Αύριο ξεκινά ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου η κυρία ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών μετά την ολοκλήρωση της μυστικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Web of Drugs», που εξιχνιάστηκε μετά από συστηματική παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και αφορά 278 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 100 αγνώστων στοιχείων.
Η ογκώδης δικογραφία, που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει 11 εκθέσεις ένορκης εξέτασης μάρτυρα, 3.242 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, 14 εκθέσεις ανάλυσης, 16 εκθέσεις έρευνας σε οικίες, 12 εκθέσεις κατάσχεσης, 4 εκθέσεις κατάσχεσης τροχοφόρων, 4 εκθέσεις γνωστοποίησης ναρκωτικών ουσιών, 3 εκθέσεις ζύγισης ναρκωτικών ουσιών, 7 εκθέσεις σύλληψης, 7 εκθέσεις εξέτασης κατηγορουμένου κι άλλο αποδεικτικό υλικό.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την μεγαλύτερη σε όγκο δικογραφία που έχει ποτέ σχηματιστεί από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, ενώ η αξιολόγηση των στοιχείων και η λήψη επαρκών εξηγήσεων επ’ αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Τα όσα διαλαμβάνονται μόνο, ενδεικτικά, στην 752σέλιδη σύνοψη – υποβλητική αναφορά του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, με παράθεση, , ορισμένων εκ των αποφωνήσεων τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ μελών του κυκλώματος και χρηστών αρκούν για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος των συναλλαγών που έγιναν στο χρονικό διάστημα από 29-05-2017 έως 03-08-2017 σε αγοραπωλησίες κοκαΐνης, κάνναβης και ηρωίνης.
Μεταξύ των χρηστών, και ονόματα γνωστών επιχειρηματιών του νησιού, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην δικογραφία, που έχει σχηματιστεί, περιλαμβάνονται και συνομιλίες, εμπλεκόμενων σε μεγάλη υπόθεση μαστροπείας, που εξιχνίασε μόλις πρόσφατα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και κυρίως του 67χρονου φερόμενου ως «εγκέφαλου» κυκλώματος μαστροπών. Υπάρχουν ακόμη συνομιλίες ατόμων που έχουν εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου κι ενός, που κατηγορήθηκε στην υπόθεση της ληστείας του υποκαταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στην πλατεία Ακαδημίας.
Σε πρώτη φάση την πόρτα της Ανακρίτριας θα περάσουν οι 7 συλληφθέντες κατηγορούμενοι. Πρόκειται ειδικότερα για δύο 50χρονους κατοίκους Ρόδου, δύο 29χρονους κατοίκους Αρχαγγέλου, έναν 43χρονο κάτοικο Αρχαγγέλου, έναν 38χρονο Αλβανό κι έναν 57χρονο κάτοικο Αρχαγγέλου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ένας 33χρονος Αλβανός, κάτοικος Ρόδου, ένας 70χρονος κάτοικος Κορίνθου, ένας 34χρονος Αλβανός, κάτοικος Πειραιά, ένας 60χρονος κάτοικος Αρχαγγέλου, ένας 33χρονος, κάτοικος Αρχαγγέλου, ένας 41χρονος κάτοικος Αρχαγγέλου, ένας 25χρονος κάτοικος Αρχαγγέλου κι ένας 44χρονος κάτοικος Ρόδου.
Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 163 χρήστες – αγοραστές ναρκωτικών γνωστών στοιχείων κι ακόμη 100 αγνώστων στοιχείων, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων ερευνώνται.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγινε συστηματική καταγραφή 24 τηλεφωνικών συνδέσεων, που κατείχαν 14 ύποπτοι. Καταγράφηκαν 35.000 περίπου, τηλεφωνικές συνομιλίες και έγιναν 3.242 αποφωνήσεις με ποινικό ενδιαφέρον καθώς αφορούν σε συναλλαγές με ναρκωτικά.
Από τις έρευνες στις οικίες των 7 συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 128 γραμμαρίων, 2 ζυγαριές ακριβείας, 4 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα πιστόλια και αεροβόλο τυφέκιο, 290 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και 31 πολεμικού όπλου, 3 μαχαίρια τύπου στιλέτο-σουγιάς, ξιφολόγχη και γεμιστήρας πολεμικού όπλου, 12 βιβλιάρια τραπεζών και 5 τραπεζικές κάρτες αναλήψεως χρημάτων, το συνολικό χρηματικό ποσό των 59.818 ευρώ, χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα, χρηματικά ποσά και ποσότητες, που αφορούν συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών, 3 αυτοκίνητα και μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα
Εκτιμάται ότι, οι δυο εγκληματικές οργανώσεις και συναλλασσόμενοι με αυτές δράστες που ενεργούσαν αυτόνομα, έχουν διακινήσει κατά το χρόνο της δράσης τους τουλάχιστον τις ακόλουθες ναρκωτικές ουσίες: κοκαΐνη βάρους 1 κιλού και 398 γραμμαρίων, ηρωίνη βάρους 74 γραμμαρίων και κάνναβη βάρους 51 κιλών και 100 γραμμαρίων.
Σύμφωνα με την δικογραφία, που έχει σχηματιστεί 8 κατηγορούμενοι, συνέστησαν ως αρχηγοί ή εντάχθηκαν ως μέλη σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή του Αρχαγγέλου – Αφάντου – Φαληρακίου – παραλίας Τσαμπίκας – Στεγνών και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Αρχηγός της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο Π. Α. που αποστέλλει ναρκωτικά στη Ρόδο στα άτομα που έχουν ενταχθεί στην οργάνωσή του.
Η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών από τον υπαρχηγό και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γίνεται κατ΄ εντολή και για λογαριασμό του, ο οποίος αποκομίζει μεγάλα οικονομικά οφέλη από τις ανωτέρω παράνομες πράξεις.
Υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο Δ. Α., στον οποίο αποδίδεται ότι διακινεί ποσότητες ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Αρχαγγέλου και Νότιας Ρόδου. Φέρεται ακόμη να έχει τον ρόλο του συντονιστή στην διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και αποκρύπτει σε υπαίθριους χώρους μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης για λογαριασμό του πρώτου ενώ του αποστέλλει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρήματα προερχόμενα από συναλλαγές ναρκωτικών.
Μέλος της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο Π. Σ., ο οποίος παραλαμβάνει ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από τον Δ. Α. και στη συνέχεια τις πουλάει σε διακινητές και τοξικομανείς. Ο Π. Σ. φέρεται επίσης από τις αρχές του Ιουλίου 2017 να είχε αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη δομή και λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, διακινώντας μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και να προσπαθεί να ανέλθει στην ιεραρχία της οργάνωσης και να παραλαμβάνει μελλοντικά ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης απευθείας από τον Π. Α..
Μέλος φέρεται και ο Γ. Σ., άτομο της εμπιστοσύνης του Π. Σ..
Η ΔΕΥΤΕΡΗ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο Αλβανός D. D. του που αποστέλλει κυρίως κοκαϊνη σε άτομα που έχουν ενταχθεί στην οργάνωσή του στη Ρόδο.
Κατά το χρονικό διάστημα της επιχείρησης ο συγκεκριμένος Αλβανός φέρεται να ήλθε τέσσερις φορές στη Ρόδο, για να παραλάβει ποσότητες κοκαΐνης, που απέστειλε με μεταφορέα ναρκωτικών, να συντονίσει την λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και να παραλάβει μεγάλα χρηματικά ποσά προερχόμενα από συναλλαγές ναρκωτικών.
Πρώτος υπαρχηγός φέρεται ο Αλβανός B. D., στον οποίο αποδίδεται ότι προβαίνει στην απόκρυψη – αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης σε υπαίθριους χώρους και ότι κατόπιν οδηγιών του πρώτου πουλάει ποσότητες κοκαΐνης στον Γ. Τ., με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.
Φέρεται επίσης να παραλαμβάνει χρήματα προερχόμενα από συναλλαγές ναρκωτικών αλλά και να πουλάει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε διακινητές και τοξικομανείς στην πόλη της Ρόδου. Επιπλέον φέρεται να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ηρωίνης.
Έως τις αρχές του Ιουλίου 2017, ο συγκεκριμένος Αλβανός φέρεται να αγόραζε ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, από τον H. M.
Μετά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου τον Ιούλιο του 2017, με αρχηγό τον τελευταίο ο Β. D. φέρεται να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από άλλο άτομο το οποίο έως τώρα, παραμένει άγνωστο.
Δεύτερος υπαρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο Γ. Τ. που αγοράζει από τους δύο Αλβανούς ναρκωτικά και φέρεται να τα διακινεί περαιτέρω με την συνδρομή του φερόμενου ως μέλους της ίδιας οργάνωσης Ζ. Ν..
Ως συνεργαζόμενοι με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρονται οι Χ. Π. και O. A..
Φέρεται να προέκυψε ότι ο Χ. Π., πουλάει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στον Δ. Α. και στον Ζ. Ν., τις οποίες και εκείνοι με τη σειρά τους, πουλάνε σε τοξικομανείς.
Περιστασιακή σχέση με τις δύο εγκληματικές οργανώσεις αποδίδεται στους Ψ. Π., Ψ. Ν., Γ. Ν. και Λ. Γ..
Από τις αποφωνήσεις προέκυψε μάλιστα ότι ο Γ. Ν. πέραν της πώλησης κάνναβης, καλλιεργεί κάνναβη σε δασικές περιοχές την Νότιας Ρόδου και διευκολύνει την ακολασία έναντι αμοιβής, βρίσκοντας «πελάτες» σε εκδιδόμενη γυναίκα.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Στ. Κιουρτζής, Μανώλης Βλάχος, Ζαμπετούλα Φουτούλη, Δημήτρης Γεωργάς, Βασίλης Μπέης, Δημήτρης Καραγεώργης, Στέλιος Αλεξανδρής και Αχιλλέας Δασκαλάκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ