Ειδήσεις

Στα συμβολαιογραφεία και τις Εφορίες σπεύδουν μαζικά χιλιάδες φορολογούμενοι για να μεταβιβάσουν ακίνητα

Στα συμβολαιογραφεία και στις εφορίες όλης της χώρας, για να αποφύγουν τον επιπλέον φόρο μεταβίβασης καταφεύγουν μαζικά χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς οι νέες αντικειμενικές τιμές θα λαμβάνονται υπόψιν από την εφορία κατά τη σύναψη συμβολαίων από 1/1/2019 (ανάμεσά τους και τα ακίνητα που βρίσκονται στις 3.792 τιμές ζώνης της Επικράτειας, στις οποίες σημειώθηκαν αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών τους).

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Υπουργείο Οικονομικών, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες που επιβλήθηκαν τότε σε 10.216 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα θα ληφθούν υπόψιν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ ,ενώ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κλπ) οι νέες αντικειμενικές τιμές θα εφαρμοστούν στα συμβόλαια μεταβίβασης που θα συναφθούν από 1/1/2019.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη «σπρώξει» χιλιάδες φορολογούμενους σε συμβολαιογραφεία και εφορίες (στα τμήματα κεφαλαίου) και άρχισαν ήδη να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν από τις αρχές του νέου χρόνου αυξημένους φόρους ,και μάλιστα με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν άλλοι δύο γύροι αυξήσεων στις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες το 2019 και 2020.

Σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα έσοδα από το κεφάλαιο (ακίνητα),λόγω των αυξημένων μεταβιβάσεων ακινήτων, απογειώθηκαν.

Τον περασμένο Ιούλιο, ένα μόλις μήνα μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι εισπράξεις των εφοριών από φόρους μεταβίβασης έφτασαν τα 24,59 εκ. ευρώ, έναντι μόλις 16,3 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2017 ,αύξηση δηλαδή 50,5%.

«Η αύξηση των εσόδων, σημειώνει σε έκθεσή της η ΑΑΔΕ ,οφείλεται στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που οδηγεί πλήθος υποψηφίων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης από 1/1/2019».

Οι περισσότερες μεταβιβάσεις αφορούν ακίνητα στα οποία επήλθαν μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τους τιμές ,άρα και ο φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3% που θα κληθούν να καταβάλουν από 1/1/2019 ,εάν δεν προλάβουν να συνάψουν συμβόλαια εντός το 2018, θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ενδιαφερόμενοι για αγορές διαμερισμάτων είναι Έλληνες αλλά και αλλοδαποί και αρκετοί προορίζουν τα διαμερίσματα που αποκτούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb ,αφού πρώτα τα ανακαινίσουν κατάλληλα. Μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 4.000 μεταβιβάσεις όταν πέρυσι ο αριθμός τους το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μόλις 1500.

Σε ποιες περιοχές γίνονται οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων; Σε αυτές που οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν υπέρμετρα όπως για την Αττική το Α διαμέρισμα Αθηνών (Κολωνάκι, Λυκαβηττός), τα Λιόσια, το Γραμματικό, η Ν. Ερυθραία, το Ν. Ψυχικό, το Κερατσίνι, το Πέραμα κλπ και στην Περιφέρεια στην Κέρκυρα, τη Ναύπακτο, τον Αγ.Νικόλαο Κρήτης, τη Μύκονο, την Τήνο κλπ.

Από την άλλη «παγωμένες» εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης μειώθηκαν (2.122 περιοχές ) ή παρέμειναν σταθερές (4.302 περιοχές ).

πηγή newpost.gr

Συντάκτης Θάνος Πασχάλης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου