«Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε όλους τους Έλληνες οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες ό,τι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σκέψεις για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες σε περιοχές του Αιγαίου στις οποίες η Τουρκία σταθερά αμφισβητεί ελληνικά δίκαια και δικαιώματα» σημειώνει ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Με αφορμή πληροφορίες περί σκέψεων ευρωπαϊκών κύκλων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει: «Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα που προϋποθέτει και απαιτεί σύμφωνη γνώμη των εθνικών Κυβερνήσεων.»

«Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση, ενθυμούμενη ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, απορρίπτει αυτές τις επικίνδυνες θέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων.» επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος.

«Δυστυχώς όμως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε αυτήν την κατάσταση φθάσαμε γιατί η Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις και προτροπές μας, δεν έθεσε έγκαιρα και με την απαραίτητη έμφαση ούτε διμερώς, ούτε και στην Ευρώπη το ζήτημα της απροθυμίας Τουρκίας να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της που καθορίζονται στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την χώρα μας» προσθέτει.

«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2002 μέχρι σήμερα η χώρα μας υπέβαλε σχεδόν 7.000 αιτήματα επανεισδοχής για 144.000 μετανάστες. Από αυτούς η Τουρκία έκανε αποδεκτούς μόνον 15.000 και τελικώς μετέβησαν εκεί μόνον 4.000. Την προβληματική αυτή στάση της Άγκυρας, δηλαδή να μην ανταποκρίνεται σε συμβατικές της υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, να εγείρει σε όλα τα απαραίτητα επίπεδα.» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ