Ειδήσεις

Mε υπουργική απόφαση έλεύθεροι από τα κέντρα κράτησης όλης της χώρας 4.500 μετανάστες

Την… ελευθέρωση των περισσοτέρων από τους 4.500 παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας, συναποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου με αφορμή τους δύο θανάτους κρατουμένων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Οι τέσσερις αποφάσεις αφορούν την άμεση απελευθέρωση όσων από τους παράτυπους μετανάστες βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, πέρα από τους 18 μήνες, όσων ανήκουν στις ευάλωτες περιπτώσεις οικογενειών, παιδιών, ασυνόδευτων ανηλίκων, εγκύων, θυμάτων βασανισμού, ασθενείς και υπερήλικες, των κρατουμένων με κράτηση πέραν των 6 μηνών, ενώ θα εξεταστεί σε ποιες από τις περιπτώσεις θα εφαρμοστούν περιοριστικοί όροι.

Η απόφαση των δύο αναπληρωτών υπουργών περιλαμβάνει:

α) την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.

β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011 .

δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, υπάρχει άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης μείνουν για μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Σημειώνεται ότι το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στο οποίο βρίσκονται κάτι παραπάνω από 1.000 παράτυποι μετανάστες, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή. Προετοιμάζεται λοιπόν το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους, μέχρι να γίνει όμως αυτό λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνει καλύτερη η διαμονή τους εκεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου