Ειδήσεις

Μάθημα ανθρωπιάς από τους ακρίτες της Τήλου

Μοναδικές σκηνές ανθρωπιάς εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Τήλο, όταν με αυτοθυσία για άλλη μία φορά οι κάτοικοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τους 43 Σύρους μετανάστες, τους οποίους ασυνείδητοι διακινητές εγκατέλειψαν σε βραχώδη και δυσπρόσιτη περιοχή του νησιού.

Οταν οι ψαράδες της περιοχής τους εντόπισαν, ειδοποίησαν τους ντόπιους οι οποίοι έσπευσαν με κάθε πλωτό μέσο που διέθεταν και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες να συνδράμουν τους λιμενικούς στη διάσωση των μεταναστών.

Ενας από τους διασώστες του Λιμενικού, ο Θεόδωρος Καραβότας, την ώρα που λαμβάνει σήμα για άλλους 35 μετανάστες στο ίδιο σημείο με αυτό της Παρασκευής μιλάει στο «Εθνος» και περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε και η επιχείρηση διάσωσης.

«Στο πιο επικίνδυνο ίσως σημείο του νησιού, κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, οι 43 μετανάστες, ανάμεσα τους και 10 παιδιά, εκ των οποίων το ένα μόλις 5 μηνών, είχαν χάσει κάθε ελπίδα καθώς από το μέρος στο οποίο τους είχαν εγκαταλείψει δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής.

Ηταν η έβδομη διάσωση μεταναστών μέσα στον Ιούλιο. Οι κάτοικοι και το Λιμενικό μετέφεραν σε ασφαλές σημείο της Τήλου τους 43 μετανάστες

Ηταν η έβδομη διάσωση μεταναστών μέσα στον Ιούλιο. Οι κάτοικοι και το Λιμενικό μετέφεραν σε ασφαλές σημείο της Τήλου τους 43 μετανάστες

Από τη μία πλευρά τα απόκρημνα βράχια στα οποία δεν μπορούσαν να αναρριχηθούν και από την άλλη τα κύματα που δεν επέτρεπαν ακόμα και σε εκείνους που είχαν τις δυνάμεις τους να κολυμπήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια.

Πάλι καλά που αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν σε τόσο εξαθλιωμένη κατάσταση όπως ήταν οι προηγούμενες. Με το που τους αφήνουν στα βράχια καλούν την Αστυνομία μέσω του 112, κλήση έκτακτης ανάγκης, και στη συνέχεια έρχεται το σήμα σε εμάς. Εκεί δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι για να φύγουν.

Οι μετανάστες, που ήταν «κρεμασμένοι» στα βράχια, βρήκαν ανέλπιστη βοήθεια στην αγκαλιά των κατοίκων της Τήλου

Οι μετανάστες, που ήταν «κρεμασμένοι» στα βράχια, βρήκαν ανέλπιστη βοήθεια στην αγκαλιά των κατοίκων της Τήλου

Αντίξοες συνθήκες
Τα κύματα ήταν μεγάλα και ήταν πολύ δύσκολο να τους πλησιάσουμε. Καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια και εμείς αλλά και οι ψαράδες και οι απλοί πολίτες. Αυτή ήταν η έβδομη διάσωση μέσα στον μήνα και είμαστε ακόμα στα μέσα Ιουλίου».

Εντρομοι οι μετανάστες, οι οποίοι για ώρες ήταν «κρεμασμένοι» στα βράχια, βρήκαν ανέλπιστη βοήθεια στην αγκαλιά των κατοίκων της Τήλου, τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων που τα τελευταία χρόνια ζουν στο νησί.

Η Αγγλίδα Κάρεν κρατάει στην αγκαλιά της το μόλις 5 μηνών βρέφος που διασώθηκε την περασμένη Παρασκευή

Η Αγγλίδα Κάρεν κρατάει στην αγκαλιά της το μόλις 5 μηνών βρέφος που διασώθηκε την περασμένη Παρασκευή

«Κανένας τους δεν το σκέφθηκε δεύτερη φορά», λένε οι περισσότεροι. Μόλις δόθηκε το σήμα ότι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, άλλοι με βάρκες και άλλοι με φουσκωτά βρέθηκαν στο σημείο όπου μπόρεσαν να τους απεγκλωβίσουν και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος. Δύο 24ωρα μετά την ημέρα που εντοπίστηκαν οι Σύροι μετανάστες βρίσκονται σε ασφαλή χέρια, καθώς πλέον τους έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Η Κάρεν από την Αγγλία, που ζει μόνιμα στο νησί, έχει στην αγκαλιά της το μόλις 5 μηνών μωρό το οποίο έχει λατρέψει και το φιλοξενεί στο σπίτι της.

Οπως λέει η ίδια, είναι διατεθειμένη να το κρατήσει για όσο διάστημα παραμείνουν οι μετανάστες στο νησί, γιατί αυτό το μωρό ταλαιπωρήθηκε πολύ. Για να το σώσουν αναγκάστηκαν να το πετάξουν από τα βράχια για να το πιάσουν οι λιμενικοί, καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος.

Ανείπωτη η χαρά της μητέρας όταν ξανασφίγγει στην αγκαλιά της τον ανήλικο γιο της μετά την περιπέτειά τους

Ανείπωτη η χαρά της μητέρας όταν ξανασφίγγει στην αγκαλιά της τον ανήλικο γιο της μετά την περιπέτειά τους

Η ανθρωπιά του κόσμου είναι συγκινητική. Βλέπει κανείς γιαγιάδες στην Τήλο, οι οποίες ζουν με μία σύνταξη του ΟΓΑ, να αγοράζουν μπισκότα και λιχουδιές για τα παιδιά που περισυνελέγησαν και να έχουν καθημερινό και αμείωτο ενδιαφέρον για το πώς είναι στην υγεία τους και πώς περνούν μετά την πρόσφατη ταλαιπωρία τους.

Σε όλη αυτήν την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που ζουν στην Τήλο έρχεται να προστεθεί και η συμβολή των ξένων τουριστών που δένουν τα σκάφη τους αυτές τις ημέρες στο λιμάνι του νησιού και βλέποντας τους μετανάστες θέλουν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο, είτε συναισθηματικό είτε υλικό.

Δάκρυα ανακούφισης και μια ζεστή αγκαλιά από τους μετανάστες στους φύλακες- άγγελους της Τήλου

Δάκρυα ανακούφισης και μια ζεστή αγκαλιά από τους μετανάστες στους φύλακες- άγγελους της Τήλου

Ναυάγιο στη Σάμο
Εξι θύματα, 17 αγνοούνται

Αρνητικός είναι ο απολογισμός για τον εντοπισμό διασωθέντων μετά τη βύθιση πλοιαρίου την Παρασκευή 10 ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι της Σάμου, το οποίο μετέφερε έως και 38 μετανάστες. Μέχρι στιγμής έξι είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα μετά τον εντοπισμό ακόμα δύο σορώνστην Τουρκία. Περίπου 17 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δεκατρείς μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό, από τους οποίους οι έξι μεταφέρθηκαν στη Χίο και οι υπόλοιποι στο Λιμεναρχείο Σάμου. Δύο μετανάστες διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό. Μία από τις δύο σορούς που βρέθηκαν το Σάββατο ανήκει σε ένα μικρό αγόρι, ενώ η άλλη, σύμφωνα με τους διασωθέντες, σε έναν εκ των χειριστών του σκάφους που τους μετέφερε.

Μαρία Καμμά - Αλιφέρη

Μαρία Καμμά – Αλιφέρη

Οι έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφος του Λιμενικού και παραπλέοντα σκάφη.

Στέλλα Κεμανετζή

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, Δήμαρχος Τήλου

Μας έχουν ανάγκη και τους φροντίζουμε
Από την περασμένη Δευτέρα έχουμε διασώσει πάνω από 120 μετανάστες και κατά πως φαίνεται ο αριθμός θα μεγαλώσει καθώς οι δουλέμποροι είναι αδίστακτοι και δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές, λέει στο «Εθνος» η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, η οποία συνεχίζει επάξια το έργο του αείμνηστου Τάσου Αλιφέρη που είχε ανοίξει τον δρόμο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο ακριτικό αυτό νησί.

«Η κοινωνία του νησιού, παρ’ όλο που βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, έχει ως πρώτο μέλημά της τη διάσωση και ομαλή προσαρμογή των μεταναστών. Μας έχουν ανάγκη και αν κάποιοι δεν τους υπολογίζουν εμείς τους φροντίζουμε. Δυστυχώς είναι τόσο αδίστακτοι οι διακινητές, που για να γίνει δυσκολότερη η διάσωσή της και να προλάβουν οι ίδιοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια, τους εγκαταλείπουν σε βράχια και όχι σε κάποια παραλία, με αποτέλεσμα πάντα να διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε κάποιον.

Την περασμένη Παρασκευή όλα ήταν εναντίον μας, το σημείο όπου τους άφησαν, ο καιρός ακόμα και τα νερά που είναι τα πιο βαθιά της περιοχής. Αλλά τέλος καλό όλα καλά. Πρώτα μεταφέραμε τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες που ήταν και οι πιο καταπονημένοι και στη συνέχεια τους άνδρες.

Με το που τους φέραμε στο λιμάνι τους ανέλαβε ο ένας και μοναδικός γιατρός του νησιού με δική του πρωτοβουλία παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, στη συνέχεια τους κατέγραψε η αστυνομία και σήμερα τους φιλοξενούμε στο δημοτικό σχολείο, ενώ μέχρι πρότινος διέμεναν σε ένα μοναστήρι.

Το σημαντικό για εμάς είναι η σωστή ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μας. Γι’ αυτό και κατά την επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στην Τήλο του υπουργού Ναυτιλίας εκφράσαμε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πλήρη συμφωνία μας για την εξεύρεση χώρου προσωρινής υποδοχής των μεταναστών, ώστε και να μη στοιβάζονται στο λιμάνι αλλά και ταυτόχρονα να διασφαλίζονται οι συνθήκες μιας αξιοπρεπούς παραμονής».

Πηγή  Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου