Ειδήσεις

Τουρισμός: Χαμήλωσαν οι στροφές στο «ράλι» κρατήσεων από Ρωσία

Το μεγάλο στοίχημα των εισπράξεων σε συνδυασμό με τις παγίδες που το συνοδεύουν έρχονται πλέον σε πρώτο πλάνο στον χώρο του  ελληνικού τουρισμού, μετά την  εντυπωσιακή εκκίνηση της χρονιάς στην αγορά των έγκαιρων κρατήσεων (early bookings).

Μια μικρογραφία των νέων δεδομένων αποτυπώνεται αυτές τις μέρες στη Μόσχα, όπου έχει ανοίξει τις πύλες της η διεθνής τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ (14-16 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία στην Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ανοδικά. Συνεχίζοντας από εκεί που τελείωσε η περυσινή χρονιά, κατά την οποία οι Ρώσοι επισκέπτες έφθασαν τις 595.500 (+16,1%) και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 435,8 εκατ. ευρώ (+3,4%), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ ΕΛΛ -0,33%).

Όπως μετέφεραν στο Euro2day.gr παράγοντες της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς, η χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά ήδη από τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μάλιστα, οι κρατήσεις κινήθηκαν στους ξέφρενους ρυθμούς του 2013, χρονιά κατά την οποία οι Ρώσοι έσπασαν όλα τα κοντέρ φθάνοντας το 1.352.900 επισκέπτες και το 1,34 δισ. ευρώ οι εισπράξεις.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ρυθμός των κρατήσεων προσγειώθηκε σε πιο γήινα επίπεδα, παραμένοντας ωστόσο αυξητικός σε σύγκριση με πέρυσι όπως εξηγούν στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται να καταγράφουν αύξηση πωλήσεων από 50% έως και 200% έναντι του 2016.

Μια εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση των έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) στην αγορά της Ρωσίας έδωσε στο Euro2day.gr ο δ/νων σύμβουλος του ελληνικού γραφείου του Ρώσου τουρ οπερέιτορ TEZ Δημήτρης Χαριτίδης. Όπως εξήγησε, οι Ρώσοι φάνηκαν ενημερωμένοι για την υψηλή ζήτηση που υπάρχει φέτος για την Ελλάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Έτσι, συνειδητοποίησαν πως όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι κι εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, τα δωμάτια στην Ελλάδα θα κοστίζουν ακριβά. Γι’αυτό έσπευσαν να κάνουν νωρίς τις κρατήσεις τους, για να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη τιμή αλλά και για να διασφαλίσουν ότι θα βρουν πακέτα για τους προορισμούς που θέλουν.

«Η αγορά πείστηκε ότι οι τιμές των πακέτων για την Ελλάδα ήταν οι καλύτερες δυνατές ενώ βοήθησε και η βελτίωση της ισοτιμίας ευρώ-ρουβλίου, που κινείται στα επίπεδα του 1:63 ενώ πέρυσι είχε φθάσει στο 1:83. Με αυτό τον τρόπο «εξαφανίστηκε» η αυξημένη τιμή του ελληνικού πακέτου».

Μετά το πρώτο τρίμηνο «τσουνάμι» έγκαιρων κρατήσεων, ωστόσο, η  ζήτηση μειώθηκε αισθητά, αν και παραμένει υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα. Σ’ αυτό συνετέλεσαν, όπως εξηγούν, παράγοντες της ρωσικής αγοράς και η αντεπίθεση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και πάλι τον δημοφιλέστερο προορισμό των Ρώσων για το 2017, καταγράφοντας ήδη πενταπλάσιες κρατήσεις σε σύγκριση με τη χώρα μας. Αποτέλεσμα στο οποίο συνετέλεσαν και οι μεγάλες προσφορές των Τούρκων ξενοδόχων.

Οι Τούρκοι, πάντως, ποντάρουν πολλά στην αγορά της Ρωσίας φέτος, σε μια προσπάθεια να καλύψουν μέρος των απωλειών από τη Γερμανία  και άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, η οποία εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών που πυροδοτήθηκε τις τελευταίες μέρες.

Ενδεικτικό των χρημάτων που ρίχνουν φέτος στη ρωσική αγορά οι Τούρκοι είναι το γεγονός ότι καλύπτουν πλήρως τα έξοδα ισχυρών Ρώσων τουρ οπερέιτορ, προκειμένου να μετέχουν με περίπτερα στις τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, προωθώντας τη χώρα τους.

Η Ελλάδα ήδη προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει φέτος τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό διακοπών των Ρώσων. Όπως εξηγούν, ωστόσο, στελέχη της ρωσικής ταξιδιωτικής αγοράς, η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ξεπεράσει το 15% σε σύγκριση με το 2016. Κι αυτό, όπως υποστηρίζουν, συνδέεται με τις προγραμματισμένες πτήσεις από Ρωσία, οι οποίες είναι 162.000 περισσότερες από πέρυσι.

Πρώτη σε ζήτηση εμφανίζεται η Κρήτη, ενώ ακολουθούν Ρόδος,  Χαλκιδική και Πελοπόννησος.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί φέτος για την αγορά της Ρωσίας η Κέρκυρα.  Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές για να ανακαινιστούν οι δύο πρώην μονάδες του ομίλου Χανδρή στη Δασιά, οι οποίες εξαγοράστηκαν από τη Sani/Ikos, φαίνεται πως εκτόξευσε τη ζήτηση για τα άλλα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών του νησιού.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του τουρ οπερέιτορ ΤΕΖ, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη πουλήσει το 1/3 των συνολικών του πακέτων για την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΕΖ στην Ελλάδα, μάλιστα, Δ. Χαριτίδη, σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο γνωστής ελληνικής αλυσίδας οι πωλήσεις στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) της Ρωσίας ήδη ξεπερνούν το σύνολο των πωλήσεων της περασμένης χρονιάς.

Το στοίχημα των τουριστικών εισπράξεων, ωστόσο, επανέρχεται  καθώς αποκαλύπτονται κάποιες από τις παγίδες της φετινής χρονιάς. Ο ενθουσιασμός πολλών ξενοδόχων από τις «τρελές» πωλήσεις στην αγορά προκρατήσεων στην αρχή της χρονιάς ίσως αποδειχθεί μπούμερανγκ για κάποιους από αυτούς.

Ανώτερο στέλεχος ισχυρού ρωσικού ταξιδιωτικού οργανισμού μετέφερε στο Euro2day.gr τον προβληματισμό ξενοδόχου ο οποίος είχε ήδη διαθέσει το 60% των δωματίων του στην αγορά προκρατήσεων. Κάνοντας, όμως, τον υπολογισμό για τα δωμάτια που απέμεναν αδιάθετα και την (αυξημένη) τιμή στην οποία θα  πωλούνται τους επόμενους μήνες, συνειδητοποίησε ότι η μέση τιμή των δωματίων του θα είναι 10% χαμηλότερη από πέρυσι! Παρά την υψηλή ζήτηση της φετινής χρονιάς.

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι περισσότεροι ισχυροί ξενοδόχοι της ελληνικής αγοράς έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των πωλήσεων στην αγορά προκρατήσεων (stop sales), προσδοκώντας να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους από τις πωλήσεις του επόμενου διαστήματος, που θα γίνονται σε υψηλότερες τιμές.

Στον αντίποδα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα βρεθούν όσοι ενθουσιάστηκαν απλώς από το εντυπωσιακό ξεκίνημα  των πωλήσεων στην αγορά των έγκαιρων κρατήσεων, όπου τα δωμάτια προσφέρονται με έκπτωση…

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου