Με πολυσέλιδη εισήγηση του Αντεισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Σφέτκου προς το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, προτείνεται να παύσουν οριστικά οι διώξεις εις βάρος 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης και της κ Ειρήνης Μαντικού, για το σκάνδαλο των προσλήψεων στην δημοτική αστυνομία.
Πιο συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας εισηγείται να παύσει οριστικά λόγω παραγραφής ή ποινική δίωξη σε βάρος της κ. Ειρήνης Μαντικού του Μιχαήλ, κατοίκου Ρόδου και των κ.κ. Ι. Χ. του Π., Γ. Σ. του Π., Χ.-Π. Α. του Θ., Ε. Σ. του Ν., Ε.-Ε. Λ. του Γ., Σ. Δ. του Φ., Χ. Α. του Σ., Σ.-Τ. Λ. του Η., Δ. Π. του Β., Ι. Ε. του Α., Α. Χ. του Θ., Π. Σ. του Κ., Γ. Τ.του Σ., Ε. Τ. του Ι., Π. Κ. του Π., Δ. Π. του Χ., Η. Ι. του Π. και Χ. Α. του Κ. για τα ακόλουθα αδικήματα:
– παράβαση του άρθρου 217 παρ.3 του Π.Κ. (άπαντες οι κατηγορούμενοι, πλην τής πρώτης και της δωδέκατης των κατηγορουμένων),
-απάτη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, από την οποία η ζημία που προκλήθηκε δεν υττερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ (οι υπό στοιχεία 2 μέχρι 8, από 10 μέχρι 15 και από 17 μέχρι 19 κατηγορούμενοι),
-απάτη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, από την οποία η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ (οι ένατος και δέκατος έκτος των κατηγορουμένων) και
-ηθική αυτουργία στις ανωτέρω πράξεις (η πρώτη κατηγορούμενη), αξιόποινες πράξεις τις οποίες φέρεται να τέλεσαν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι (ως φυσικοί αυτουργοί οι υπό στοιχείο 2 μέχρι 19 και ως ηθική αυτουργός η πρώτη κατηγορούμενη) στη Ρόδο εντός του χρονικού διαστήματος από 1-12-2004 μέχρι 6-10-2008 σε βάρος των προαναφερομένων Δήμων του Ν. Δωδεκανήσου.
Με την ίδια εισήγηση προτείνεται να καταργηθεί η ισχύς των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί σε ορισμένους εκ των κατηγορουμένων.
Θυμίζουμε ότι οι συνήγοροι τους από στο στάδιο της ανάκρισης είχαν επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκονται είναι πλημμελήματα που έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή.
Οι δηµοτικοί αστυνομικοί αρνήθηκαν ειδικότερα την κατηγορία που τους απαγγέλθηκε ως µη νόµιµη, υποστηρίζοντας ότι το αδίκηµα που έχουν τελέσει είναι της πλαστογραφίας πιστοποιητικού, το οποίο διώκεται σε βαθµό πληµµελήµατος, είναι στιγµιαίο και έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Υποστήριξαν ότι µε µη νόµιµο τρόπο ένα παραγεγραµµένο πληµµέληµα µετατράπηκε σε κακούργηµα προκειµένου να «νοµιµοποιηθεί» η εναντίον τους ποινική δίωξη.
Για την βλάβη που υπέστη το δημόσιο υπολογίστηκαν εξάλλου στο κατηγορητήριο όχι μόνο ο χρόνος που απασχολήθηκαν οι δημοτικοί αστυνομικοί από την πρόσληψή τους αλλά και η βλάβη που θα απειλείτο εις βάρος του Δημοσίου από τις αποδοχές που θα είχαν μέχρι την συνταξιοδότησή τους.
Θυμίζουμε ότι η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε από μια ανώνυμη επιστολή με την οποία καταγγέλθηκε δημόσια λειτουργός σε υπηρεσία αυξημένης ευθύνης για μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό.
Ο ανώνυμος επιστολογράφος σε καταγγελία του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο ΑΣΕΠ, στους βουλευτές του νομού, στο νομάρχη, στον δήμαρχο Ροδίων και στις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων, διατείνεται ειδικότερα ότι σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το έτος 2004 για την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών διαπίστωσε ότι ένας φίλος του και συνυποψήφιός του στη διαδικασία, παρότι ήταν από τους χειρότερους μαθητές στο σχολείο, είχε παρουσιάσει απολυτήριο με βαθμό άνω του 18.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Στέλιος Αλεξανδρής, Φώτης Κωστόπουλος, Μανώλης Κουτσούκος, Ιωάννης και Φώτης Ρωμαίος, Βασίλης Καβουριού, Βασίλης Μπέης, Κώστας Ταμπάκης, Μαρία Κρικοπούλου, Κώστας Χαλκιάς, Ιωάννα Βολονάκη, Δέσποινα Κοκκάρη, Γ. Φλεβάρης και Δ. Αθανασάκη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ