Ειδήσεις

Αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη οι αφίξεις με αυτά που ξοδεύουν οι τουρίστες

Mπορεί οι αφίξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται με νούμερα -ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με αυτά που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με βάση τα οποία, η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών μας το 2014 καταγράφηκε στα 70,4 ευρώ. Κατά την πρό κρίσης περίοδο, εν έτει 2008, το αντίστοιχο νούμερο (μή συμπεριλαμβανομένων των δαπανών από κρουαζιέρες εκτός της Ερευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), η δαπάνη ανά διανυκτέρευση αντιστοιχούσε στα 76,3 ευρώ, για να πέσει κάτω από τα 69 ευρώ, τη χειρότερη χρονιά, το 2010, οπότε έφθασε τα 68,6 ευρώ.

Την αδυναμία της Ελλάδας να αντιστοιχήσει την αύξηση των επισκεπτών με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων εντοπίζει και το ίδιο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τονίζοντας μάλιστα και τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ετσι, ενώ η Ελλάδα αναδείχθηκε ”πρωταθλήτρια” σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της χώρες ως προς το ρυθμό αύξησης των αφίξεων για το περασμένο έτος, υπολείπεται της δεύτερης στη σχετική κατηγορία Πορτογαλίας ως προς το ρυθμό ανόδου των τουριστικών εσόδων. Η χώρα της Ιβηρικής καταγράφει αύξηση τουριστικών εσόδων κατά 12,4%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την αύξηση των διεθνών αφίξεων για το 2014, που έφθασε στο 12,9%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα ήταν στο 11,1%, όταν η αντίστοιχη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό ήταν στο 23%.
Στο κομμάτι των αφίξεων, μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ακολουθεί η Ισπανία με αύξηση 7,2% για το 2014, η Τουρκία με 5,5% άνοδο διεθνών αφίξεων έναντι του 2013, ενώ την πεντάδα κλείνει η Κροατία με αύξηση αφίξεων πέρυσι στο 2,7%. Ως προς τις τουριστικές εισπράξεις, όπως προαναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν η Πορτογαλία, ακολουθεί η Ελλάδα, στην τρίτη θέση η Ισπανία με μία αύξηση 7,8% και έπεται η Τουρκία με +5,6% για το 2014.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που αφορούν την αναψυχή έχουν αυξηθεί μέσα στην κρίση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ: Ενώ λοιπόν το 2010 η αναψυχή αντιστοιχούσε στο 77,6% επί των συνολικών εισπράξεων το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 84,3%.
Παράλληλα, εξίσου οξύ παραμένει και το πρόβλημα της έντονης εποχικότητας της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η οποία όχι μόνο δε βελτιώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται.

Την αρνητική αυτή εικόνα ολοκληρώνει το γεγονός ότι παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων κατά 15,3%, η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε το 2014 μόνο κατά 6,6%, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη μη εμφάνιση στις εθνικές στατιστικές και τη μη καταγραφή και απεικόνιση στα εθνικά τουριστικά αποτελέσματα ενός ποσοστού 8,7% των διανυκτερεύσεων, το οποίο προφανώς διοχετεύεται σε παράνομα καταλύματα.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου