Ατάκτως Ερριμμένα

Ηρθη;

«Ηρθη και το τελευταίο εμπόδιο» ήταν ο τίτλος της είδησης σχετικά με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα, χάρη σε μια τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε πέρυσι, τα αποτεφρωτήρια «αποδεσμεύθηκαν» χωρικά από τα νεκροταφεία και πλέον η εγκατάστασή τους είναι πολύ ευκολότερη.
Ακόμη κι αν η πολιτεία έκανε -με μεγάλη καθυστέρηση- τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποτέφρωσης, ο εναγκαλισμός της με την Εκκλησία είναι τόσο σφιχτός που δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της.
Η ίδρυση τους παραμένει στη δικαιοδοσία των Δήμων και το «πολύ ευκολότερη» πιθανότατα δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Πόσοι δήμαρχοι θα αγνοήσουν Εκκλησία και «πιστούς» ψηφοφόρους;
Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι μπροστά, για να μείνει στα χαρτιά. Στην Ελλάδα το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ.
Το 2006, επιτράπηκε και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου, έναν αιώνα αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι δεδομένο, ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε πολλά τηλεοπτικά παράθυρα να γεμίζουν από απόψεις που θα υποστηρίζουν την αποτέφρωση κι άλλες τόσες που θα προσπαθήσουν να την καταρρίψουν. Είναι επίσης πιθανό, να δούμε διαδηλώσεις «κατά τις πρακτικής του Αντίχριστου, που αντίκειται στην ιερή πίστη μας και το τελετουργικό της».
Μη νομίζετε ότι βιάζομαι να κρίνω την Εκκλησία ή τέλος πάντων, τους ευρύτερους κύκλους της ή να προδιαγράψω τις πιθανές αντιδράσεις τους. Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας, το Μάιο του 2010, αποφάσισε να μη δέχεται την καύση των νεκρών.
Το ζήτημα όμως θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι δεν είναι θεολογικό μόνο. Είναι κυρίως, οικονομικό κι έχει να κάνει με τα εδώ και δεκαετίες κυκλώματα που εμπορεύονται τον θάνατο.
Πάντα θα πεθαίνει κόσμος, είναι η πιο σίγουρη δουλειά, όσον αφορά την πελατεία. Μπορεί το θέμα για ένα μέρος της κοινωνίας να είναι ταμπού, μπορεί να είναι και προσωπικό γιατί είμαι φανατικά υπέρ της καύσης -όσο με αφορά, γι αυτό να γράφω σήμερα, έτσι κι αλλιώς όμως ,πέρα από προσωπικές ιστορίες ή από θρησκευτικές αντιλήψεις, οφείλουμε να ανοίξουμε όχι τη συζήτηση, αλλά αυτά τα ίδια τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου