Αθλητικά

“Η χημεία μας ήταν μέτρια, δεν είμαι ευχαριστημένος”

Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του Κολοσσού Άρης Λυκογιάννης στην εκπομπή «Μένουμε… μπάσκετ». Ο έμπειρος τεχνικός δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του και έκανε λόγο για μέτρια χημεία φέτος στην ομάδα, η οποία βελτιώθηκε όταν αποκτήθηκε ο Ζερμέιν Λοβ. Ο κόουτς του Κολοσσού μίλησε για την πορεία της ομάδας του, για το ελληνικό μπάσκετ, το ενδιαφέρον του Άρη και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης αλλά και την Εθνική. Αναλυτικά είπε:
«Προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για το τι κυκλοφορεί στην αγορά εν όψει της νέας σεζόν, αφού η φετινή φαίνεται να είναι τελειωμένη. Κάνουμε κάποιες ενέργειες κυρίως για την ξένη αγορά. Είναι βέβαια θολό το τοπίο αναφορικά με τη λειτουργία των περισσότερων ομάδων».
Για τις επιτυχημένες επιλογές των ξένων που κάνει:
«Αυτό έχει να κάνει με το τι χρόνο έχεις αφιερώσει στη διάρκεια του καλοκαιριού, πόσο μεγάλο δίκτυο πληροφοριών έχεις αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Όταν κάνεις κάποιες καλές επιλογές, αυτομάτως το δίκτυό σου μεγαλώνει. Έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερο κόσμο, είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να έρθει στην ομάδα σου και να συλλέξεις πληροφορίες. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό σου τι μπάσκετ θέλεις να παίξεις και να βρεις παίκτες με ανάλογα χαρακτηριστικά. Δεν αναλώνεσαι στο να είναι κάποιος καλός παίκτης, γιατί μπορεί να είναι καλός και να μην ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο θέλεις να παίξεις. Οπότε τον προσπερνάς και εστιάζεις σε παιδιά που κρίνεις ότι μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που θέλεις. Παίζει ρόλο κι ο παράγοντας τύχη ειδικά όσον αφορά στην αμερικανική αγορά.
Το δίκτυο πληροφοριών μπορεί να σε προστατέψει όσον αφορά σε θέματα χαρακτήρα του παίκτη, αν και αρκετές φορές οι προπονητές παρασυρόμαστε. Μπορεί να παραβλέψουμε κάποια πράγματα, αλλά αν το κάνεις αυτό, θα το βρεις μπροστά σου. Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για να φέρεις παιδιά που μπορεί να είναι λιγότερο ικανά, αλλά να είναι παλικάρια. Το να είναι ο παίκτης διψασμένος είναι το Α και το Ω. Έτσι όπως είναι η λίγκα αυτήν τη στιγμή, θεωρώ ότι είναι λάθος του κόουτς να δοθούν πολλά χρήματα σε κάποιον που να δημιουργεί προσδοκίες. Όλοι νομίζουν ότι αυτός ο παίκτης θα βγάλει ένα λαγό από το καπέλο. Το κίνητρο είναι το βασικό. Πέρυσι είχαμε σ’ αυτό το κομμάτι πολύ καλή ομάδα, στο Χολαργό».
Για τους φετινούς ξένους του Κολοσσού:
«Φέτος είχαμε να διαχειριστούμε μία καλύτερη οικονομική πραγματικότητα, γι’ αυτό πήγαμε σε πιο έμπειρους παίκτες. Όμως η χημεία μας φέτος ήταν μέτρια. Η εικόνα μας άλλαξε όταν ήρθε ο Τζάστιν Λοβ στην ομάδα. Ήταν ο συνδετικός κρίκος που έκανε και τους υπόλοιπους να παίξουν καλύτερα. Μέχρι τότε, είχαμε μεγάλο θέμα με τη χημεία μας. Υπήρχαν παίκτες με ατομική ικανότητα, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να βγουν στο παρκέ. Γι’ αυτό είχαμε αυξομειώσεις. Είχαμε καταπληκτικά παιχνίδια και πολύ κακά παιχνίδια. Έλειπε το κίνητρο στην ομάδα. Παραείχαμε… παίκτες με ικανότητα. Θα προτιμούσα περισσότερους ρολίστες όπως αποδείχτηκε στην πράξη».
Για την πορεία του Κολοσσού:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί θεωρώ ότι υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν ούτε στο τελικό αποτέλεσμα, ούτε στον τρόπο με τον οποίο έπαιξε η ομάδα. Είχαμε χρονιές με πολύ λιγότερο έμπειρους παίκτες, τις οποίες ευχαριστηθήκαμε περισσότερο. Φέτος είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα, μέχρι που ήρθε ο Λοβ ο οποίος ήταν ένα μήνα στην ομάδα. Για μας η χρονιά διακόπηκε ενώ βρισκόμασταν σε ένα πολύ καλό σημείο. Είχαμε κάνει τρεις νίκες και ήμασταν σε τροχιά για να μπούμε στα πλέι οφ. Είχαμε καλό μομέντουμ. Ο Λοβ είχε και την προσωπικότητα για να περάσει κάποια πράγματα στους υπόλοιπους, περάσαμε τον Γκρίφιν αποκλειστικά στη θέση του πλέι μέικερ, ο Μπρέιζελτον είχε πάει προς τον πάγκο, είχαμε βρει μία ισορροπία. Θα κλείναμε τη χρονιά με θετικό πρόσημο. Πιστεύω θα μπαίναμε εύκολα στα πλέι οφ».
Για το επίπεδο της φετινής Basket League:
«Το πρωτάθλημα είχε να δώσει αναφορικά με τα αποτελέσματα και την ανταγωνιστικότητα που υπήρχε. Όμως το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές διαφορετικές ταχύτητες και καμία απ’ αυτές δεν περιλαμβάνει την κορυφή, έχει ρίξει αρκετά το επίπεδο του πρωταθλήματος κι αυτό φαίνεται από την προσέλευση του κόσμου. Παλιότερα ο Ηρακλής μπορούσε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό και ούτω καθεξής. Τώρα υπάρχει μια ομάδα που δύσκολα θα κάνει ήττα. Αν ήταν ο Ολυμπιακός, θα μιλούσαμε για άλλη κατάσταση. Έχει ατονήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Υπάρχει μεγάλο θέμα παγκόσμια στο μπάσκετ, τι μπορεί να σου προσφέρει μια παραπάνω θέση. Είναι ερωτηματικό αν οι ομάδες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διπλά ματς με την Ευρώπη. Βλέπουμε χώρες με μηδενική μπασκετική παράδοση κι όμως συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και τα γήπεδά τους είναι γεμάτα. Και δεν είναι γεμάτα τα γήπεδα της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Περιστερίου, που έχουν 800 – 1.000, άντε 1.500 άτομα».
Για τη μείωση του ενδιαφέροντος:
« Έχουμε αφήσει στοιχεία που χαρακτήριζαν το ποδόσφαιρο, να μπουν στο μπάσκετ. Τα τελευταία 3-4 χρόνια υπάρχουν καταστάσεις που πριν από κάποια χρόνια ήταν αδιανόητο να υπάρχουν. Κι αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο. Περισσότερο αναφέρομαι στο στοίχημα. Οι διάφορες ανακατατάξεις με ομάδες να διαλύονται υπάρχουν τα τελευταία 3-4 χρόνια. Οι περισσότερες ομάδες ακόμα και χωρίς στόχους, τελείωναν αξιοπρεπώς το πρωτάθλημα. Όσο το επίπεδο κατεβαίνει και οικονομικά, αυτό το φαινόμενο θα μεγαλώνει».
Για την επόμενη μέρα:
«Έχω την αίσθηση ότι τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την πανδημία θα διαιωνίσουν την κατάσταση που υπάρχει αντί να παρθούν αποφάσεις για να εκμηδενιστεί η κατάσταση που προανέφερα. Όταν τα οικονομικά των ομάδων ήταν ανθηρά, είδαμε σπουδαία πρωταθλήματα, τεράστιους παίκτες, μεγάλους προπονητές, πολύ κόσμο στα γήπεδα. Αυτό έφερε ανάπτυξη. Ομάδες είχαν μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια και όχι μόνο. Θυμάμαι όταν ήμουν στο Σπόρτιγκ ότι η χορηγία της φανέλας ήταν 100 εκατομμύρια δραχμές. Τώρα πέφτοντας το επίπεδο, δίνεται δυνατότητα σε άλλες καταστάσεις να ανθήσουν και πρέπει να μπουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που να μην επιτρέψουν σε τέτοια φαινόμενα να διαιωνιστούν. Ίσως να είναι μία ευκαιρία για να μπουν αυτές οι δικλείδες».
Για τον αριθμό των ομάδων την επόμενη σεζόν:
«Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να υποστηρίξει η λίγκα και ποιες ομάδες μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, η λίγκα δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό ομάδων. Ήδη από φέτος τα έσοδα από τον χορηγό για κάθε ομάδα ήταν αστεία. Τα έσοδα πιθανώς θα είναι μικρότερα του χρόνου, οπότε πώς μπορούμε να μιλήσουμε για 16 ομάδες; Υπάρχουν αρκετές ομάδες οι οποίες έχουν οικονομικές εκκρεμότητες από τη φετινή σεζόν. Βγαίνεις στην αγορά να μιλήσεις και μιλάς με ατζέντη ή παίκτη που έχει χρωστούμενα από τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα».
Για το περσινό ενδιαφέρον του Άρη για τον ίδιο:
«Η πιο ουσιαστική επαφή έγινε πέρυσι. Δεν προχώρησε το θέμα, επειδή οι εγγυήσεις που ζητούσα δεν μπορούσαν να μου δοθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσαν να τηρηθούν. Ο Άρης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το μπάσκετ. Έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος, είναι δύσκολη ομάδα, έχει κοινό που ακολουθεί την ομάδα και την υποστηρίζει σταθερά την τελευταία δεκαετία που είναι πολύ δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια ο Άρης κινδυνεύει. Έχει μπροστά του ένα πολύ μεγάλο βουνό που αφορά σε αμαρτίες του παρελθόντος. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μπει ένας μπούσουλας, με τόσο κόσμο είναι δύσκολο να μη βγει από αυτό το τέλμα. Δε μιλάμε για πρωταθλητισμό, αλλά να φτιάξει μια ομάδα που να στέκεται με αξιοπρέπεια, να χτυπά την είσοδό της στα πλέι οφ και να κάνει μία απόσβεση των χρεών.
Ο Άρης είναι μια ομάδα που ασκεί πίεση σε όσους βρίσκονται σ’ αυτήν. Το θέμα είναι πώς μπορείς να διαχειριστείς την πίεση και να μείνεις σταθερός σε μία πολιτική. Την πρώτη χρονιά του φίλου μου Δημήτρη Πρίφτη στον Άρη, η ομάδα έκανε μία πολύ καλή σεζόν με πολύ χαμηλό μπάτζετ. Και τότε υπήρχε γκρίνια και κριτική, όμως οι άνθρωποι που υπήρχαν τότε στην ομάδα στήριξαν τους πάντες και δικαιώθηκαν. Περισσότερο έχει να κάνει με το τι θέλεις να κάνεις και λιγότερο με το τι θα πει η εξέδρα».
Για την πορεία του Άρη και του ΠΑΟΚ:
«Ο Άρης θα κατάφερνε να μείνει στην Α1. Τον αντιμετωπίσαμε προς το τέλος. Π0ιστεύω ότι και λόγω προγράμματος και λόγω της εικόνας που είχαν άλλες ομάδες όπως ο Πανιώνιος και ο Ιωνικός, θα τα κατάφερνε. Ο ΠΑΟΚ είχε δυσκολότερο έργο γιατί είχε κακό πρόγραμμα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αλλά με την εικόνα εκείνης της στιγμής ο Άρης ήταν σε λίγο καλύτερη μοίρα. Η εικόνα των ομάδων αλλάζει και μέσα στη διάρκεια της σεζόν, με κάποιες αλλαγές».
Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που είχε διπλές υποχρεώσεις χωρίς το ρόστερ να έχει τόσο μεγάλη ποιότητα. Έγιναν κάποιες επιλογές παικτών που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν διπλά παιχνίδια. Μέχρι πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλή παρουσία, με μεγάλα ρόστερ και βάθος. Φέτος και το βάθος ήταν μικρό και η ποιότητα των ξένων μέτρια, μειώθηκε το ελληνικό στοιχείο και νομίζω ότι οι άθρωποι βρέθηκαν σε μία κατάσταση που εν είχαν αντιμετωπίσει. Όταν έχεις συνηθίσει να είσαι στην τετράδα, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα για να συνειδητοποιήσουν ότι η ομάδα κινδυνεύει. Το μεταξύ μας παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη ήταν το καμπανάκι για τον ΠΑΟΚ».
Για το τι του έκανε εντύπωση από τη φετινή σεζόν:
«Πολύ καλή σεζόν έκανε το Λαύριο. Έχει μεγάλο ελληνικό κορμό και παιδιά που παίζουν εκεί αρκετά χρόνια. Επέλεξε ξένους με κίνητρο, σίγουρα έπαιξε και ο παράγοντας τύχη, στο ξεκίνημα πήρε 3-4 παιχνίδια στο σουτ. Αν είχαν χαθεί θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Πέρυσι το Λαύριο ξεκίνησε με μεγάλο ρόστερ με τριπλάσιο ίσως μπάτζετ, και υποβιβάστηκε».
Για τον Ηρακλή:
«Ο Ηρακλής είχε πολύ μεγάλο ρόστερ και ένα αρκετά δυνατό μπάτζετ. Ο Χάνλαν και ο Σούλερ ήταν παίκτες με ισχυρή παρουσία σε άλλες λίγκες. Υπήρχε μία τετράδα Ελλήνων με πολύ μεγάλη εμπειρία, ένα πολύ ταλαντούχο παιδί ο Ντέιβις και μία πολύ δυνατή έδρα. Μπορούσε και καλύτερα βάσει του ρόστερ και της εμπειρίας. Άργησε λίγο να βρει χημεία».
Για την Εθνική:
«Έχει συγκεκριμένα δυνατά στοιχεία και συγκεκριμένες αδυναμίες. Έχουμε θέματα στο περιφερειακό σουτ, εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει ο κλασικός σουτέρ. Έχουμε και κάποια στοιχεία στα οποία είμαστε πολύ δυνατοί με την παρουσία του Αντετοκούνμπο. Όσο για το σουτ, δεν είναι κάτι που η Ελλάδα είχε εν αφθονία. Ακόμα και τις εποχές που πηγαίναμε πάρα πολύ καλά, με μεγάλες φουρνιές, δεν υπήρχε ο «killer». Υπήρχαν όμως μεγάλες προσωπικότητες. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 3-4 παιδιά σε τοπ επίπεδο, όπως ο Γιάννης, ο Σλούκας, ο Καλάθης. Από κει και πέρα έχουμε μία καλή μαγιά με ρολίστες πολυτελείας, που είναι έμπειροι, έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, όχι όμως σταρ. Έχουμε αρκετά καλή μαγιά παικτών και σε αρκετά καλή ηλικία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλές διοργανώσεις στη συνέχεια».
Για τους Έλληνες προπονητές και την παρουσία τους στην Ευρώπη:
«Υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο. Πολλά παιδιά που έχουν μεγαλώσει το επίπεδο των γνώσεών τους σε όλα τα κομμάτια. Ο αριθμός είναι μεγάλος και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στο κομμάτι των προπονητών».
Για τον Κολοσσό και την επόμενη χρονιά:
«Είμαστε σε μία κατάσταση αναμονής για να δούμε πώς θα πορευτούμε, όπως όλοι. Γενικότερα οι επαρχιακές ομάδες από νησιά έχουν ένα δυσκολότερο θέμα να διαχειριστούν. Όμως το άσχημο είναι ότι πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, κάτι που θα δυσκολέψει στη λήψη των αποφάσεων. Η διοίκηση του Κολοσσού είναι σταθερά πολλά χρόνια κοντά στην ομάδα και ματώνει οικονομικά. Οι διοικούντες αγαπούν την ομάδα και το νησί. Η πιο σημαντική απόφαση ήταν η μετακόμιση στο νέο γήπεδο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου