ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“70 χρόνια ελεύθερα Δωδεκάνησα”-Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
34
Την Δευ­τέ­ρα 13 Μαρ­τί­ου, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Πο­λε­μι­κό Μου­σείο Αθη­νών, εκ­δή­λω­ση αφιε­ρω­μέ­νη στην Εν­σω­μά­τω­ση των Δω­δε­κα­νή­σων σε συ­νερ­γα­σία με το Ναυ­τι­κό Μου­σείο Ελ­λά­δος και τον Σύν­δε­σμο Επι­τε­λών Εθνι­κής Αμύ­νης.
Στον επι­βλη­τι­κό χώρο του αμ­φι­θε­ά­τρου του Πο­λε­μι­κού Μου­σεί­ου, οι προ­σκε­κλη­μέ­νοι γί­νο­νταν δε­κτοί από δε­κα­τέσ­σε­ρεις νέες με πα­ρα­δο­σια­κές φο­ρε­σιές των Δω­δε­κα­νή­σων και ακού­σμα­τα γνω­στών συν­θε­τών από την Μου­σι­κή του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού.
Η επε­τεια­κή εκ­δή­λω­ση ξε­κί­νη­σε με τις απα­ραί­τη­τες προ­σφω­νή­σεις και τους χαι­ρε­τι­σμούς του Αντι­στρά­τη­γου Σπ. Μπε­λα­γρά­τη , προ­έ­δρου του Σ.Ε.Εθ.Α και της κας Αναστ. Ανα­γνω­στο­πού­λου – Πα­λού­μπη προ­έ­δρου του Ναυ­τι­κού Μου­σεί­ου Ελ­λά­δος.
Ακο­λού­θη­σαν οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες ομι­λί­ες :

Δρ Σω­τή­ρης Ριζάς (Διευ­θυ­ντής ερευ­νών Κέ­ντρου Έρευ­νας της Ιστο­ρί­ας Νε­ω­τέ­ρου Ελ­λη­νι­σμού της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών) με θέμα : “Η Ένωση της Δω­δε­κα­νή­σου με την Ελ­λά­δα – Ιστο­ρι­κή και Πο­λι­τι­κή Διά­στα­ση”

και

Ιω­άν­νης Πα­λού­μπης Αντι­ναύ­αρ­χος ε.α. (ΠΝ) με θέμα : “Δω­δε­κά­νη­σα : Η Γε­ω­στρα­τη­γι­κή Αξία της Πε­ριο­χής και η Σύ­γκρου­ση του Β’ Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου”

Στο 2ο μέρος, μετά από μια σύ­ντο­μη ανα­φο­ρά για το πε­ριε­χό­με­νο και τις πηγές που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για το ντο­κι­μα­ντέρ από τον κ. Νι­κό­λαο Πα­πα­δό­που­λο, ιδρυ­τή της Πο­λι­τι­στι­κής Ομά­δας “Αρ­χι­πέ­λα­γος και δη­μιουρ­γό της ται­νί­ας (40 λε­πτών) με τίτλο “Το χρο­νι­κό της Εν­σω­μά­τω­σης”, ακο­λού­θη­σε η προ­βο­λή.

Το κοινό στο κα­τά­με­στο αμ­φι­θέ­α­τρο του Πο­λε­μι­κού Μου­σεί­ου, κα­θη­λω­μέ­νο, πα­ρα­κο­λού­θη­σε με πολύ εν­δια­φέ­ρον και με­γά­λη συ­γκί­νη­ση, αυ­θε­ντι­κές ει­κό­νες που έβλε­παν για πρώτη φορά ! Η πτώση του Μου­σο­λί­νι, οι μάχες της Λέρου και της Κω, ο Ιερός Λόχος, το ναυ­τι­κό κα­τόρ­θω­μα του Α/Τ Αδρί­ας και τόσα άλλα μέχρι την πο­λυ­πό­θη­τη ημέρα της ύψω­σης της Ελ­λη­νι­κής ση­μαί­ας στα Δω­δε­κά­νη­σα!

Ακο­λού­θη­σε μία μικρή ανα­φο­ρά στην Πο­λι­τι­στι­κή Ομάδα “Αρ­χι­πέ­λα­γος” και της δρά­σεις της, από το ιδρυ­τι­κό μέλος κα. Ευ­δο­κία Βου­βά­λη, η οποία τε­λειώ­νο­ντας ανα­κοί­νω­σε την έντα­ξη του “Ύμνου των Δω­δε­κα­νή­σων” στο ρε­περ­τό­ριο της Μπά­ντας του Πο­λε­μι­κού Ναυ­τι­κού. Μετά από πο­λυ­ε­τή έρευ­να στις διά­φο­ρες Δω­δε­κα­νη­σια­κές φι­λαρ­μο­νι­κές, η Πο­λι­τι­στι­κή Ομάδα “Αρ­χι­πέ­λα­γος” κα­τά­φε­ρε και βρήκε από τον αρ­χι­μου­σι­κό της Φι­λαρ­μο­νι­κής Κα­λυ­θιών κ. Γιώρ­γο Μα­λω­ΐ­να κά­ποιες παρ­τι­τού­ρες, τις οποί­ες πα­ρέ­δω­σε στον Πλω­τάρ­χη κ. Γιώρ­γο Τσι­λι­μπά­ρη της Μου­σι­κής του ΠΝ και τους συ­νερ­γά­τες του. Αφού το επε­ξερ­γά­στη­καν και συ­μπλή­ρω­σαν τα όρ­γα­να που έλει­παν και το ενορ­χή­στρω­σαν για εμ­βα­τή­ριο, το πα­ρου­σί­α­σαν τρα­γου­δι­σμέ­νο από τον τε­νό­ρο Θε­ό­δω­ρο Μπι­ρά­κο, για πρώτη φορά στην λήξη της εκ­δή­λω­σης, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τον Εθνι­κό μας Ύμνο.

Η συ­γκί­νη­ση και η πε­ρη­φά­νια ήταν ζω­γρα­φι­σμέ­νη σε όλα τα πρό­σω­πα !

Την επε­τεια­κή εκ­δή­λω­ση τί­μη­σαν με την πα­ρου­σία τους οι :

ο Πα­νο­σιο­λο­γιώ­τα­τος Αρ­χι­μαν­δρί­της π. Πλά­των Κρι­κρής, εκ­πρό­σω­πος της Α.Θ.Π. του Οι­κου­με­νι­κού Πα­τριάρ­χου Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου

ο πρ. Πρω­θυ­πουρ­γός και Πρό­ε­δρος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών κ. Λου­κάς Πα­πα­δή­μος

ο πρ. Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας κ. Θ. Δρί­τσας, εκ­πρό­σω­πος του Προ­έ­δρου της Βου­λής κ. Βού­τση

ο Αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής κ. Δη­μή­τρης Κρε­μα­στι­νός

ο Υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής κ. Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός

ο Υπαρ­χη­γός Γ.Ε.Εθ.Α. Αντι­στρά­τη­γος κ. Φλώ­ρος

ο Αρ­χη­γός Στό­λου Αντι­ναύ­αρ­χος κ. Παυ­λό­που­λος (ΠΝ), εκ­πρό­σω­πος του Υ.Εθ.Α.

ο Β’ Υπαρ­χη­γός Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος-Ελ­λη­νι­κής Ακτο­φυ­λα­κής Αντι­ναύ­αρ­χος κ. Μπαρ­κα­τσάς (ΛΣ)

εκ­πρό­σω­ποι των αρ­χη­γών Γ.Ε.Σ, Γ.Ε.Α , Γ.Ε.Ν και Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας

οι Βε­τε­ρά­νοι του Β’ Παγκ. Πο­λέ­μου κ.κ. Κων. Κόρ­κας (Ιερός Λόχος) και Βασ. Μα­γκα­σια­νός (Αντι­τορ­πι­λι­κό Βασ. Όλγα)

ο Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Κε­ντρώ­ων κ. Βασ. Λε­βέ­ντης

οι βου­λευ­τές Δω­δε­κα­νή­σου κ. Δημ. Γάκης, Λα­κω­νί­ας κ. Αθ. Δα­βά­κης, Α’ Πει­ραιά κα Γ. Γενιά, Β’ Πει­ραιά κα Θ. Με­γα­λο­οι­κο­νό­μου, Έβρου κ. Α. Δη­μο­σχά­κης και ο πρ. Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σων . Γ. Κασ­σά­ρας

ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής κ. Δ. Χ. Κα­λα­μα­τια­νός,

ο Χω­ρι­κός Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δω­δε­κα­νή­σων κ. Χαρ. Κόκ­κι­νος

ο Δή­μαρ­χος Κα­λυ­μνί­ων κ. Γιάν­νης Γα­λου­ζής

ο Πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Δω­δε­κα­νη­σια­κών Σω­μα­τεί­ων Αθη­νών – Πει­ραιώς, Υπο­ναύ­αρ­χος ε.α. κ. Γ. Φρα­γκού­λης

η Πρό­ε­δρος της “Δω­δε­κα­νη­σια­κής Μέ­λισ­σας” κα. Λιάνα Μαυρή – Κορ­κόν­δει­λα

Πρό­ε­δροι και μέλη Δ.Σ. των Δω­δε­κα­νη­σια­κών Συλ­λό­γων και σω­μα­τεί­ων

και πλή­θος κό­σμου.
Επι­στο­λές απέ­στει­λαν ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σων κ. Μάνος Κόν­σο­λας και ο Δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος.
Ευ­χα­ρι­στού­με ιδιαί­τε­ρα τους Δω­δε­κα­νη­σια­κούς συλ­λό­γους που ευ­γε­νώς μας πα­ρα­χώ­ρη­σαν τις το­πι­κές φο­ρε­σιές των νη­σιών τους :
Σύλ­λο­γο των εν Ελ­λά­δι Κα­σί­ων, Πα­νελ­λή­νια Ένωση Λε­ρί­ων “η Πα­να­γιά του κά­στρου”, Αδελ­φό­τη­τα Ολυ­μπι­τών Καρ­πά­θου, Ένωση Κώων Αθη­νών “ο Ιπ­πο­κρά­της”, Ένωση Ρο­δί­ων Αθη­νών-Πει­ραιώς, Σύλ­λο­γος Τη­λί­ων “Ηριν­να”, Σύλ­λο­γος απα­ντα­χού Αστυ­πα­λαιέ­ων, Ένωση Συ­μια­κών νέων “ο Νι­ρέ­ας” , Ένωση Χαλ­κι­τών Αθη­νών – Πει­ραιώς, Σύλ­λο­γος Νι­συ­ρί­ων Αθη­νών- Πει­ραιώς “Γνω­μα­γό­ρας” , Σύλ­λο­γος Κα­μπιο­τών Πά­τμου “η Ευαγ­γε­λί­στρια”, τον Δήμο Αγα­θο­νη­σί­ου, Μορ­φω­τι­κό και Πο­λι­τι­στι­κό Σύλ­λο­γο των απα­ντα­χού Κα­στελ­λο­ρι­ζί­ων και το Ερ­γα­στή­ριο Πα­ρα­δο­σια­κών Εν­δυ­μα­σιών της κας Αρε­τής Πα­στε­λή για την φο­ρε­σιά της Κα­λύ­μνου.
Ιδιαι­τέ­ρως ευ­χα­ρι­στού­με τις νέες που με τις πα­ρα­δο­σια­κές τους φο­ρε­σιές κό­σμη­σαν την εκ­δή­λω­ση με την πα­ρου­σία τους :
Παυ­λί­να Κου­μπιού (Λέρος) , Τσα­μπί­κα Κου­ρια­ντά­κη (Κά­λυ­μνος), Μα­ριάν­να Μα­ρι­νέλ­λη (Πά­τμος), Κων­στα­ντί­να Τζι­ράρ­κα-Κε­λέ­κη (Κως), Όλγα Πα­πα­να­στα­σί­ου (Αγα­θο­νή­σι), Νίκη Λα­γου­τά­ρη (Ρόδος), Πέγκυ Ελευ­θε­ριά­δη (Κάσος),Θε­ο­δώ­ρα Βλέσ­σα (Νί­συ­ρος), Μαρία Σκα­μπαρ­δώ­νη (Σύμη), Πόπη Βα­ρου­δά­κη (Κα­στελ­λό­ρι­ζο), Αρ­χο­ντού­λα Πε­λε­κά­νου (Αστυ­πά­λαια), Σοφία Ζου­λου­φού (Κάρ­πα­θος), Μι­χα­λί­τσα Τσού­λου (Χάλκη) και Λήδα Μαρία (Τήλος) .
Τέλος ένα με­γά­λο ευ­χα­ρι­στώ στα μέλη της Πο­λι­τι­στι­κής Ομά­δας “Αρ­χι­πέ­λα­γος” που συ­νέ­βα­λαν στην άρτια ορ­γά­νω­ση της εκ­δή­λω­σης και ει­δι­κό­τε­ρα : την Πόπη Βο­να­πάρ­τη, τον Πα­να­γιώ­τη & Σταύ­ρο Θε­ο­δω­ρί­δη και τον Δη­μή­τρη Τσού­κα.

Πο­λι­τι­στι­κή Ομάδα “Αρ­χι­πέ­λα­γος”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.