Ειδήσεις

ETC: Η Ελλάδα σαρώνει στην προσέλκυση νέων επισκεπτών από την Ευρώπη

Σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διεκδίκηση –και προσέλκυση- νέων Ευρωπαίων επισκεπτών, ήτοι εκείνων που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ ξανά τον προορισμό, αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η χώρα μας αντλεί το μεγαλύτερο ποσοστό νέων επισκεπτών από την Ευρωπαϊκή δεξαμενή ταξιδιωτών από οποιοδήποτε άλλο ανταγωνιστή της στην ήπειρο.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναδεικνύεται ανάμεσα στους 4 κορυφαίους προορισμούς διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2025.

Αυτά προκύπτουν από την έκθεση της ΕΤC που διερευνά τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2025, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα συγκεντρώνει μερίδιο νέων επισκεπτών της τάξης του 24%, το υψηλότερο ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Πορτογαλία, Ην. Βασίλειο, Αυστρία). Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει τη μερίδα των Ευρωπαίων οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα την προηγούμενη τριετία αλλά πρόκειται να το κάνουν. Την Ελλάδα ακολουθεί η Κροατία (23%), η Πορτογαλία (22%) και η Τουρκία (20%).

Αντίθετα, τους περισσότερους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες συγκεντρώνουν η Ισπανία (25%), η Ιταλία (20%) και η Γαλλία (19%). Οι επαναλαμβανόμενοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 16%, στην Κροατία σε 15%, στην Πορτογαλία σε 14% και στην Τουρκία σε 18%.

Πάνω από τους μισούς αναζητούν ασυνήθιστους προορισμούς

Πάντως, η Μεσόγειος παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός για τους Ευρωπαίους, με πρώτη επιλογή τους την Ισπανία (13%, αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι). Ακολουθούν η Ιταλία (10%), η Γαλλία (8%) και η Ελλάδα (6%). Το γεγονός αυτό, ωστόσο, έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους στη διαπίστωση ότι υπάρχει άνιση κατανομή των ταξιδιωτικών ροών σε ορισμένους προορισμούς κατά την περίδο αιχμής. Η ανησυχία για την υπερσυγκέντρωση τουριστών σε προτιμώμενες τοποθεσίες έχει αυξηθεί κατά 3% από το καλοκαίρι του 2024, παράλληλα με την αυξανόμενη έμφαση που δίνουν στην επιλογή λιγότερο πολυσύχναστων προορισμών, που πλέον αποτελεί προτεραιότητα για το 11% των ταξιδιωτών, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, το 55% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να κάνουν καλοκαιρινές τους διακοπές το 2025 σε λιγότερο δημοφιλείς ή ασυνήθιστους προορισμούς, σε σύγκριση με αντίστοιχο ποσοστό 48% που είχε καταγραφεί την Άνοιξη του 2025. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον για παραδοσιακά τουριστικά σημεία έχει μειωθεί αναλογικά, καθώς πλέον επιλέγονται από το 45% των ερωτηθέντων.

«Δυνατό χαρτί» πλέον ο Σεπτέμβριος

Στο ίδιο πλαίσιο, παρατηρείται και τάση για ταξίδια εκτός περιόδου αιχμής. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παραμένουν οι πιο δημοφιλείς μήνες καλοκαιρινών διακοπών, αφού καθένας αποτελεί επιλογή για το 25% των Ευρωπαίων, όμως ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται σε ισχυρό χαρτί, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 22% των Ευρωπαίων για ταξίδια. Αυτή η ισχυρή προτίμηση υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μερίδιο των ταξιδιωτών είναι ανοιχτό σε επιλογές εκτός αιχμής, παρακινημένο από τις ηπιότερες κλιματικές συνθήκες, τον μικρότερο συνωστισμό στους προορισμούς και την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Το 65% επιλέγει άλλη Ευρωπαϊκή χώρα

Σε γενικές γραμμές, για την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2025, το 77% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, ενδεικτικό ισχυρής ζήτησης που επιμένει παρά την οικονομική αβεβαιότητα. Το 65% επιλέγει διασυνοριακά ταξίδια εντός Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα (91%) οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός Ευρώπης τους επόμενους μήνες, ενώ μόνο το 8% εξετάζει το ενδεχόμενο ταξιδιών εκτός Ευρώπης, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με το υψηλότερο κόστος και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες στο εξωτερικό.

Εντός Ευρώπης, το ενδιαφέρον για ταξίδια εσωτερικού (26%) και σε γειτονικές χώρες (33%) παραμένει σταθερό. Ωστόσο, αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων (32%, αύξηση 5% από το περασμένο καλοκαίρι) διερευνά επιλογές πέρα από τις γειτονικές χώρες, σε πιο μακρινούς προορισμούς σε όλη την ήπειρο. Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξανόμενη διάθεση για πολιτισμικά ξεχωριστές εμπειρίες που συνδυάζουν την οικειότητα, την ασφάλεια και την ευκολία των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών.

Σταθερές δαπάνες διακοπών με έμφαση στο value και την άνεση

Παρά τις επίμονες οικονομικές αβεβαιότητες, το 62% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς τους προϋπολογισμούς σταθερούς έως τον Νοέμβριο του 2025, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ξοδέψει περισσότερα, αναγνωρίζοντας την αξία που προσφέρουν τα ταξίδια στη ζωή τους.

Συνολικά, οι προϋπολογισμοί διακοπών των Ευρωπαίων παραμένουν σχεδόν στα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, σημειώνεται αξιοσημείωτη αύξηση (+3% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2024) στο ποσοστό όσων σχεδιάζουν να ξοδέψουν μεταξύ 1.500 και 2.500 ευρώ ανά άτομο στο επόμενο ταξίδι τους, ένα εύρος δαπανών που συναντάται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο πλέον.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες δαπανών στον προορισμό, η διαμονή (32%) και το φαγητό/ποτό (24%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, οι προτιμήσεις διαφέρουν ανά ηλικιακή ομάδα. Οι ταξιδιώτες άνω των 45 ετών τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην άνεση και το ποιοτικό φαγητό, ενώ όσοι είναι κάτω των 35 επικεντρώνονται περισσότερο στην εμπειρία, διαθέτοντας μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για δραστηριότητες, ψώνια, ευεξία και αναβάθμιση εμπειριών.

Η έκθεση της ΕTC έδειξε ακόμα ότι η ζήτηση των Ευρωπαίων για ταξίδια παραμένει υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις ισχυρότερες προθέσεις να παρατηρούνται μεταξύ των Ευρωπαίων ηλικίας 55 ετών και άνω (82%). Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 45 έως 54 ετών (79%) και 35 έως 44 ετών (78%). Παρότι η πρόθεση ταξιδιού είναι κάπως μικρότερη στα άτομα ηλικίας 18-24 ετών, το 66% εξακολουθεί να σχεδιάζει να ταξιδέψει, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει περισσότερα οικονομικά και χρονικά εμπόδια.

Τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ο πιο δημοφιλής τρόπος μεταφοράς (53%), κυρίως λόγω ταχύτητας (27%) και προσιτής τιμής (21%). Ωστόσο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστούς προορισμούς μπορεί να διαμορφώνει και τις επιλογές κινητικότητας, με περισσότερους Ευρωπαίους — 32%, αύξηση 4% σε ετήσια βάση — να επιλέγουν πλέον ταξίδια με αυτοκίνητο, τα οποία προτιμώνται για την ευελιξία, την άνεση και την ευκολότερη πρόσβαση σε τοποθεσίες που δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από άλλα μέσα μεταφοράς.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου