ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνουν πάλι τα σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τις κυβερνήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αεροδρόμιο

Ο φόβος για το κό­στος – πο­λι­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό – που θα έχει η πα­ρά­τα­ση της παν­δη­μί­ας, η αγω­νία για τις συ­νέ­πειες των με­ταλ­λά­ξε­ων του κο­ρο­ναϊ­ού και την πι­θα­νό­τη­τα εκ­δή­λω­σης ενός τρί­του ή και τέ­ταρ­του κύ­μα­τος της παν­δη­μί­ας, καθώς και η κλι­μά­κω­ση της πο­λι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στη Γερ­μα­νία ενό­ψει των εκλο­γών του φθι­νο­πώ­ρου, φαί­νε­ται πως οδη­γούν σε νέο γύρο σφρα­γί­σμα­τος των συ­νό­ρων εντός της ΕΕ. Και μά­λι­στα, όπως συ­νέ­βη και στους προη­γού­με­νους, σε μο­νο­με­ρή βάση και χωρίς να τη­ρού­νται οι απο­φά­σεις και δε­σμεύ­σεις που έχουν (ανα)λη­φθεί ανά­με­σα στους «27».

«Οι με­ταλ­λά­ξεις του ιού πυ­ρο­δο­τούν εκ νέου τις συ­νο­ρια­κές εντά­σεις στην ΕΕ», ση­μειώ­νει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά η ισπα­νι­κή εφη­με­ρί­δα el Pais, προει­δο­ποιώ­ντας πα­ράλ­λη­λα ότι «οι πε­ριο­ρι­σμοί που επέ­βα­λε η Γερ­μα­νία στις ει­σό­δους από Τσε­χία και Αυ­στρία απει­λούν να προ­κα­λέ­σουν ένα ντό­μι­νο κλει­σί­μα­τος συ­νό­ρων στις τά­ξεις των χωρών της Ζώνης Σέν­γκεν».

Πα­ρα­πέ­μπει δε στις ουρές και την τα­λαι­πω­ρία που πα­ρα­τη­ρού­νται στα σύ­νο­ρα με τις δύο αυτές χώρες. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, 33.800 πο­λί­τες της Τσε­χί­ας δια­σχί­ζουν κα­θη­με­ρι­νά τα σύ­νο­ρα με τη Γερ­μα­νία, καθώς ερ­γά­ζο­νται σε διά­φο­ρους κλά­δους και επι­χει­ρή­σεις εκεί.

Την ίδια στιγ­μή, η γκρί­νια που υπάρ­χει στο Βε­ρο­λί­νο για τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης και την ανε­πάρ­κεια των εμ­βο­λί­ων – που έχει φέρει τη χώρα πολύ πίσω σε σύ­γκρι­ση με το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο και τις ΗΠΑ, θο­λώ­νο­ντας και την ει­κό­να της πα­ντο­δυ­να­μί­ας της – φαί­νε­ται να οδη­γεί την κυ­βέρ­νη­ση σε σπα­σμω­δι­κές αντι­δρά­σεις. Έστω και αν με αυτές δεν μπο­ρεί να πε­τύ­χει τί­πο­τε άλλο πέρα από μια ήσ­σο­νος ση­μα­σί­ας επι­κοι­νω­νια­κή επι­τυ­χία.

Στον αέρα και η Ζώνη Σέν­γκεν

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, το σε­νά­ριο ενός νέου «συ­νο­ρια­κού πο­λέ­μου» εντός της ΕΕ ανά­γκα­σε ήδη την Κο­μι­σιόν και συ­γκε­κρι­μέ­να τους Επι­τρό­πους για θέ­μα­τα δι­καιο­σύ­νης και εσω­τε­ρι­κών υπο­θέ­σε­ων, Ντι­ντιέ Ρε­ντέρς και Ίλβα Γιό­χαν­σον, να απευ­θυν­θούν στις κυ­βερ­νή­σεις των εταί­ρων με επι­στο­λή. Σε αυτή, ανά­με­σα στα άλλα, ση­μειώ­νουν ότι οι μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες «υπο­νο­μεύ­ουν τη συ­νο­χή των προ­σπα­θειών των κρα­τών-μελών», ενώ πα­ράλ­λη­λα εντεί­νουν την πίεση προς τις υπό­λοι­πες χώρες ώστε να λά­βουν ακόμη πιο αυ­στη­ρά μέτρα.

«Τα κράτη-μέλη απο­φά­σι­σαν συλ­λο­γι­κά να είναι αυ­στη­ρά σε ό,τι έχει να κάνει με τα τα­ξί­δια στην ΕΕ, δια­τη­ρώ­ντας πα­ράλ­λη­λα, την απα­ραί­τη­τη κι­νη­τι­κό­τη­τα εντός της Ένω­σης», το­νί­ζουν επί­σης οι δύο επί­τρο­ποι, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «η προ­σε­κτι­κή ισορ­ρο­πία εξαρ­τά­ται από τη συ­νο­χή των μέ­τρων τα οποία λαμ­βά­νει το κάθε κρά­τος-μέλος».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από τις αρχές του 2021, από τη στιγ­μή δη­λα­δή που η διά­δο­ση των με­ταλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών άρ­χι­σε να απο­κτά ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις, οκτώ από τις 26 χώρες που απαρ­τί­ζουν τη Ζώνη του Σέν­γκεν – Φιν­λαν­δία, Ουγ­γα­ρία, Βέλ­γιο, Αυ­στρία, Ισπα­νία, Νορ­βη­γία, Πορ­το­γα­λία και Γερ­μα­νία – έχουν ενη­με­ρώ­σει την Κο­μι­σιόν για την επι­βο­λή ελέγ­χων σε τμήμα των συ­νό­ρων τους.

Για την ώρα, πά­ντως, οι Βρυ­ξέλ­λες πε­ριο­ρί­ζο­νται στο να υπεν­θυ­μί­σουν στις κυ­βερ­νή­σεις ότι στη σύ­νο­δο κο­ρυ­φής της 1ης Φε­βρουα­ρί­ου, κα­τα­λή­χθη­κε πως «η γε­νι­κή αρχή είναι ότι δεν θα απαι­τεί­ται τεστ για τους ερ­γα­ζό­με­νους στις με­τα­φο­ρές και τους πα­ρό­χους υπη­ρε­σιών στον κλάδο».

Πα­ράλ­λη­λα, όμως, ει­σή­γα­γε ένα νέο χρώμα στον επι­δη­μιο­λο­γι­κό χάρτη της Ευ­ρώ­πης, το «βαθύ κόκ­κι­νο», που αφορά πε­ριο­χές στις οποί­ες κα­τα­γρά­φο­νται ημε­ρη­σί­ως – κατά μέσο όρο και σε διά­στη­μα των τε­λευ­ταί­ων 14 ημε­ρών – πε­ρισ­σό­τε­ρα από 500 κρού­σμα­τα ανά 100.000 κα­τοί­κους. Σε αυτές τις πε­ριο­χές δύ­να­ται να υπάρ­ξουν ει­δι­κοί πε­ριο­ρι­σμοί όσον αφορά στην εί­σο­δο και την έξοδο φυ­σι­κών προ­σώ­πων – χωρίς ωστό­σο και πάλι οι με­τα­φο­ρές να δια­κό­πτο­νται πλή­ρως.

Για μια ακόμη φορά, όταν έρ­χο­νται τα δύ­σκο­λα, η ΕΕ απο­δει­κνύ­ε­ται απρό­θυ­μη να συ­νεν­νοη­θεί και να συ­ντο­νι­στεί.

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.