ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To «Πίρι Ρέις» πλέει νοτίως του Καστελλόριζου

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Στα­θε­ρή πα­ρου­σία στην πε­ριο­χή του Κα­στελ­λό­ρι­ζου δια­τη­ρούν τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες οι τουρ­κι­κές δυ­νά­μεις, είτε μέσω πραγ­μα­το­ποί­η­σης ασκή­σε­ων είτε με την πα­ρου­σία ερευ­νη­τι­κών σκα­φών. Στα νότια του Κα­στελ­λό­ρι­ζου πλέει το ωκε­α­νο­γρα­φι­κό «Πίρι Ρέις» το οποίο, με βάση τη NAVTEX 310/17 της Υδρο­γρα­φι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ατ­τά­λειας, θα πα­ρα­μεί­νει στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή μέχρι και τη Δευ­τέ­ρα. Πα­ράλ­λη­λα, με τις NAVTEX 299/17 και 300/17 έχουν δε­σμευ­θεί δύο πε­ριο­χές στα δυ­τι­κά και τα ανα­το­λι­κά του Κα­στελ­λό­ρι­ζου (εντός τουρ­κι­κών και διε­θνών υδά­των) για διε­ξα­γω­γή πυρών. Στην Αθήνα απο­στέλ­λε­ται έτσι ένα έμ­με­σο μή­νυ­μα. Οπως ανα­φέ­ρουν ει­δι­κοί, η Αγκυ­ρα με τον τρόπο αυτό απλώς επι­ση­μαί­νει την πε­ριο­ρι­σμέ­νη επιρ­ροή του Kαστελ­λό­ρι­ζου ως ελ­λη­νι­κού νη­σιού στο συ­γκε­κρι­μέ­νο σκέ­λος της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Αγκυ­ρα έχει ήδη ανα­κοι­νώ­σει και έρευ­νες για υδρο­γο­νάν­θρα­κες στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο εντός του επό­με­νου μήνα. Ανα­μέ­νε­ται να φανεί τι ακρι­βώς εν­νο­εί η Αγκυ­ρα και πού ακρι­βώς στην Ανατ. Με­σό­γειο σκο­πεύ­ει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις συ­γκε­κρι­μέ­νες έρευ­νες.

Η τουρ­κι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα σαφώς συν­δέ­ε­ται και με την από­φα­ση της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας να προ­χω­ρή­σει κα­νο­νι­κά στον σχε­δια­σμό της για εξο­ρύ­ξεις στο οι­κό­πε­δο 11 εντός της ΑΟΖ, αλλά και με τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις των υπό­λοι­πων κρα­τών της πε­ριο­χής. Σε συ­νέ­ντευ­ξή του η οποία θα προ­βλη­θεί σή­με­ρα (CNN Greece), ο πρό­ε­δρος της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας Ν. Ανα­στα­σιά­δης επα­να­λαμ­βά­νει την ανη­συ­χία του για την πε­ρί­ο­δο «από τώρα έως το τουρ­κι­κό δη­μο­ψή­φι­σμα και την προ­σπά­θεια να συ­σπει­ρω­θεί ή να δη­μιουρ­γη­θεί ένα κλίμα φα­να­τι­σμού μέσα στην τουρ­κι­κή κοι­νω­νία».

Στη Λευ­κω­σία, έπει­τα και από τις τε­λευ­ταί­ες πρω­το­βου­λί­ες του κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ει­δι­κού απε­σταλ­μέ­νου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυ­πρια­κό, έχουν ανα­ζω­πυ­ρω­θεί οι προ­σπά­θειες για επα­νά­λη­ψη των δια­κοι­νο­τι­κών συ­νο­μι­λιών. Εντός αυτού του κλί­μα­τος άρ­χι­σαν να δη­μο­σιεύ­ο­νται πλη­ρο­φο­ρί­ες περί επα­νέ­ναρ­ξης των συ­νο­μι­λιών και, μά­λι­στα, με ενταγ­μέ­νη στην ατζέ­ντα την τουρ­κι­κή απαί­τη­ση για πα­ρα­χώ­ρη­ση των τεσ­σά­ρων βα­σι­κών ελευ­θε­ριών της Ε.Ε. (ελευ­θε­ρία δια­κί­νη­σης αγα­θών, κε­φα­λαί­ου, προ­σώ­πων και υπη­ρε­σιών). Χθες, ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Ν. Χρι­στο­δου­λί­δης διευ­κρί­νι­σε ότι «δεν υπάρ­χει νο­μι­κό υπό­βα­θρο για την εν λόγω τουρ­κι­κή αξί­ω­ση και δεν ευ­στα­θεί το επι­χεί­ρη­μα ότι οι Τούρ­κοι υπή­κο­οι απο­λαμ­βά­νουν ήδη τις τέσ­σε­ρις ελευ­θε­ρί­ες».

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.