Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Διαδοχικές συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων του νησιού μας είχε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σπυρίδων συναντήθηκε με το διοικητή της 95 ΑΔΤΕ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, το βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Υψηλάντη, τον περιφεριάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, τον περιφερειακό Διευθυντή Λιμένων κ. Γιάννη Αργυρίου, τον Λιμενάρχη Ρόδου κ. Γιώργο Αρμπουνιώτη, τον διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Χρήστο Γκολφίνο και τον αστυνομικό Διευθυντή κ. Φ. Νικολόπουλο. Αργά το μεσημέρι είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες, που λειτουργούν υπό την ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού μας.
«Διετέλεσα αρκετά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δίνει το στίγμα μου. Δεν μου είναι άγνωστα τα προβλήματα. Δεν δικαιούμαι να χάνω χρόνο και να κάνω και πολλά λάθη», δήλωσε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων.
«Χαίρομαι, που μου έγινε η τιμητική πρόταση από τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να αναλάβω την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Συνεργάστηκα πολύ με τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Γιώργο Γιαννόπουλο και το δήμαρχο Σύρου κ. Γιάννη Δεκαβάλλα. Αρκετές φορές μας απασχόλησε το ζήτημα της νησιωτικότητας», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων που είναι μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα της νησιωτικότητας και να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα της χώρας μας. Πολλά θέματα δεν μπορούν να λυθούν γιατί προσκρούουν σε κοινοτικές οδηγίες. Πρέπει να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα των νησιών προκειμένου να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.
Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις που είχε, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε:
«Στόχος μου είναι να γνωρίσω τους ανθρώπούς που ασχολούνται με τα κοινά στην Περιφέρεια και τα προβλήματα της περιοχής. Αυτά γίνονται με τις συναντήσεις και όχι με την ανάγνωση εισηγήσεων που έχουν ετοιμαστεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να ακούσω και αυτά που θα μου αναφέρουν οι πολίτες. Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μας».

Ο κ. Σπυρίδων δήλωσε πως έγινε συζήτηση και για τις λιμενικές υποδομές.
«Πέρα από τις αρμοδιότητες που μου έχουν εκχωρηθεί οφείλω να είμαι ο μεσολαβητής θεμάτων που σχετίζονται με το κράτος. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για το εμπορικό και το τουριστικό λιμάνι, τη μαρίνα και την ανεξέλεγκτη βόσκηση», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δήλωσε ακόμα πως είναι σημαντικά τα θέματα για τα οποία έχει την ευθύνη η υπηρεσία του. Υπογράμμισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην μπλοκάρουν οι επενδύσεις και για να προχωρούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που χειρίζεται το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών είναι πολύ σημαντικές και έχουν σχέση με την κωλυσιεργία επενδύσεων σε μια περίοδο που η χώρα τις έχει ανάγκη. Θέλω να συμβάλω στην υπόθεση που σχετίζεται με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Σ. Σπυρίδων.
«Ο νησιωτικός χώρος είναι ζωτικό κομμάτι της οικονομίας καθώς έχει σχέση με τον τουρισμό που είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας. Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για το συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ευχήθηκε, η επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συναντήσεις και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα.
Σε ερώτηση αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει λόγο στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ ο κ. Σ. Σπυρίδων δήλωσε πως την αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά έχουν οι αιρετές Περιφέρειες.
«Πολλές φορές και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει λόγο στα θέματα αυτά μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Αρμοδιότητά της είναι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Δεν είναι ευκαταφρόνητα τα ζητήματα αυτά. Πολλές επενδύσεις ακυρώθηκαν και πάγωσαν δημόσια έργα εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών. Έχουμε και εμείς ευθύνη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.
Στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια γιατί ο κ. Σ. Σπυρίδων διετέλεσε αρκετά χρόνια στην ΤΑ. Μας διαβεβαίωσε πως θα έρχεται τακτικά στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Πολύ θετικά εκφράστηκε για το νέο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Ο κ. Σπυρίδων είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός. Η τοποθέτησή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις που έχει η περιοχή ευθύνης του. Νομίζω πως θα τα καταφέρει γιατί έχει εμπειρία και γνωρίζει τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου