Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Υγείας! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας “Η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.”
Δυστυχώς στην εποχή μας η ψυχικη μας υγεία πολλές φορές επηρεάζεται από διαφορες καταστάσεις και γεγονότα, έτσι το άτομο οδηγείται στην κατάθλιψη.
Η Κατάθλιψη είναι μιά μάστιγα της εποχής μας, μια κατάσταση θλίψης, μελαγχολίας, απαγοήτευσης, απόγνωσης και αποθάρρυνσης. Εχουμε πολλές μορφές κατάθλιψης όπως την εποχιακή (φθινόπωρο ή σε περιοχές με μειωμένη ηλιοφάνεια), την επιλόχεια (μετά τον τοκετό), την άτυπη (βουλιμία, υπερφαγία, λαχτάρα για υδατάνθρακες κλπ), την χρόνια και την δευτεροπαθή (δημιουργείται από σωματικό ή ψυχικό νόσημα) .
Τα αίτια της είναι πολλά, όπως η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου,οικονομικές δυσκολίες ή απώλεια εργασίας, η μοναξιά, τα οικογενειακά προβλήματα, η μετακόμιση, οι ασθένειες κλπ. Επηρεάζουν όμως και οι ορμονικές διαταραχές,η δυσλειτουργία του θυροειδή, η επιλόχεια κατάθλιψη (μετά τον τοκετό), η διέγερση παραγωγής της ορμόνης κορτιζόλης με επακόλουθο την εμφάνιση Ακμής κ.α.
Τα συμπτώματα των ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη και κακή διάθεση εμφανίζονται και στο δέρμα,τον καθρέπτη της ψυχής μας! Το δέρμα γίνεται χλωμό, με κουρασμένη όψη, θαμπό, αποκτά πανάδες, έχει τάση για ξηρότητα και ερυθήματα. Η φυσική διαδικασία απολέπισης επιβραδύνεται. Λόγω της μειωμένης αιμάτωσης του δέρματος περιορίζεται ο κυτταρικός μεταβολισμός με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και εμφανιζεται η χαλάρωση. Κάτω από τα μάτια εμφανίζονται σακούλες και μαύροι κύκλοι. Λόγω της μειωμένης κυτταρικής δραστηριότητας έχουμε επιβράδυνση της ανανέωσης των κυττάρων, λιγότερα ζωντανά κύτταρα, περισσότερα νεκρά, μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, απώλεια υγρασίας, μειωμένη παραγωγή σμίγματος, λεπτότητα και ευαισθησία του δέρματος, σχηματισμό ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Πολλές φορές υπάρχει αίσθημα καύσου (τσουξίματος) και κνησμού (φαγούρας).
Η περιποίηση του δέρματος είναι απαραίτητη.
Τά άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να παραμελούν την φροντίδα του δέρματός τους και αυτό επιδρά αρνητικά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά (τριχόπτωση) και τα νύχια (εύθραυστα, βαθιές αυλακώσεις κλπ.)!
Η περιποίηση του δέρματος στην Αισθητικό θα τονώσει την αυτοποεποίθηση. Το μασάζ προσώπου και σώματος δρά ευεργετικά κατά της κατάθλιψης γιατί αναζωογονεί το δέρμα και τις λειτουργίες του,αποβάλλοντας τις τοξίνες και την κατακράτηση υγρών.
Ειδικά το μασάζ αρωματοθεραπείας τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα δίνει ισορροπία,χαρά και αυτοπεποίθηση και βοηθά στην αποβολή του άγχους και στρές. Τα αιθέρια έλαια όπως του περγαμόντου, νερολί, λεβάντας, τριαντάφυλλου κλπ. κατευνάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης χαρίζοντας γαλήνη και ευεξία.
Τονώνουν το νευρικό σύστημα, καταπολεμούνται τααρνητικά συναισθήματα και αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, απομακρύνουν τις τοξίνες, τονώνοντας το δέρμα. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Η ευαισθησία του δέρματος καταπολεμείται και το δέρμα ανακτά την χαμένη του ζωντάνια και τόνωση. Βοηθούν πολύ επίσης οι υδροθεραπείες, τα λεγόμενα SPA, οι λασποθεραπείες και οι σοκολατοθεραπείες τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
Παράλληλα στο σπίτι η ποιοτική και θρεπτική διατροφή με τρόφιμα ολικής άλεσης, φρούτα, γαλακτοκομικά, πρωτείνες, μαύρη σοκολάτα και ψάρια βοηθούν στην λήψη επαρκούς τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που βοηθά στον σχηματισμό της σερετονίνης, ορμόνη η οποία δρά ευεργετικά κατά της κατάθλιψης.

Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχ/χος Αθηνών και
Βιέννης, υπεύθυνη του
κέντρου Ομορφιάς και
Υγείας katerinadayspa
στη Ρόδο, οδός
Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ. 22410-31016
και 29504
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ