Ειδήσεις

Ισχυροί «πυρήνες» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία -Τι δείχνουν οι έρευνες

Η ύπαρξη ισχυρών «πυρήνων» και μαζικής υποστήριξης της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. αναδείχθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 2012-2015, όταν τα ποσοστά αστυνομικών που ψήφισαν το κόμμα του Μιχαλολιάκου άγγιξαν σε κάποιες περιπτώσεις το 50%

Σε δυο-τρεις καταδίκες αστυνομικών κατέληξε η πολυσυζητημένη εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. της περιόδου 2012-2014 για θυλάκους της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας. Μια εκτεταμένη έρευνα εντός του Σώματος – που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013 – είχε οδηγήσει σε σχηματισμό δικογραφιών και σε διαδικασίες αυτοφώρου σε βάρος εκατοντάδων ατόμων για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όμως «έκλεισε» με απαλλαγές των κατηγορουμένων.

Επιπλέον απηλλάγησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνας και στην περιφέρεια, στους οποίους αποδίδονταν συγκροτημένες σχέσεις με το νεοναζιστικό μόρφωμα ή ακόμα και ένταξη σε αυτό. Επίσης «δικαιώθηκαν» και επανήλθαν στα πόστα τους οι περισσότεροι από τους επτά υψηλόβαθμους αξιωματικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είχαν απομακρυνθεί από τα πόστα τους λόγω των σχέσεών τους με το ακροδεξιό κόμμα.

Η ύπαρξη ισχυρών «πυρήνων» και μαζικής υποστήριξης της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. αναδείχθηκε στις εκλογές της περιόδου 2012-2015. Τότε, από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον 20 ΑΤ της Αττικής, όπου ψήφισαν περίπου 2.800 αστυνομικοί (με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους), διαπιστώθηκε ότι ποσοστό άνω του 40%-50% ψήφισαν το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, αυτή η… προτίμηση των αστυνομικών αυξήθηκε το 2014, παρότι μεσολάβησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η ΕΛ.ΑΣ. είχε αναλάβει την έρευνα για την εγκληματική δράση μελών και στελεχών της και ενώ είχαν ήδη διεξαχθεί έρευνες για ισχυρή παρείσφρηση της οργάνωσης στην Αστυνομία. Από την πλευρά τους, ένστολοι συνδικαλιστές δήλωναν την εποχή εκείνη ότι «δεν μπορεί να ελεγχθούν οι αστυνομικοί για τις πολιτικές προτιμήσεις τους». Επιπλέον, υπήρχε σχεδιασμός για δημιουργία παράταξης μελών της Χρυσής Αυγής εντός των συνδικαλιστικών σωματείων.

Οι σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. – Χρυσής Αυγής, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της οργάνωσης, όπως στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν μαινόμενο μέλος της έλεγε στον συνομιλητή του: «Η μισή Αστυνομία, ρε, είναι δική μας. Και όταν θα έλθει η ώρα, θα τους γα…σει από μέσα. Εχουν σαπίσει από μέσα και δεν το ξέρουν. Εχουν τη Λερναία Υδρα, έχουν τον Δούρειο Ιππο μέσα τους και δεν το έχουν καταλάβει…».

 

Τα δεδομένα έρευνας

Τον Οκτώβριο του 2013 είχαν παρουσιαστεί τα δεδομένα έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής, όπως και σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς. Τότε αναφέρθηκε ότι έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 104 αστυνομικές υπηρεσίες εντός κι εκτός Αττικής και ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις οργανώθηκε διαδικασία αυτοφώρου με άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση – όπως μνημονευόταν – με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 79 έρευνες σε κατοικίες, οχήματα και σκάφη κατά τις οποίες κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, πυρομαχικών και εξαρτημάτων οπλισμού.

Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε τελικώς καταδίκη των αστυνομικών (κάποιοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο για παράνομη κατοχή φυσιγγίων ή μικροποσοτήτων ναρκωτικών στους φοριαμούς τους) με τους ενστόλους να μιλούν για «αστήρικτες, υπερβολικές κατηγορίες». Ακόμη σε απαλλαγή των κατηγορουμένων οδήγησαν δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε ενδεικτικές περιπτώσεις σε βάρος διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών. Ετσι, απαλλάχθηκε διοικητής ΑΤ της Αττικής που είχε κατηγορηθεί ότι παρέπεμπε πολίτες που ζητούσαν τη συνδρομή αστυνομικών στη Χρυσή Αυγή «λόγω αδυναμίας», ενώ αποθάρρυνε με διάφορες δικαιολογίες (ή απειλές) μετανάστες που είχαν δεχθεί επιθέσεις από χρυσαυγίτες να καταγγείλουν το γεγονός. Αντίστοιχα, είχε απαλλαγεί αστυνομικός, διοικητής υπηρεσίας, που εικονιζόταν να χαιρετά ναζιστικά.

Στις μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε τιμωρία ενστόλων ήταν αυτή μιας αστυνομικού από τον Πειραιά που είχε επαφές με τοπικούς αρχηγούς «πυρήνων» της οργάνωσης και με έναν εκ των φρουρών στελεχών της, που ουσιαστικά εντάχθηκε σε αυτήν.

Πηγή: tanea.gr

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου