Ειδήσεις

Πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης της τουριστικής ανάπτυξης στο 5μηνο

Τις πρώτες ενδείξεις πως η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τουλάχιστον σε όρους αφίξεων, επιβραδύνεται, ειδικά σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς, δίνουν τα στοιχεία από την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και η κίνηση στην ακτοπλοΐα, όπως και πληροφορίες της ξενοδοχειακής κυρίως αγοράς αλλά και τουριστικών πρακτορείων.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων και των εισπράξεων του τουρισμού σημειώνεται κατά το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, τα μέχρι στιγμής δεδομένα του πρώτου εξαμήνου παραπέμπουν σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επισκεπτών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επιβράδυνση που έρχεται βέβαια μετά τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε ο τουρισμός το 2024 αλλά και διαφορετικών ταχυτήτων, καθώς η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να συνεχίζουν να κινούνται εντονότερα ανοδικά σε σχέση με τη νησιωτική χώρα. Επιπλέον υπάρχουν και περιπτώσεις όπως της Σαντορίνης, όπου καταγράφεται βαθιά ύφεση.

«Προφανώς και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για όλο το έτος πριν δούμε πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση κατά το τρίτο τρίμηνο», εξηγούν πηγές της τουριστικής βιομηχανίας, που συμφωνούν ωστόσο ότι «εάν η χρονιά συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, θα πρόκειται για μία σταθεροποιητική σεζόν και όχι αναπτυξιακή».

Το μόνο σίγουρο, για την ώρα, είναι πως η επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη δεν επιβραδύνεται απλώς, αλλά μειώνεται. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί κατά 24,4%, με μειωμένη τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή επιβατική κίνηση. Τον Ιούνιο η μείωση αυτή περιορίστηκε στο 17,2%. Η σημαντική αυτή διόρθωση αποδίδεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα στις αρχές του χρόνου και στις μεγάλες ροές επισκεπτών που δέχεται το νησί τελευταίως από τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων αλλά και ημερήσιων εκδρομών, κυρίως από την Κρήτη.

«Επιφυλακτικές» κριτικές για τη σχέση της ποιότητας της εμπειρίας –εξαιτίας των τεράστιων αριθμών επισκεπτών– με τις τιμές εκτιμάται πως επίσης έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στο συγκεκριμένο νησί. Κάτι το οποίο βίωσε και η Μύκονος τα προηγούμενα χρόνια, που είδε την ταξιδιωτική κίνηση να μειώνεται, για να σταθεροποιηθεί φέτος. Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου δείχνουν μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 3,1% στη Μύκονο, η οποία τον Ιούνιο είδε περαιτέρω πτώση της τάξης του 3,8%. Μείωση 9,1% στο πεντάμηνο εμφανίζει και η Σκιάθος.

Αντιθέτως, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με την αύξηση στο πεντάμηνο να διαμορφώνεται στο 10%, για να υποχωρήσει στο 7,3% τον Ιούνιο. Συνολικά, το πρώτο πεντάμηνο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είδαν οριακή μόνο άνοδο της επιβατικής κίνησης κατά 2,4%, η οποία υποχώρησε στο 1,3% τον Ιούνιο.

Μείωση της επιβατικής κίνησης καταγράφεται και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τη Σαντορίνη αλλά και ορισμένα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη και η Χίος. Συνολικά οι ακτοπλόοι μιλούν για κάμψη της επιβατικής κίνησης της τάξης του 3%-4% κατά το πρώτο εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, 312,9 χιλιάδες περισσότεροι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού χρησιμοποίησαν φέτος τα 24 αεροδρόμια που παραμένουν στην διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτά δηλαδή που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Πρόκειται για πολύ μικρή αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το σύνολο των επιβατών (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού) Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 στα 24 αυτά αεροδρόμια ανήλθε στα 4.489.469, έναντι 4.176.486 το 2024.

 
Ανοδικά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, όπως και η Θεσσαλονίκη έτσι και η Αθήνα κινείται ανοδικά: συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασε σε 15,07 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 2,2% και 9,8% αντίστοιχα.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη διττή αυτή εικόνα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης από τη μία πλευρά και νησιωτικής χώρας από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί του κλάδου μιλούν για αύξηση των οδικών ταξιδιών από την πρωτεύουσα προς το σύνολο της Αττικής αλλά και την Πελοπόννησο και από τη συμπρωτεύουσα στη Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα κρίνει τις επιδόσεις της χρονιάς θα είναι το τρίτο τρίμηνο, συμφωνούν όλοι.

Πηγή: moneyreview.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου