Ειδήσεις

Δίκτυα σε 100 χώρες απλώνει η Εφορία

Σε ένα ανελέητο εισπρακτικό σαφάρι, στο όνομα της καταπολέμησης τηςφοροδιαφυγής, ακόμα και με ελέγχους στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω της ενεργοποίησης της πλατφόρμας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι αποκτούν έναν πολύ αξιόπιστο και γρήγορο μηχανισμό για να φέρουν στην επιφάνεια περιουσίες που έχουν κρυφτεί εκτός συνόρων και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους κατόχους τους.

Αυτά στη θεωρία. Διότι επί της ουσίας πρόκειται για ακόμα μία κίνηση η οποία δημιουργεί δυσφορία για το επιχειρείν, καλλιεργώντας ένα κλίμα πολιορκίας των κεφαλαίων που μπορούν να επενδυθούν και να οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία. Και αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν νομιμότατα κεφάλαια στο εξωτερικό, αλλά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν φορολογικό έλεγχο και να τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.

Στην πράξη, όπως εξηγεί ελεγκτικό στέλεχος του υπουργείου, η αυτόματη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών λύνει τα χέρια ελεγκτών και εισαγγελικών λειτουργών προκειμένου να πραγματοποιούν και να ολοκληρώνουν γρήγορα φορολογικούς ελέγχους και ελέγχους πόθεν έσχες στο εξωτερικό.

Fast track εισαγγελική εντολή

“Μέχρι σήμερα, όταν εκδιδόταν μια εισαγγελική παραγγελία διοικητικής συνδρομής προς ένα ξένο κράτος, όπως, για παράδειγμα, μια χώρα – φορολογικό παράδεισο, τις περισσότερες φορές αρνιόταν να παράσχει πληροφορίες, αφού δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις και στοιχεία για την ύπαρξη περιουσίας του ελεγχομένου σε αυτήν τη χώρα”, λέει το ίδιο στέλεχος στο “Κ”. “Με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα υπάρχουν σαφή στοιχεία οικονομικής παρουσίας του ελεγχομένου σε αυτήν τη χώρα και θα είναι υποχρεωμένη να δώσει στοιχεία για ό,τι ζητηθεί”.

Πρακτικά, όπως εξηγούν στο ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα, για να μάθουν οι φορολογικές Αρχές περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας στο εξωτερικό, θα έπρεπε να ζητήσουν συγκεκριμένες λίστες από διάφορες χώρες. “Για παράδειγμα, ζητούσαμε από τις βρετανικές Αρχές τα στοιχεία των Ελλήνων που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο ή από τις ολλανδικές Αρχές τα στοιχεία Ελλήνων που έχουν καταχωρίσει στο ολλανδικό νηολόγιο σκάφη αναψυχής. Πλέον αυτό δεν θα είναι αναγκαίο”, λέει ελεγκτής του ΥΠΟΙΚ.

Με την πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, θα μαθαίνουν οι ελληνικές φορολογικές Αρχές για την ύπαρξη καταθέσεων ή εισοδημάτων από τόκους του φορολογουμένου σε μια χώρα του εξωτερικού. Με βάση αυτά τα στοιχεία και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα και η περιουσία στο εξωτερικό, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος. Και, με τον τρόπο που αναφέρθηκε, θα υπάρχει σίγουρη και γρήγορη ανταπόκριση.

Γνώστες των όσων έρχονται στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων τονίζουν τη σημασία την υπογραφής της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών με χώρες – φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι τα Νησιά Κέιμαν, οι Βερμούδες, η Σινγκαπούρη και γενικά χώρες οι οποίες στο παρελθόν λειτουργούσαν ως τείχος για την κάλυψη εισοδημάτων που δεν δηλώνονταν στις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές.

Στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι η πλατφόρμα θα βοηθήσει σημαντικά και στη δημιουργία του λεγόμενου Περιουσιολογίου, στο οποίο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τα ακίνητα εκτός Ελλάδος, οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Περιουσιολογίου αποτελεί “κόκκινο πανί” για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων αλλά και τη γενικότερη εχθρική στάση της κυβέρνησης σε όσους μπορούν να επενδύσουν.

 

Δίκτυα σε 100 χώρες απλώνει η Εφορία

 

Τι θα μαθαίνει η ελληνική Εφορία

Η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών του ΟΟΣΑ έχει υπογραφεί από 84 χώρες, με τις πρώτες 54 να είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πληροφοριών έως και τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνο λήπτης στοιχείων  για καταθέσεις και κινητά περιουσιακά στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας. Θα πρέπει να αποστείλει και τις αντίστοιχες πληροφορίες για τους αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους που διατηρούν κινητή περιουσία στην Ελλάδα.

Ας δούμε ποια στοιχεία θα μάθουν οι ελληνικές φορολογικές Αρχές:

1. Καταθετικούς λογαριασμούς (στοιχεία καταθετών, συνδικαιούχων κ.λ.π.) .

2. Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

6. Αξία και υπόλοιπο λογαριασμού (τραπεζικού κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι όλες οι πληροφορίες που θα αποστέλλονται θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης κ.ά.), προκειμένου να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για τις φορολογικές Αρχές.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρχουν κατώτατα όρια καταθέσεων ή εισοδήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ανταλλαγή των στοιχείων.

Διασταυρώσεις

Θα γίνεται διασταύρωση όλων των παραπάνω δεδομένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει το σύνολο του εισοδήματός του. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Το αν πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό εξαρτάται από το αν υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Κεφάλαιο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου