ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κρούγκμαν στους NYT: “Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης” στο Αιγαίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κρουγκμαν

Τα κοινά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά των αριθ­μών με­τα­ξύ της Ελ­λη­νι­κής πε­ρί­πτω­σης και αυτής της Δη­μο­κρα­τί­ας της Βαϊ­μά­ρης, μετά το τέλος του Α’ Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου που έφερε στην εξου­σία τους Ναζί ανα­λύ­ει με άρθρο του στους New York Times ο Νο­μπε­λί­στας οι­κο­νο­μο­λό­γος, Πολ Κρού­γκ­μαν.

Ο Πόλ Κρού­γκ­μαν υπο­γραμ­μί­ζει στο εκτε­νές άρθρο-ανά­λυ­ση ότι η προ­σπά­θεια να επι­βλη­θούν στην Ελ­λά­δα «τε­ρά­στια πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα» απο­τε­λεί «υπέρ­με­τρη επι­βά­ρυν­ση» για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία ση­μειώ­νο­ντας ότι «η Ελ­λά­δα από πλευ­ράς ΑΕΠ έχει ακο­λου­θή­σει ακρι­βώς την ίδια πο­ρεία του ΑΕΠ της Δη­μο­κρα­τί­ας της Βαϊ­μά­ρης, μετά το τέλος του Α’ Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου όταν οι νι­κή­τριες δυ­νά­μεις είχαν επι­βά­λει εξο­ντω­τι­κά και εκ­δι­κη­τι­κά μέτρα κατά της Γερ­μα­νί­ας… με τα γνω­στά απο­τε­λέ­σμα­τα».

«Η Βαϊ­μά­ρη πάντα λει­τουρ­γεί ως “μπα­μπού­λας” και χρη­σι­μο­ποιεί­ται κατά το δο­κούν», ση­μειώ­νει στην συ­νέ­χεια ο διά­ση­μος οι­κο­νο­μο­λό­γος, προ­σθέ­το­ντας πως υπάρ­χει μία πε­ρί­ερ­γη επι­λε­ξι­μό­τη­τα της χρή­σης της Βαϊ­μά­ρης ως «κα­μπα­νά­κι» κατά του υπερ­πλη­θω­ρι­σμού του 1923, και όχι για τα απο­πλη­θω­ρι­στι­κά φαι­νό­με­να στον κα­νό­να του χρυ­σού και τη λι­τό­τη­τα το διά­στη­μα 1930 – 32 που έφε­ραν στην εξου­σία τους Ναζί.

«Όμως αυτό δεν είναι και το μόνο κομ­μά­τι της ιστο­ρί­ας της Βαϊ­μά­ρης που αγνο­εί­ται: είναι και το θέμα των επα­νορ­θώ­σε­ων, που απο­τε­λεί τε­ρά­στιο θέμα και για το πόσο με­γά­λο πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα πρέ­πει να επι­τυγ­χά­νει η Ελ­λά­δα», ση­μειώ­νει ο κ. Κρού­γκ­μαν

.enikonomia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.