Ειδήσεις

Η Ελλάδα και πάλι στα… μανταλάκια του ξένου Τύπου

Εκτενείς αναφορές από τον ξένο Τύπο στο σφυροκόπημα που δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Γιατί οι ξένοι ανησυχούν πως ξυπνούν μνήμες από το 2012, ποιες θεωρούν ότι είναι οι βασικές αιτίες της πτώσης και τι φοβούνται για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, μετά την ελεύθερη πτώση σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Οι φόβοι για νέα κρίση χρέους και οι ανησυχίες των ξένων για την πολιτική αστάθεια

Financial Times

Το χρηματιστήριο της Ελλάδας κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, αντικατοπτρίζοντας φόβους ότι ο μέχρι πρότινος «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» οδεύει σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις πιθανότητες της χώρας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. Οι αναλυτές δηλώνουν πως το sell off πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των yield στα 10ετή ομόλογα, που ώθησαν το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

«Τα οικονομικά θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, αλλά η αγορά ομολόγων φοβήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα» δηλώνει ο Πάρης Μαντζαβρας της Pantelakis Securities. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πιο ασταθής παρότι επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα. Εάν δεν πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο το Φεβρουάριο, θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δίνουν στην ακροαριστερή αντιπολίτευση του Σύριζα προβάδισμα μεγαλύτερο των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Μαζί με την Ελλάδα υποχώρησαν και άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το χρηματιστήριο της Ιταλίας υποχώρησε κατά 4,4%, της Πορτογαλίας κατά 3,2% και της Ισπανίας κατά 3,5%.

Bloomberg

Οι traders πρέπει να πιστεύουν ότι έχουν γυρίσει πίσω στο 2012, μετά το σημερινό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα που «έβαλε φωτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειες. Η απόκλιση στην αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζει την απόδοση τους κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν οι ανησυχίες για διάλυση της νομισματικής ένωσης είχαν οδηγήσει τα spreads σε επίπεδα ρεκόρ.

«Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, η έλλειψη ρευστότητας και η επανεκτίμηση του ελληνικού κινδύνου» δηλώνει ο Alessandro Giansanti της ING Groep και συμπληρώνει: «Θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα στο υφιστάμενο περιβάλλον αποστροφής ρίσκου»

Neue Zürcher Zeitung

«Παντού πλανάται ο φόβος επιστροφής της ευρωζώνης στην ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2012. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Σαμαράς γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η χώρα του θα αποχαιρετήσει στο κοντινό μέλλον το διεθνές πρόγραμμα δανειακής βοήθειας. Οι αποδόσεις για κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία και την Ελλάδα αυξάνονται πάλι εδώ και μέρες, μάλιστα τα τελευταία κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης εβδομαδιαίως. Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν χθες το όριο του 7%, που θεωρείται κρίσιμο όριο, από το οποίο και μετά η αναχρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές χαρακτηρίζεται αβέβαιη

Business Insider

H Ελλάδα είχε κερδίσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια σχετική ηρεμία, αλλά τώρα βυθίζεται από δύο διακριτά αλλά σχετικά μεταξύ τους πράγματα:

Το πρώτο είναι η άνοδος του αριστεριστή Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν σχημάτιζε κυβέρνηση θα κρατούσε μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη όσον αφορά τη λιτότητα.
Το δεύτερο είναι η κόντρα μεταξύ της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και την υπόλοιπη Ε.Ε. για την πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
CNBC

Το χρηματιστήριο σφυροκοπείται για τρεις λόγους: Τράπεζες, ακροαριστερά και έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης. Οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να αναγκαστούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια ενόψει της διαδικασίας αξιολόγησης AQR.

Επίσης, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται. Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως αν γίνει πρωθυπουργός θα έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για το «μνημόνιο» – τη λιτότητα με την οποία οι Έλληνες ζουν από το 2010.

Κι έτσι ερχόμαστε στον τρίτο παράγοντα: την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει πρόωρη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει προεκλογικά ότι επανέφερε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Η άνοδος των ελληνικών yield, υποδεικνύει πως στις αγορές δεν αρέσει η ιδέα να απελευθερωθεί η Ελλάδα από το ζυγό της Τρόικας.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου