• Ιδιώτης ανέλαβε να ανακαινίσει την ιστορική καφετέρια στο κεντρικό σημείο της Κρεμαστής • Επιθυμία της εκκλησίας είναι να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που της ανήκουν • Πρόβλημα με το πρώην “Καλούα” λόγω ιδιοκτησίας • Πρόταση της εκκλησίας να γίνει πλατεία με παιδική χαρά
Νοικιάστηκε η ιστορική πρώην καφετέρια «Κλάσικον» που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο της Κρεμαστής. Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ” από τη στιγμή που η Εκκλησία διαθέτει την επικαρπία στο ακίνητο, αποφάσισε να προχωρήσει στην ενοικίασή του. Η διαδικασία έγινε πριν από τρεις περίπου μήνες, ενώ ο ιδιώτης έχει αναλάβει να το ανακαινίσει και να το λειτουργήσει.
Προς το παρόν δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμο, αλλά έχει σημασία για τον επιχειρηματικό κόσμο και για τους πολίτες της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων, το γεγονός ότι μετά από τόσα πολλά χρόνια, η υπόθεση προχώρησε.
Αναφορικά με το «Καλούα» η αξιοποίησή του έχει πολλά “αγκάθια” καθώς η Εκκλησία διαθέτει δύο μερίδες οικοδομών, ενώ το κτήριο ανήκει στο δημόσιο (και όχι στον Δήμο Ρόδου).
Η όλη διαδικασία έχει «κολλήσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια και δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση εάν δεν διευκρινιστούν κάποιοι όροι για την αξιοποίησή του.
Η πρόταση της Εκκλησίας είναι να γίνει πλατεία (ενσωματωμένη με τον ανθόκηπο), με λειτουργικό χαρακτήρα για τους πολίτες και να δημιουργηθεί παιδότοπος για να παίζουν τα παιδιά. Όπως αναφέρουν και άλλοι παράγοντες της Τοπικής Κοινότητας, η Κρεμαστή δεν έχει… πλατεία. Συνεπώς, εάν (και εφόσον) υπάρξει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο Ρόδου, θα βρεθεί λύση και για το συγκεκριμένο κτήριο.
Στόχος της Εκκλησίας η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου
Σύμφωνα με το ιστορικό των ακινήτων στην Κρεμαστή, είναι γνωστό ότι ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Καθολικής αποτελεί μέσα στη μακραίωνη ιστορία του το σημείο αναφοράς του ευσεβούς λαού, τόσο της Ρόδου, όσο και της ευρύτερης περιοχής των Δωδεκανήσων. Η ιερή εικόνα της Παναγίας Καθολικής και ο ναός της στάθηκε αρωγός στα δύσκολα χρόνια της δουλείας αλλά και στα νεώτερα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων της Κρεμαστής και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι το 1960 όπου ανεγέρθη ο νέος Ναός, στα συγκροτήματα του παλαιού ναού στεγάζονταν άπορες οικογένειες κυρίως από τα νησιά, σχολείο, ιατρείο, κ.α.
Η κοινωνική δράση του Ιερού Προσκυνήματος είναι ανεκτίμητη. Στα νεώτερα χρόνια συνέβαλε αποφασιστικά στη διάπλαση της Κρεμαστής και των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν. Από την τεράστια περιουσία που διέθετε από δωρεές από ευλαβείς πιστούς στους οποίους η Χάρη της Θεοτόκου ευεργέτησε ποικιλοτρόπως, δημιουργήθηκαν το κοινοτικό κατάστημα – Δημαρχείο, το γήπεδο, η βιβλιοθήκη, το Πνευματικό κέντρο, κ.α.
Εξάλλου σημαντική υπήρξε η προσφορά της Εκκλησίας στη παραχώρηση ιδιοκτησίας κτημάτων σε κατοίκους τόσο της Κρεμαστής όσο και άλλων χωριών του νησιού που μέχρι τότε είχαν μόνο το εμφυτευτικό δικαίωμα (όλα αυτά τα στοιχεία αντλούνται από το αρχείο του ναού).
Μεταξύ άλλων, η Εκκλησία συνέβαλε στη ετήσια Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας η οποία πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο με αφορμή την πανήγυρη της Παναγίας. Για τον λόγο αυτό, προέβη στην άτυπη παραχώρηση στην κοινότητα, του χώρου όπου ετησίως πραγματοποιείται η Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας έχοντας όμως πάντα τη κυριότητα. Επίσης, κράτησε στη κυριότητά της το Δημοτικό Σχολείο (Παλαιό) το οποίο ανήγειρε η Εκκλησία στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας με τον αύλειο χώρο του, του οποίου έπαυσε τη λειτουργία πριν λίγα χρόνια.
Επιπλέον, στην ιδιοκτησία του Ιερού Ναού, ανήκουν ένα τμήμα στο οποίο αρχικά υπήρχε το «καφενείο» της Παναγίας με εξέλιξη στα νεώτερα χρόνια στην καφετέρια «Καλούα» καθώς και την επικαρπία οικοπέδου όπου κτίστηκε η καφετέρια «Κλάσικον», ενώ προστέθηκε αυθαίρετα από την τότε δημοτική αρχή Πεταλούδων ένας όροφος στεγάζοντας έως σήμερα γραφεία της Κοινότητας.
Η ίδια προβληματική κατάσταση δημιουργήθηκε με την παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή αναψυκτηρίου εντός του εκθεσιακού χώρου ερήμην της Εκκλησίας η οποία κατέχει τη νόμιμη νομή του οικοπέδου.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε μια σύγχυση περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με αποτέλεσμα την αδυναμία τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στην Εκκλησία μισθώσεως ή εκποιήσεως των ακινήτων. Από την πλευρά του Ιερού Ναού, τα μέλη του εκκλησιαστικού Συμβουλίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου προέβησαν κατ’ επανάληψη σε διάλογο με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές ώστε αφενός να κρατηθούν οι ανάλογες ισορροπίες, αφετέρου να αξιοποιηθούν τα ακίνητα, δεδομένου ότι η Εκκλησία δεν έχει κάποιο άλλο οικονομικό έσοδο ώστε να επιτελεί το έργο της, ποιμαντικό, συντηρήσεως και φιλανθρωπικό. Εντός αυτού του πλαισίου της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαλόγου, επιτεύχθηκε συμφωνία και ο Ιερός Ναός προχώρησε με δικά του έξοδα στη διεκπεραίωση των ανάλογων τεχνικών μελετών καθιστώντας τα ακίνητα νόμιμα.
Το αναψυκτήριο εντός του χώρου όπου πραγματοποιείται η Έκθεση Χειροτεχνίας, με τη νομιμότητα που απέκτησε, έχει ενοικιασθεί. Ωστόσο, το μεγάλο έργο το οποίο αποτελεί επιθυμία της Εκκλησίας, είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου που να λειτουργεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία εκκλησιαστικού και όχι μόνο Μουσείου.
Με τη δημιουργία του, τόσο η Κρεμαστή όσο και ευρύτερη περιοχή θα αποκτήσουν έναν πνευματικό πυρήνα, μία σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές ταυτόσημο με την ιστορία του Ιερού Ναού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.