” που εντοπίζει στην πράξη —δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση ενός ευάλωτου θύματος— έκρινε ότι η προσωρινή κράτηση παραμένει το μοναδικό μέτρο που διασφαλίζει τόσο την παρουσία του κατηγορουμένου στη διαδικασία όσο και την αποτροπή νέων πράξεων.
Παρά την αυτοβούλως προσέλευσή του στις αρχές, το συμβούλιο θεώρησε ότι η ύπαρξη σαφών ενδείξεων για κακουργηματικές πράξεις (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία) και η παραδοχή χρήσης ναρκωτικών ενισχύουν τον κίνδυνο υποτροπής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι περιοριστικοί όροι δεν θα επαρκούσαν για να αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων αδικημάτων και να διασφαλίσουν την απονομή δικαιοσύνης.