Ειδήσεις

Συμπαράταξη εμπόρων – εργαζομένων

Με στόχο την ακύρωση της απόφασης για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους οι έμποροι του νησιού μας ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Το όλο θέμα συζητήθηκε συγκεκριμένα χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, στα γραφεία της.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο γραμματέας κ. Νίκος Τριπολίτης, ο ταμίας κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, το μέλος κ. Ηλίας Μπούκλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κουκούλης, το μέλος κ. Κώστας Σπανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Μιχάλης Κατσουράκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης και άλλοι.
Το συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι έμποροι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΚΡ και να δώσουν μάχη με στόχο την ακύρωση της απόφασης που έχει ληφθεί για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

Στην σύσκεψη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κ. Παναγιώτης Καραγιάννης που χαρακτήρισε «δικτατορική» την απόφαση.
«Ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ερήμην μας και χωρίς να λάβει υπόψη τις εισηγήσεις που έγιναν, υπέγραψε απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Εμείς στη Ρόδο ξεκινάμε νέα πορεία για το καλό του τόπου. Αν χρειαστεί, οι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν και σε δυναμικές κινητοποιήσεις», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, που αναφέρθηκε και στην συνεργασία που είχε αναπτύξει όταν ήταν πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου με το Εργατικό Κέντρο.

«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στο κέντρο πως ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Εργατικό Κέντρο για να διασφαλίσουμε το θέμα του ωραρίου. Η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Γιακουμάτος δεν εξασφαλίζει το ωράριο και θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον του εμπορίου. Επιδιώκουν να διασπάσουν τις δυνάμεις μας και να μας οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις. Έτσι θα καταφέρουν την υλοποίηση των αποφάσεων. Εμείς συμπορευόμαστε με τη διοίκηση του ΕΚΡ», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.

Σε ερώτηση αν οι έμποροι συμφωνούν με τη λειτουργία των καταστημάτων μόνο για επτά Κυριακές, ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης δήλωσε:
«Εμείς έχουμε διευθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το καλοκαίρι. Στο τέλος υιοθέτησαν τις προτάσεις μας. Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η αγορά του νησιού. Δεν θέλουμε τίποτε άλλο».
Ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης δήλωσε ακόμα πως ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που εφάρμοσαν προχθές την απόφαση και λειτούργησαν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου ανακοίνωσε πως σε λίγες ημέρες θα προβεί σε αποκαλύψεις που αφορούν την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών για την πάταξη του κατευθυνόμενου εμπορίου και της άγρας πελατών.
“Αποφασίσαμε να συμμαχήσουμε με το Εργατικό Κέντρο προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης.
Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, ο κ. Νίκος Κουκούλης δήλωσε:
“Περιμένουμε την απόφαση που θα ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο σχετικά με τις προσφυγές οι οποίες κατατέθηκαν. Εμείς δεν επιθυμούμε να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. Επιδιώκουμε την εφαρμογή της απόφασης, που κάθε χρόνο υπογράφεται για τη λειτουργία των τουριστικών καταστημάτων”.

Τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων για να διαπιστωθεί αν οι επιχειρηματίες θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία και θα πληρώσουν τους εργαζόμενους για την εργασία που προσέφεραν την περασμένη Κυριακή, 13 Ιουλίου, θα ζητήσει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.
«Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε σε συνεννόηση με τους εμπόρους του νησιού μας. Καταφέραμε να δοθεί διέξοδος με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κάθε καλοκαίρι. Διαφωνούμε με τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Δεν θα ωφεληθεί ο τουρισμός αν λειτουργούν τα καταστήματα και στα απομακρυσμένα χωριά το χειμώνα», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας και τόνισε πως η αγωνία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια θα έπρεπε να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ζήτησε από τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους να μποϋκοτάρουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
«Ουδείς εργαζόμενος έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα καταστήματα τις Κυριακές. Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα που λείπουν. Να καταργηθεί η απόφαση. Ζήτησα από το ΣΕΠΕ να διεξάγει ελέγχους για να διαπιστωθεί αν οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν την περασμένη Κυριακή εφάρμοσαν την εργατική νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου