Τοπικές Ειδήσεις

Σήμερα η ετυμηγορία για την στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Eλ. Tοπαλούδη

-Φορτισμένες από συγκίνηση αγορεύσεις

-Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης η Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη

-Οι θέσεις που εξέφρασε η εισαγγελική λειτουργός προκάλεσαν αντεγκλήσεις μεταξύ δικηγόρων και πολιτικών.

-Τον πειθαρχικό της έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

– Παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

 

Oλοκληρώνεται σήμερα η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών την 12.00 ώρα. Χθες η δίκη διεξήχθη σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και το βάρος μετατοπίστηκε στα όσα είχε αναφέρει στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας και λιγότερο στις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις που θα μπορούσε να έχει κανείς για κάποιες ιδιαίτερα φορτισμένες και λανθασμένες αναφορές στην αγόρευσή της  Εισαγγελέως, οι τόσο μεγάλες και βροντερές αντιδράσεις το μόνο που κατάφεραν ήταν να αλλάξουν το θέμα.

Αντί να ασχολούνται όλοι –και κυρίως τα ΜΜΕ– με τη δίκη ενός φρικτού εγκλήματος που φτάνει στο τέλος και στο παρά πέντε μιας ετυμηγορίας, όλη η προσοχή στράφηκε όχι στο πλήρες σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, αλλά στις αστοχίες που χρησιμοποίησε στην αγόρευσή της. Πιο συγκεκριμένα την παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, προκάλεσε η αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα στη δίκη για τη στυγερή δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη.

Ο ΔΣΑ, σε δήλωση- καταγγελία ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης, ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευσή της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων, προσβάλλοντας “στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.”

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η εισαγγελέας προέβη σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους δικηγόρους και ζήτησε να ανακαλέσει, ενώ απευθυνόμενος και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ζήτησε να ελέγξουν την εν λόγω εισαγγελική λειτουργό.

Παράλληλα, ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για το ζήτημα προκλήθηκε αντιπαράθεση στη δίκη μεταξύ του δικηγόρου Αλεξη Κούγια και της Eισαγγελέως.

Η Εισαγγελέας που συγκίνησε

Η Αριστοτέλεια Δόγκα με την αγόρευσή της συγκίνησε. Και ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ασυνήθιστη, προτίμησε να κατεβάσει τις αναρτήσεις της, αφού ξαφνικά ο τύπος βρέθηκε να αναπαράγει όλα όσα έχει ανεβάσει στο προσωπικό της προφίλ.

Η Αριστοτέλεια Δόγκα στην τελευταία της ανάρτηση είχε ποστάρει τα λουλούδια που της χάρισε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. Η ανάρτησή της έγινε viral και τελικά την κατέβασε. Τα λουλούδια τα πρόσφερε στην Εισαγγελέα ο πατέρας της κοπέλας, λέγοντάς της πως “είναι από την Ελένη”.

Η Εισαγγελέας ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook τη φωτογραφία με τα κόκκινα τριαντάφυλλα, τα οποία τοποθέτησε σε βάζο πάνω στο γραφείο της. “Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ”, έγραψε η κ. Δόγκα.

Στην σελίδα της στο Facebook ακόμα και πριν σβήσει τις περισσότερες πληροφορίες και όλες τις φωτογραφίες της, υπάρχουν λίγα στοιχεία για την Εισαγγελέα. Είναι γεννημένη στις 8 Αυγούστου, έχει καταγωγή από το Γαλαξίδι, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πήγαινε δημοτικό στη Μαράσλειο, γυμνάσιο στο 17ο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Η φωτογραφία που βρίσκεται στην θέση του προφίλ της στο facebook είναι μια φράση του Αριστοτέλη, που ενδεχομένως είναι η αντίληψή της για την Δικαιοσύνη: “Προτιμότερο είναι να εκδικείται κανείς τους εχθρούς του, από το να συμφιλιώνεται μαζί τους, γιατί το να ανταποδίδεις αυτό που έπαθες είναι δίκαιο και η αποκατάσταση του Δικαίου είναι πράξη αξιέπαινη”.

Είπε στην αγόρευσή της η Αριστοτέλεια Δόγκα:

“Αυτή την υπόθεση της Ελένης, Ελένη θα την λέω εγώ, την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε. Με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση”.

Η Εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια “ακόμη και νεκρή”. Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα “αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο”.

“Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020, η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει” είπε και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα”.

Οι αναφορές της Εισαγγελέως που ενόχλησαν τους δικηγόρους:

“Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους”.

Kριτική από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο

Κριτική στην αγόρευση της εισαγγελέως στην εν εξελίξει δίκη για την υπόθεση Τοπαλούδη άσκησε με ανάρτησή του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. «Τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος σχολιάζοντας την Εισαγγελέα της δίκης. «Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα, διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς, οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακης Σκέρτσος. Μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε ανάρτησή του προέβη και σε δεύτερη δήλωση: «Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει». Την αποπομπή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τον κ. Σκέρτσο για παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη και μάλιστα της σπουδαιότητας και της βαρύτητας της δίκης Τοπαλούδη

Ένταση στη δίκη

Ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Κλεφτοδήμος ζήτησε από την έδρα τον λόγο -σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προέδρου της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της Eισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους». Η Πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος». Ο κ. Κλεφτοδήμος της απάντησε: «εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας Eισαγγελέως». Η Eισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο, αναφέροντας πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής. Στο ακροατήριο επικράτησε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους, όπως ο κ. Τοπαλαούδης, να διαμαρτύρονται φωναχτά για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου στην αίθουσα. Η Πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν και διέκοψε προσωρινά την διαδικασία. Αργότερα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας, έδωσε εντολή στην Εισαγγελέα να παραμείνει στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η Eισαγγελέας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον Προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η Εισαγγελέας είπε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της.

«Προσωπική άποψη του Βερβεσού η ανακοίνωση για την Eισαγγελέα» λέει ο δικηγόρος Καμπαγιάννης

«Προσωπική» χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του Βερβεσού που ζητά πειθαρχικό έλεγχο για την Eισαγγελέα στη δίκη της Τοπαλούδη, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης και σημειώνει ότι διαφωνεί.  Ο Νίκος Παρασκευόπουλος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στο κανάλι “OPEN” για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο Δικηγορικό Σύλλογο η αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη: “Δεν θα αξιολογήσω τι είπε η Eισαγγελέας, δεν έχω ακούσει ακριβώς αυτά που είπε. Αν είχαμε να κάνουμε με λειτουργό της δικαιοσύνης, ο οποίος εκφράζεται, τότε θα ήμουν υπέρ της απόλυτης νηφαλιότητας. Καμία λέξη πάθους δεν επιτρέπεται στο δικαστή. Είναι απολύτως τρίτος. Ο Δικαστής πρέπει να είναι μούμια του Φαραώ. Ο Eισαγγελέας και ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια της δίκης παίρνουν το μέρος μιας εκδοχής. Αυτό τους δίνει μια μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση και πολλές φορές κι ένα βαθμό πάθους, γιατί υποστηρίζουν κάποια πλευρά. Αυτή η γενίκευση κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται. Αυτό που μπορεί να κάνει η Eισαγγελέας, αν υπάρχει παρεμβατικός ρόλος δικηγόρου, οφείλει να το καταγγείλει ή να κινήσει μια πειθαρχική δίωξη. Ασφαλώς και ο Eισαγγελέας πρέπει να είναι νηφάλιος και ευγενής”, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου