Τα πρώτα 2312 sms εστάλησαν σήμερα στους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η έναρξη της αποστολής των μηνυμάτων για την αξιολόγηση του ΕΣΥ, ακολούθησε μετά από παρουσίαση του νέου ψηφιακού εργαλείου, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε η εφαρμογή με την οποία οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους έχουν τη δυνατότητα μέσω του axiologisi.esy.gov.gr, να αξιολογήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Θέλω να ζητήσω πραγματικά από όσους λάβουν αυτό το μήνυμα να μην το αγνοήσουν
O Πρωθυπουργός ζήτησε από τους ασθενείς να μην αγνοήσουν το μήνυμα
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τα νοσοκομεία, καθώς οι πολίτες σε λίγα λεπτά, με πλήρη ανωνυμία και διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων, μπορούν να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες που πήραν από το ΕΣΥ.
Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στους άνω των 18 ετών που έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία ημέρα σε δημόσιο νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, και διαρθρώνεται στους εξής άξονες:
προσβασιμότητα ασθενών στις υπηρεσίες υγείας (τρόπος και χρονικό διάστημα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο),
οργάνωση και ποιότητα της φροντίδας που τους παρασχέθηκε,
αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια, εμπιστοσύνη),
καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση,
υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και
υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Οι απαντήσεις θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων, ώστε να προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική και να είναι εφικτή η αποτίμηση της πορείας τους στον χρόνο, ενώ θα συγκεντρώνονται και σε ετήσια βάση πεπραγμένων, στην οποία θα επισημαίνονται τα θετικά σημεία, οι αδυναμίες και οι ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν. Θα εκδίδεται ετήσια έκθεση απολογισμού με κωδικοποίηση συμπερασμάτων ανά μονάδα υγείας και συστάσεις για βελτίωση.
Στόχοι του νέου ψηφιακού εργαλείου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και η επίλυσή τους, ο εντοπισμός και η ανάδειξη καλών πρακτικών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, η χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών και η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του ΕΣΥ.
Προτεραιότητα στους χρήστες
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Από σήμερα η φωνή του πολίτη γίνεται πιο δυνατή όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στην υγεία του. Είναι 11 η ώρα, θα αποσταλούν σε λίγα λεπτά από τώρα τα πρώτα sms αξιολόγησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων μας σε όσους πήραν εξιτήριο πριν από κάποιες ημέρες.
Όταν είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό πριν από κάποιους μήνες τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμφωνήσαμε από κοινού ότι πρέπει, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, να ρωτούμε αναλυτικά τους ίδιους τους χρήστες του συστήματος.
Και αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το πολύ καλά οργανωμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο, απολύτως ανώνυμα και με διασφάλιση όλων των δικλείδων ασφαλείας περί προσωπικών δεδομένων, θα αποστέλλεται πια σε όλους όσοι παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με εξαίρεση τα ψυχιατρικά, παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία. Αυτά θα ακολουθήσουν στην συνέχεια.
Οδηγίες για βελτίωση
Ο σκοπός μας, όπως αναφέρεται και στο μήνυμα, είναι να μας βοηθήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι. Διότι, προφανώς, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης σε ένα νοσοκομείο. Την εικόνα την παίρνουμε από τα επίσημα στοιχεία, αλλά και από αυτά τα οποία μας μεταφέρει συχνά η διοίκηση του νοσοκομείου. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούς και τους ίδιους τους ασθενείς: τι κάνουμε καλά, τι δεν κάνουμε καλά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε.
Και είμαι σίγουρος ότι όταν αθροίσουμε αρκετά τέτοια δεδομένα, η πραγματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι καλύτερη από αυτήν η οποία συχνά παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι τελικά, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, πρέπει να παίρνουμε την άποψη αυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι πάρα πολλοί αυτοί. Έχουμε 25 εκατομμύρια περιστατικά τον χρόνο, 85.000 περιστατικά την ημέρα.
Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων, για να μπορούμε να εντοπίζουμε προβλήματα και να εστιάζουμε κι εμείς τις δικές μας πρωτοβουλίες με βάση τις προτεραιότητες που οι ίδιοι οι πολίτες, οι χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας υποδεικνύουν».
Μην αγνοήσετε το μήνυμα
Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολίτες συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω πραγματικά από όσους λάβουν αυτό το μήνυμα να μην το αγνοήσουν. Είναι λίγα λεπτά από τον χρόνο σας. Θα μας βοηθήσετε πραγματικά να γίνουμε καλύτεροι. Σε μία διαρκή κουλτούρα αξιολόγησης και λογοδοσίας, η γνώμη του πολίτη έχει για εμάς τελικά την πιο μεγάλη σημασία».
Το υπουργείο Υγείας
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε όλη την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, τον υφυπουργό κ. Μ. Θεμιστοκλέους, την γενική γραμματέα Υγείας κα Λίλιαν Βιλδιρίδη και όλη την ηγεσία και δήλωσε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο ίδιος πιστεύουν ότι αυτό το εργαλείο θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή, καθώς για πρώτη φορά θα λαμβάνονται πληροφορίες από τους ίδιους τους ασθενείς. Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή αποτελεί «ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να φέρουμε τον ασθενή στο επίκεντρο» και ευχαρίστησε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη βοήθεια στη σύνταξη του ερωτηματολογίου.
Απευθυνόμενος στους ασθενείς, ξεκαθάρισε «ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι απολύτως ασφαλή και άρα δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από το να απαντήσουν στις ερωτήσεις».
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.
Πηγή: in.gr