Στικάκι με 10 ονόματα που καίνε παρέδωσε ο 43χρονος, πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί στη συνάντησή του με τους τέσσερις εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ηλεκτρονικά στοιχεία σε στικάκι, το οποίο αντέγραψε από τον προσωπικό του υπολογιστή, παρέδωσε ο Φαλτσιανί στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εισαγγελείς την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό περιέχονται όλα τα ονόματα των υπεράκτιων, των προσώπων, αλλά και των κινήσεων των λογαριασμών για τα οποία ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς.

Εκτός δηλαδή από την ένορκη και προφορική κατάθεσή του για να ενισχύσει τα στοιχεία όσων αποκάλυπτε παρέδωσε και τις κινήσεις λογαριασμών, αλλά και τα ονόματα φυσικών προσώπων τα οποία εισήγαγαν τις υπεράκτιες στην τράπεζα HSBC, αφού, όπως φαίνεται, στο πολύπλοκο σύστημα υψηλών πελατών της τράπεζας χρειάζονταν εγγυήσεις από υψηλά πρόσωπα για να ανοιχτούν οι λογαριασμοί.

Τα ονόματα «καίνε», αφού συναντώνται οι ίδιοι άνθρωποι να διευθύνουν ή να εισαγάγουν εταιρείες που διακινούν μεγάλα ποσά. Όπως συγκεκριμένος ανθρωπος ο οποίος συστήνει εταιρείες με έδρες «φορολογικούς παραδείσους», αλλά και γνωστούς πλέον παραδεισένιους τόπους.

Η 10ωρη συνάντηση Φαλτσιανί με τους εισαγγελείς έχει αποδώσει θησαυρούς στη διερεύνηση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης που ερευνούν, η οποία παράλληλα φαίνεται ότι ξέπλενε και άλλα χρήματα με πολλαπλές δραστηριότητες. Οι εισαγγελείς προφανώς προτίθενται να συναντηθούν πάλι σε κάποια πόλη της Γαλλίας, όπου έχει καταφύγει ως προστατευόμενος μάρτυρας το πρώην στέλεχος της HSBC.

Το ραντεβού του με τους εισαγγελείς ορίστηκε στο Παρίσι αφού πήρε μέρος την Παρασκευή και στο φεστιβάλ της αριστερής εφημερίδας «L’Humanité», στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί του την Παρασκευή «Το Βήμα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θα βοηθήσω τους εισαγγελείς διότι βλέπω ότι έχουν διάθεση να διερευνήσουν τα πάντα. Αυτό που κάνουν είναι δύσκολο, διότι τα βάζουν με ένα σκληρό σύστημα. Θα τους δώσω όλα τα στοιχεία… Ξέρω ότι θέλει χρόνο αυτή η προσπάθεια».

Είναι βέβαιο ότι θα οριστεί και νέο ραντεβού των εισαγγελέων με τον κ. Φαλτσιανί.

To BHMA

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ