ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις για το Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γιατρός

Αλ­λά­ζει από την ερ­χό­με­νη εβδο­μά­δα ο «χάρ­της» των πα­ρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών υγεί­ας για τους ασφα­λι­σμέ­νους του ΕΟΠΥΥ. Από την Πέμ­πτη 20 Μαρ­τί­ου, ανοί­γουν στα­δια­κά -σύμ­φω­να του­λά­χι­στον με τον σχε­δια­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας- τα πολυ-ια­τρεία του Ορ­γα­νι­σμού που πλέον έχουν «με­τα­φερ­θεί» στο Πα­νελ­λή­νιο Εθνι­κό Δί­κτυο Υγεί­ας (ΠΕΔΥ) πα­ρέ­χο­ντας υπη­ρε­σί­ες σε όλους. Αυτό ση­μαί­νει ότι οι ασφα­λι­σμέ­νοι θα έχουν πρό­σβα­ση, ξανά, σε δη­μό­σιες και δω­ρε­άν πρω­το­βάθ­μιες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας.

Τα πολυ-ια­τρεία θα λει­τουρ­γή­σουν κα­νο­νι­κά μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η προ­σέ­λευ­ση του διοι­κη­τι­κού, υγειο­νο­μι­κού και ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού στις Μο­νά­δες. Την Τε­τάρ­τη, 19 Μαρ­τί­ου, λήγει η δια­θε­σι­μό­τη­τα του προ­σω­πι­κού και αρ­χί­ζει η αντί­στρο­φη μέ­τρη­ση για την συ­γκρό­τη­ση επι­τρο­πών πα­ρα­λα­βής καθώς και για την έκ­δο­ση από τις Διοι­κη­τι­κές Υγειο­νο­μι­κές Πε­ρι­φέ­ρειες (ΔΥΠΕ) των απο­φά­σε­ων με­τά­τα­ξης του προ­σω­πι­κού.

Μία μέρα μετά, την Πέμ­πτη θα γίνει η πα­ρά­δο­ση των Μο­νά­δων Υγεί­ας από τους Πε­ρι­φε­ρεια­κούς Διευ­θυ­ντές του ΕΟΠΥΥ στις Επι­τρο­πές Πα­ρα­λα­βής των ΔΥΠΕ. Στις 20 Μαρ­τί­ου θα προ­σέλ­θει στα πολυ-ια­τρεία το διοι­κη­τι­κό, υγειο­νο­μι­κό και ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό, και με τη δη­μο­σί­ευ­ση των απο­φά­σε­ων με­τά­τα­ξης στην Εφη­με­ρί­δα της Κυ­βερ­νή­σε­ως (ΦΕΚ) θα ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία ανά­λη­ψης κα­θη­κό­ντων.

Πότε ανοί­γουν τα πολυ-ια­τρεία και πώς θα λει­τουρ­γούν;

Οι πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ θα ονο­μά­ζο­νται προ­σω­ρι­νώς και μέχρι τη λει­τουρ­γι­κή ενο­ποί­η­ση του συ­στή­μα­τος «ΠΕΔΥ- Μο­νά­δα (Γε­ω­γρα­φι­κός προσ­διο­ρι­σμός)». Θα λει­τουρ­γούν από Δευ­τέ­ρα έως και Πα­ρα­σκευή, χωρίς εφη­με­ρί­ες (επί του πα­ρό­ντος και μέχρι τη λει­τουρ­γία των πο­λυ­δύ­να­μων Κέ­ντρων Υγεί­ας), από 07.00 έως 19.00.

Ει­δι­κά για το ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό θα υπάρ­χουν δύο βάρ­διες, 08.00-16.00 και 11.00-19.00. (Υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι η απα­σχό­λη­ση των ια­τρών είναι οκτά­ω­ρη μέχρι την αξιο­λό­γη­ση και την έντα­ξή τους στο ΕΣΥ, οπότε και θα ισχύ­ει το 7ωρο ωρά­ριο των ια­τρών του ΕΣΥ).

Πρέ­πει να κλεί­σω ρα­ντε­βού για να με δε­χθεί ο για­τρός;

Σε κάθε μο­νά­δα, οι υπεύ­θυ­νοι θα ορί­σουν του­λά­χι­στον έναν ελεγ­κτή ιατρό και του­λά­χι­στον έναν ιατρό υπο­δο­χής ?ει­δι­κό­τη­τας γε­νι­κής ια­τρι­κής ή πα­θο­λο­γί­ας. Οι για­τροί υπο­δο­χής θα δέ­χο­νται χωρίς τη­λε­φω­νι­κά ρα­ντε­βού και θα αντι­με­τω­πί­ζουν τα έκτα­κτα πε­ρι­στα­τι­κά. Από τις μο­νά­δες θα εξυ­πη­ρε­τού­νται όλοι οι πο­λί­τες, ανε­ξάρ­τη­τα από την ασφα­λι­στι­κή τους ικα­νό­τη­τα.

Ο για­τρός υπο­δο­χής θα μπο­ρεί να πα­ρα­πέμ­ψει τυχόν έκτα­κτα πε­ρι­στα­τι­κά σε ει­δι­κευ­μέ­νο για­τρό της Μο­νά­δας. Οι υπό­λοι­ποι ια­τροί θα δέ­χο­νται πο­λί­τες μέσω τη­λε­φω­νι­κού ρα­ντε­βού.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, δυ­να­τό­τη­τα συ­ντα­γο­γρά­φη­σης έχουν όλοι οι ια­τροί. Επί­σης, όλοι οι για­τροί των μο­νά­δων του ΠΕΔΥ μπο­ρούν να εκ­δί­δουν πα­ρα­πεμ­πτι­κά ση­μειώ­μα­τα προς τα νο­σο­κο­μεία του ΕΣΥ.

Θα πλη­ρώ­νω στις μο­νά­δες του ΠΕΔΥ;

Μέχρι τέλος του έτους, δεν προ­βλέ­πε­ται κα­τα­βο­λή ει­σι­τη­ρί­ου. Οι πο­λί­τες θα προ­σέρ­χο­νται και θα εξυ­πη­ρε­τού­νται στις Μο­νά­δες δω­ρε­άν. Δεν απο­κλεί­ε­ται πά­ντως από το επό­με­νο έτος να ισχύ­σει ει­σι­τή­ριο στα πρό­τυ­πα των 5 ευρώ στα εξω­τε­ρι­κά ια­τρεία των νο­σο­κο­μεί­ων του ΕΣΥ. Συ­νο­λι­κά οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας στις Μο­νά­δες πα­ρέ­χο­νται δω­ρε­άν προς όλους.

Ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των ρα­ντε­βού μέσω τη­λε­φω­νι­κής εξυ­πη­ρέ­τη­σης εκτι­μά­ται ότι θα τεθεί σε πλήρη λει­τουρ­γία το αρ­γό­τε­ρο τέλος Μαρ­τί­ου με αρχές Απρι­λί­ου (ση­μειώ­νε­ται ότι προ­ϋ­πό­θε­ση για την πλήρη εφαρ­μο­γή της υπη­ρε­σί­ας τη­λε­φω­νι­κών ρα­ντε­βού, είναι η ολο­κλη­ρω­μέ­νη κα­τάρ­τι­ση της λί­στας του ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού που θα εντα­χθούν στο ΠΕΔΥ). Ως την πλήρη χρήση της εφαρ­μο­γής, όλοι οι για­τροί θα δέ­χο­νται πο­λί­τες, χωρίς ρα­ντε­βού. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι ο αριθ­μός των ρα­ντε­βού που δέ­χε­ται κάθε για­τρός της Μο­νά­δας αυ­ξά­νε­ται από 25 σε 30, λόγω της αύ­ξη­σης του ωρα­ρί­ου ερ­γα­σί­ας του ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού.

Από πού μπορώ να ενη­με­ρω­θώ για τους συμ­βε­βλη­μέ­νους για­τρούς;

Από την άλλη εβδο­μά­δα οι ασφα­λι­σμέ­νοι θα μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται από τον ΕΟΠΥΥ για το ποιος συμ­βε­βλη­μέ­νος για­τρός δεν έχει εξα­ντλή­σει το μη­νιαίο πλα­φόν επι­σκέ­ψε­ων και μπο­ρεί να επι­σκε­φθεί δω­ρε­άν. Μέχρι στιγ­μής, πά­ντως, οι συμ­βε­βλη­μέ­νοι για­τροί δεν φαί­νε­ται να συμ­μορ­φώ­νο­νται με τις οδη­γί­ες του ΕΟΠΥΥ αφού μόλις 400 έχουν ενη­με­ρώ­σει το σύ­στη­μα (από τους 5.500) για τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες επι­σκέ­ψεις. Ακόμη όμως και οι… συ­νε­πείς, έχουν «μπλο­κά­ρει» τη δια­δι­κα­σία εμ­φα­νί­ζο­ντας 8.000 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να ρα­ντε­βού!

Πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους συμ­βε­βλη­μέ­νους για­τρούς πα­ρέ­χο­νται από το δια­δί­κτυο, στην ιστο­σε­λί­δα του ΕΟΠΥΥ στο www.eopyy.gov.gr, από το τη­λε­φω­νι­κό κέ­ντρο ενη­μέ­ρω­σης ασφα­λι­σμέ­νων ΕΟΠΥΥ, στο τη­λέ­φω­νο 210 38.03.470 (ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00, με αστι­κή χρέ­ω­ση), από όλα τα δη­μαρ­χεία, στα οποία έχουν αναρ­τη­θεί λί­στες των συμ­βε­βλη­μέ­νων ια­τρών και από τα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Τι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας θα πα­ρέ­χει ο ΕΟΠΥΥ;

Στον ΕΟΠΥΥ πα­ρα­μέ­νουν οι Υγειο­νο­μι­κές Επι­τρο­πές καθώς και οι ιδιώ­τες συμ­βε­βλη­μέ­νοι για­τροί. Μέχρι τέλη Μαρ­τί­ου, οπότε και ισχύ­ει το αυ­ξη­μέ­νο πλα­φόν επι­σκέ­ψε­ων ανά για­τρό (από 200 σε 400 επι­σκέ­ψεις, μη­νιαί­ως), οι ασφα­λι­σμέ­νοι έχουν πε­ρισ­σό­τε­ρες δυ­να­τό­τη­τες να επι­σκε­φθούν συμ­βε­βλη­μέ­νο με τον ΕΟΠΥΥ για­τρό. Στη συ­νέ­χεια, τον Απρί­λιο θα «κο­πούν» στο μισό οι επι­σκέ­ψεις, αλλά θα «ανοί­ξει» το σύ­στη­μα σε πε­ρισ­σό­τε­ρους για­τρούς. Έτσι, οι ασφα­λι­σμέ­νοι θα μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν τον για­τρό τους ανά­με­σα στους 5.500 συμ­βε­βλη­μέ­νους ιδιώ­τες, στους οποί­ους ο ΕΟΠΥΥ θα πα­ρα­τεί­νει τις συμ­βά­σεις τους μέχρι και τον Ιού­νιο του 2014. Στους 5.500 για­τρούς θα προ­στε­θούν, εντός Απρι­λί­ου, και οι πε­ρί­που 2.500 πρώην για­τροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποί­οι δεν δέ­χθη­καν να κλεί­σουν τα ιδιω­τι­κά τους ια­τρεία, ώστε να εντα­χθούν στο ΠΕΔΥ. Ανά­λο­γα με τις ανά­γκες σε συ­γκε­κρι­μέ­νες ια­τρι­κές ει­δι­κό­τη­τες ανά πε­ριο­χή, ο ΕΟΠΥΥ θα προ­χω­ρή­σει και σε νέες συμ­βά­σεις.

Χρειά­ζο­μαι ελεγ­κτή για­τρό, πού πρέ­πει να απευ­θυν­θώ;

Σε κάθε Μο­νά­δα θα υπάρ­χει του­λά­χι­στον ένας ελεγ­κτής ια­τρός. Προ­σω­ρι­νά και μέχρι την πλήρη λει­τουρ­γία των Μο­νά­δων οι ασφα­λι­σμέ­νοι μπο­ρούν να απευ­θύ­νο­νται επί­σης και στα Δη­μό­σια Νο­σο­κο­μεία και τα Κέ­ντρα Υγεί­ας, και στην Κε­ντρι­κή Υπη­ρε­σία του ΕΟΠΥΥ (Κη­φι­σί­ας 39, Μα­ρού­σι) καθώς και στις Πε­ρι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Ατ­τι­κής και της Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Οι ελεγ­κτές ια­τροί θα βρί­σκο­νται στις πα­ρα­πά­νω ΠΕ.ΔΙ. κατά τις ερ­γά­σι­μες ημέ­ρες και ώρες και για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα χρεια­σθεί για την ομα­λο­ποί­η­ση του συ­στή­μα­τος. Ση­μειώ­νε­ται ότι έργο των ελεγ­κτών είναι η έγκρι­ση ή μη πα­ρο­χών (οπτι­κά, φυ­σι­κο­θε­ρα­πεί­ες, ει­δι­κή αγωγή, κ.λπ.) όπως αυτές ορί­ζο­νται από τον Ενιαίο Κα­νο­νι­σμό Πα­ρο­χών Υγεί­ας.

Πού λει­τουρ­γούν πρω­το­βάθ­μιες (AYE) και δευ­τε­ρο­βάθ­μιες (BYE) Υγειο­νο­μι­κές Επι­τρο­πές και τι εξε­τά­ζουν;

Μέχρι στιγ­μής, ΑΥΕ και BΥΕ λει­τουρ­γούν μόνο στις στις Πε­ρι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις (ΠΕ.ΔΙ.) της Ατ­τι­κής και της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Συ­νε­δριά­ζουν κα­θη­με­ρι­νά και εξε­τά­ζουν αι­τή­μα­τα ασφα­λι­σμέ­νων για τη χο­ρή­γη­ση πάσης φύσης αναρ­ρω­τι­κών αδειών, τα εκ­κρε­μού­ντα αι­τή­μα­τα των ασφα­λι­σμέ­νων μέχρι σή­με­ρα, καθώς και τα νέα αι­τή­μα­τα ασφα­λι­σμέ­νων που θα προ­κύ­πτουν κατά τη διάρ­κεια λει­τουρ­γί­ας των επι­τρο­πών.

Αντι­κεί­με­νο των ΒΥΕ είναι η εξέ­τα­ση των εν­στά­σε­ων των ασφα­λι­σμέ­νων και των υπη­ρε­σιών του ΕΟΠΥΥ κατά των απο­φά­σε­ων των ΑΥΕ.

Ση­μειώ­νε­ται ότι στις Πε­ρι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις του ΕΟΠΥΥ στις οποί­ες δεν λει­τουρ­γούν Υγειο­νο­μι­κές Επι­τρο­πές, τα αι­τή­μα­τα δια­βι­βά­ζο­νται στις επι­τρο­πές της Αθή­νας και της Θεσ­σα­λο­νί­κης και φυ­σι­κά χωρίς την πα­ρου­σία των ίδιων των ασφα­λι­σμέ­νων. Για οποια­δή­πο­τε διευ­κρί­νι­ση για θέ­μα­τα λει­τουρ­γί­ας των Επι­τρο­πών, μπο­ρεί­τε να απο­στεί­λε­τε ηλε­κτρο­νι­κό μή­νυ­μα στις ηλε­κτρο­νι­κές διευ­θύν­σεις: [email protected] ή [email protected]

Πού πρέ­πει να απευ­θυν­θώ για έγκρι­ση προ­σπά­θειας ια­τρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής;

Προς το παρόν έχουν συ­στα­θεί δύο Επι­τρο­πές Εξω­σω­μα­τι­κής Γο­νι­μο­ποί­η­σης (οδού Απο­στό­λου Παύ­λου 12, Μα­ρού­σι – κτί­ριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποί­ες συ­νε­δριά­ζουν κα­θη­με­ρι­νά. Τα μέλη των Επι­τρο­πών γνω­μα­τεύ­ουν επί αι­τη­μά­των ασφα­λι­σμέ­νων για έγκρι­ση προ­σπα­θειών ια­τρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής, πρό­κλη­σης ωο­θυ­λα­κιορ­ρη­ξί­ας, καθώς και χο­ρή­γη­σης γο­να­δο­τρο­πι­νών σε άν­δρες. Για πλη­ρο­φο­ρί­ες το τη­λέ­φω­νο επι­κοι­νω­νί­ας είναι 210 8110684.

Μπορώ να προ­μη­θευ­τώ φάρ­μα­κο που δεν κυ­κλο­φο­ρεί στην Ελ­λά­δα;

Αρ­μό­δια είναι η Επι­τρο­πή Φαρ­μά­κων Εξω­τε­ρι­κού και Φαρ­μά­κων Υψη­λού Κό­στους Ει­δι­κών Θε­ρα­πειών. Λει­τουρ­γούν δύο Επι­τρο­πές οι οποί­ες γνω­μα­τεύ­ουν για την ανα­γκαιό­τη­τα θε­ρα­πεί­ας με φάρ­μα­κα που δεν κυ­κλο­φο­ρούν στην Ελ­λά­δα, καθώς και για φάρ­μα­κα υψη­λού κό­στους ει­δι­κών πα­θή­σε­ων, απο­τε­λού­με­νες από για­τρούς του Ορ­γα­νι­σμού, ει­δι­κό­τη­τας σχε­τι­κής με τη νόσο για την οποία συ­ντα­γο­γρα­φεί­ται το σκεύ­α­σμα, καθώς και φαρ­μα­κο­ποιούς.

Η Επι­τρο­πή της Αθή­νας (Απ. Παύ­λου 12, Μα­ρού­σι) γνω­μα­τεύ­ει επί αι­τη­μά­των έγκρι­σης ασφα­λι­σμέ­νων των Νομών: Ατ­τι­κής, Εύ­βοιας, Ευ­ρυ­τα­νί­ας, Φω­κί­δας, Φθιώ­τι­δας, Βοιω­τί­ας, Χα­νί­ων, Ηρα­κλεί­ου, Λα­σι­θί­ου, Ρε­θύ­μνης, Άρτας, Κε­φαλ­λη­νί­ας, Λευ­κά­δας, Ζα­κύν­θου, Χίου, Λέ­σβου, Σάμου, Αρ­κα­δί­ας, Αρ­γο­λί­δας, Κο­ριν­θί­ας, Λα­κω­νί­ας, Μεσ­ση­νί­ας, Κυ­κλά­δων, Δω­δε­κα­νή­σου, Μα­γνη­σί­ας, Αχα­ΐ­ας, Αι­τω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Ηλεί­ας.

Η Επι­τρο­πή Θεσ­σα­λο­νί­κης (Αρι­στο­τέ­λους 17-19, Θεσ­σα­λο­νί­κη) γνω­μα­τεύ­ει επί αι­τη­μά­των έγκρι­σης ασφα­λι­σμέ­νων των Νομών: Χαλ­κι­δι­κής, Ημα­θί­ας, Κιλ­κίς, Πέλ­λας, Πιε­ρί­ας, Σερ­ρών, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Δρά­μας, Έβρου, Κα­βά­λας, Ρο­δό­πης, Ξάν­θης, Καρ­δί­τσας, Λά­ρι­σας, Τρι­κά­λων, Φλώ­ρι­νας, Γρε­βε­νών, Κα­στο­ριάς, Κο­ζά­νης, Ιω­αν­νί­νων, Πρέ­βε­ζας, Θε­σπρω­τί­ας, Κέρ­κυ­ρας.

Πα­ρέ­χε­ται οδο­ντια­τρι­κή πε­ρί­θαλ­ψη στον ΕΟΠΥΥ;

Ναι. Στα οδο­ντια­τρεία των Μο­νά­δων Υγεί­ας που δια­θέ­τουν οδο­ντια­τρι­κό και οδο­ντο­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό.

Στην πα­ρού­σα φάση δεν υπάρ­χουν εξω­τε­ρι­κοί συμ­βε­βλη­μέ­νοι οδο­ντί­α­τροι με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ορ­γα­νι­σμός βρί­σκε­ται σε δια­πραγ­μά­τευ­ση με τα συλ­λο­γι­κά όρ­γα­να των οδο­ντιά­τρων για υπο­γρα­φή συμ­βά­σε­ων και με ιδιώ­τες οδο­ντιά­τρους για την κα­λύ­τε­ρη εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ασφα­λι­σμέ­νων του.

Τι ισχύ­ει για τις αναρ­ρω­τι­κές άδειες;

Όλοι οι για­τροί (για­τροί νο­σο­κο­μεί­ων, κέ­ντρων υγεί­ας, ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών και ιδιώ­τες ια­τροί συμ­βε­βλη­μέ­νοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) δύ­να­νται να γρά­φουν αναρ­ρω­τι­κές άδειες.

Για όλες τις χο­ρη­γού­με­νες άδειες, ανε­ξαρ­τή­τως ημε­ρών, απαι­τεί­ται πα­ρα­πο­μπή σε Πρω­το­βάθ­μια Υγειο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή.

Κατ εξαί­ρε­ση, άδειες που έχουν χο­ρη­γη­θεί μετά από νο­ση­λεία σε δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο και μέχρι 15 ημέ­ρες, στο εξι­τή­ριο απαι­τεί­ται μόνον σφρα­γί­δα ελεγ­κτή για­τρού και όχι πα­ρα­πο­μπή σε Πρω­το­βάθ­μια Υγειο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή.

Πού διε­νερ­γού­νται οι εμ­βο­λια­σμοί των παι­διών;

Εμ­βο­λια­σμοί διε­νερ­γού­νται από τους συμ­βε­βλη­μέ­νους με τον ΕΟΠΥΥ παι­διά­τρους, Νο­σο­κο­μεία ή Κέ­ντρα Υγεί­ας που δια­θέ­τουν τα αντί­στοι­χα τμή­μα­τα. Εάν ο εμ­βο­λια­σμός διε­νερ­γη­θεί σε μη συμ­βε­βλη­μέ­νους ια­τρούς, η δα­πά­νη δεν απο­ζη­μιώ­νε­ται.

Από πού λαμ­βά­νω ια­τρι­κή γνω­μά­τευ­ση για ει­δι­κή αγωγή (λο­γο­θε­ρα­πεί­ες, ερ­γο­θε­ρα­πεί­ες κ.τ.λ);

Γνω­μά­τευ­ση για ει­δι­κές θε­ρα­πεί­ες χο­ρη­γεί­ται από κρα­τι­κά νο­σο­κο­μεία με τα αντί­στοι­χα τμή­μα­τα π.χ. Νο­σο­κο­μείο Παί­δων.

Τι δια­δι­κα­σία προ­βλέ­πε­ται για τα ατυ­χή­μα­τα;

Σε ό,τι αφορά τη δή­λω­ση ατυ­χή­μα­τος, το ει­δι­κό έντυ­πο οπωσ­δή­πο­τε θα συ­μπλη­ρώ­νε­ται από τον θε­ρά­πο­ντα ιατρό κρα­τι­κού νο­σο­κο­μεί­ου ή συμ­βε­βλη­μέ­νης κλι­νι­κής ή ιδιώ­τες (συμ­βε­βλη­μέ­νους ή μη) και μετά θα εγκρί­νε­ται από τον ελεγ­κτή.

Iατρι­κό δυ­να­μι­κό Mονά­δων Yγείας

Σο­βα­ρές ελ­λεί­ψεις σε για­τρούς

Με σο­βα­ρές ελ­λεί­ψεις σε ια­τρι­κό δυ­να­μι­κό θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν αρ­κε­τά πολυ-ια­τρεία κυ­ρί­ως της πε­ρι­φέ­ρειας, καθώς πε­ρί­που οι μισοί για­τροί επέ­λε­ξαν να μην εντα­χθούν στο ΠΕΔΥ. Εν­δει­κτι­κό είναι ότι από το ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό που στε­λέ­χω­νε τα πρώην πολυ-ια­τρεία του ΕΟΠΥΥ, επι­στρέ­φει στη θέση του το 49,9% στο σύ­νο­λο των ια­τρών. Ωστό­σο, το πο­σο­στό αυτό δια­φο­ρο­ποιεί­ται ανά υγειο­νο­μι­κή πε­ρι­φέ­ρεια και «πέ­φτει» στο 31,8% στην 5η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας και Στε­ρε­άς Ελ­λά­δας και στο 35,9% στην 7η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Κρή­της. Πρα­κτι­κά αυτό ση­μαί­νει ότι τα πολυ-ια­τρεία στις συ­γκε­κρι­μέ­νες πε­ριο­χές θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν με μόλις έναν στους τρεις για­τρούς που διέ­θε­ταν.

Πιο απο­γοη­τευ­τι­κή είναι η ει­κό­να σε ό,τι αφορά τις ελ­λεί­ψεις σε ορι­σμέ­νες ει­δι­κό­τη­τες για­τρών. Για πα­ρά­δειγ­μα στην 1η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Ατ­τι­κής από τους 43 για­τρούς γε­νι­κής ια­τρι­κής, στα πολυ-ια­τρεία επι­στρέ­φουν μόλις 16, ενώ στην 2η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Πει­ραιώς και Αι­γαί­ου από τους 25 ου­ρο­λό­γους μόλις 4 θα εξυ­πη­ρε­τούν τους πο­λί­τες.

Αντί­στοι­χα, είδος προς… εξα­φά­νι­ση απο­τε­λούν οι καρ­διο­λό­γοι για την 3η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Μα­κε­δο­νί­ας, αφού από τους 58 που ήταν στο ΕΟΠΥΥ, στο ΠΕΔΥ «με­τα­κό­μι­σαν» μόλις οι 9. Στην 4η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Μα­κε­δο­νί­ας Θρά­κης, γα­στρε­ντε­ρο­λό­γοι και ρευ­μα­το­λό­γοι έρι­ξαν «μαύρο» στο ΠΕΔΥ, αφού μόλις ένας από τους έξι και ένας από τους τέσ­σε­ρις, αντί­στοι­χα, δέ­χτη­καν να ερ­γα­στούν για τον νέο φορέα. Στην 5η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας και Στε­ρε­άς Ελ­λά­δας, οι ασφα­λι­σμέ­νοι θα… δυ­σκο­λευ­τούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν από καρ­διο­λό­γους, μι­κρο­βιο­λό­γους και νευ­ρο­λό­γους, με τα πολυ-ια­τρεία να λει­τουρ­γούν μόλις με 3 (από τους 42 καρ­διο­λό­γους), και με έναν (από 11 μι­κρο­βιο­λό­γους και 11 νευ­ρο­λό­γους).

Στην 6η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου, Ιο­νί­ων Νήσων, Ηπεί­ρου και Δυτ. Ελ­λά­δας, ψυ­χί­α­τροι, γα­στρε­ντε­ρο­λό­γοι και καρ­διο­λό­γοι απέρ­ρι­ψαν το ΠΕΔΥ και τα πολυ-ια­τρεία θα στε­λε­χω­θούν μόλις με 2 ψυ­χιά­τρους (από τους 9 που ήταν πριν), 17 καρ­διο­λό­γους (από τους 50) και 4 γα­στρε­ντε­ρο­λό­γους (από τους 14).

Μόλις ένας παι­δί­α­τρος θα εξυ­πη­ρε­τεί την 7η Υγειο­νο­μι­κή Πε­ρι­φέ­ρεια Κρή­της, από τους συ­νο­λι­κά 14 που διέ­θε­ταν τα πολυ-ια­τρεία. Επί­σης, ου­ρο­λό­γοι και δερ­μα­το­λό­γοι είπαν «όχι» στο ΠΕΔΥ, με τις πε­ριο­χές που υπά­γο­νται στην 7η πε­ρι­φέ­ρεια να δια­θέ­τουν έναν ου­ρο­λό­γο (από τους 8) και έναν δερ­μα­το­λό­γο (από τους 6).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.