Αν και απέχουμε ένα και πλέον χρόνο από την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών εντείνονται στη Ρόδο (αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του νόμου) οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες και μέσω αυτών, των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, γεγονός που είχε επισημάνει η «δημοκρατική» και με δημοσίευμά της την Κυριακή 27 Μαΐου.
Άξιον αναφοράς είναι, προτού υπεισέλθουμε στα νεώτερα των παρασκηνίων ότι δεν «έδεσε» ακόμα η εφαρμογή της απλής αναλογικής, μετά και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά της εφαρμογής της, ευρισκόμενος στις Κυκλάδες, αλλά και στην απουσία στήριξης (μέχρι τώρα, τουλάχιστον) του όλου εγχειρήματος, του υπουργείου Εσωτερικών, από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Γενικώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δ», στον αέρα βρίσκεται στην κυριολεξία η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».

Και τώρα στα καθ’ ημάς
Το νέο στοιχείο που φαίνεται ότι προκύπτει από το δημοσίευμα της «δ», της 27ης Μαΐου κι εδώ είναι, ότι εντείνονται οι φήμες για εμπλοκή του προέδρου της Ενώσεως Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκη στις εκλογικές διαδικασίες για την δημαρχία Ρόδου.
Πρόσωπα, προσκείμενα προς τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, άφηναν συγκεκριμένα να υπονοηθεί ότι θα είναι «εκτός σοβαρού απροόπτου» υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, ενώ ο ίδιος, που ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να προβεί σε επιβεβαίωση ή διάψευση, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο.
Ωστόσο συγκεκριμένη πηγή, προσκείμενη στον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ήταν πιο σαφής, δηλώνοντας «off the record» στη «δημοκρατική» ότι «ο κ. Αντώνης Καμπουράκης είναι προ των πυλών του Δήμου Ρόδου»!
Είναι προφανές πάντως ότι αν αληθεύουν οι φήμες ο κ. Καμπουράκης θα πρέπει να εκδηλωθεί επισήμως μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Απ’ εκεί και πέρα ισχυρή παραμένει πάντα η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου (ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε, ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος), αν και ορισμένες κινήσεις τον τελευταίο καιρό έρχονται να «θολώσουν» κάπως τα πράγματα.
Κυκλοφόρησαν συγκεκριμένα και μάλιστα μετ’ επιτάσεως φήμες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος και ο οδοντίατρος κ. Μανώλης Γλυνός! Άγνωστο παραμένει αν υπάρχει σχετική συμφωνία με τον κ. Φ. Χατζηδιάκο, για την περίπτωση που εφαρμοστεί η απλή αναλογική ή αν ο σημερινός δήμαρχος έχει περιπέσει σε δυσμένεια και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την διαδοχή του.
Απ’ εκεί και πέρα οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τα ονόματα των κ.κ. Στρ. Καρίκη, Μανώλη Καμπουρόπουλου, Βασ. Υψηλάντη, Γιάννη Περδίκη, Γιάννη ή Μίκας Ιατρίδη, Μιχάλη Σοκορέλλου, Λίτσας Φτακλάκη και Σάββα Διακογεωργίου, να παραμένουν στο προσκήνιο, το πιθανότερο είναι, όμως, ότι κανένας απ’ αυτούς τελικά δεν θα το διακινδυνεύσει (εκτός μίας ενδεχομένως εξαιρέσεως), καθώς μάλιστα είναι δύσκολη η συγκρότηση συνδυασμού. Μάλιστα λέγεται ότι ακόμα και ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι συνεργάτες του φέρονται να μην τον ακολουθούν στην πορεία.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα πράγματα, τουλάχιστον μέχρι αυτήν την στιγμή φαίνονται να είναι πιο απλά, αν και οι φήμες αφήνουν να εννοηθεί ότι «το παρασκήνιο οργιάζει». Με βάση, πάντως, τα σημερινά δεδομένα, υποψήφιοι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγίου, θα είναι οπωσδήποτε οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος και Γιώργος Νικητιάδης, με τον τελευταίο να έχει επισημοποιήσει την πρόθεσή του στους συνεργάτες του, ενώ φέρεται να έχει ενημερώσει και το κόμμα του, το οποίο «συναίνεσε»!
Το ό,τι η υποψηφιότητα του κ. Γ. Νικητιάδη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προκύπτει και από το γεγονός ότι επιχειρεί να επανεκδώσει την «Πρόοδο» για να στηρίξει τόσο την δική του υποψηφιότητα όσο και την υποψηφιότητα του κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Λέγεται μάλιστα ότι έχουν βρεθεί και οι χρηματοδότες, που ανήκουν στον κύκλο των επιχειρηματιών που στηρίζει καθέτως η δημοτική αρχή.
Θεωρείται, πάντως, άγνωστο, αν το όλο εγχείρημα επιτύχει καθώς θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν σοβαρά πρακτικά και νομικά ζητήματα (τα τελευταία μάλιστα, θεωρούνται αξεπέραστα). Σε κάθε περίπτωση, ως εκδότης της εφημερίδας φέρεται ο κ. Τώνης Μαρτίνης.
Άξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι η πολιτική που ακολούθησαν παλαιότερα οι κ.κ. Φ. Χατζηδιάκος και Γ. Νικητιάδης, οδήγησαν στο κλείσιμο της εφημερίδας, ενώ κατέστη αδύνατη και η χρησιμοποίηση των χρημάτων που άφησε, πεθαίνοντας, ο Γ. Διαμαντίδης.

Τέλος, άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι κ.κ. Γ. Μαχαιρίδης, Χαρ. Κόκκινος, Λίτσα Φτακλάκη και Μπενέτος Σπύρου, που εμφανίζονται μαζί με άλλους ως «ομάδα». Αν θα συγκροτήσουν δηλαδή ξεχωριστό συνδυασμό ή αν θα συμπράξουν με τον κ. Γ. Νικητιάδη, ο οποίος πυκνώνει τις επαφές μαζί τους. Προχθές π.χ. εθεάθη να συντρώγει σε ψαροταβέρνα της περιοχής Κοσκινού, με τον κ. Χαρ. Κόκκινο, με το κύριο «μενού» να είναι οι εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ