Ειδήσεις

«Τα Δωδεκάνησα έχουν ηττηθεί στρατηγικά»

Στην διαπίστωση ότι η Ρόδος αλλά και τα Δωδεκάνησα γενικότερα, «μετράνε συνεχώς απώλειες, αφού η περιοχή φαίνεται ότι έχει ηττηθεί στρατηγικά» προέβη με δηλώσεις του προς την «δ», ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η Δωδεκάνησος, φαίνεται ότι έχει ηττηθεί στρατηγικά. Και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, είναι, θα έλεγα καταστροφικά. Να ξεκινήσουμε από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η οποία αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση που μπορούσαν να έχουν οι νησιώτες έναντι της υπόλοιπης χώρας σε σχέση με το μεγάλο και υψηλό μεταφορικό κόστος και το οποίο, κανένα Μεταφορικό Ισοδύναμο, όπως προβάλλεται σήμερα, δεν μπορεί να το ισοσκελίσει. Είναι μεγάλο το κενό που δημιουργείται και μάλιστα με σχετική πρόταση, δίχως καμία αντίρρηση της κυβέρνησης, προωθείται και η κατάργηση του άρθρου 120 της Οδηγίας για τον ΦΠΑ όπου δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπορεί να έχει διαφορετικούς συντελεστές στα νησιά.
Δεν είναι μόνον όμως αυτή η απώλεια. Έχουμε χάσει και άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με το ειδικό καθεστώς για το αλκοόλ στα νησιά, το οποίο πέραν της καθημερινότητας έχει και συνέπειες στον Τουρισμό.
Επιπλέον, ήρθε η επιβολή του Φόρου Διανυκτέρευσης στον Τουρισμό και συγκεντρωτικά, μαζί με τους συντελεστές ΦΠΑ όπως έχει διαμορφωθεί το φορολογικό περιβάλλον, δημιουργούν ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τα τουριστικά νησιά –κυρίως- αλλά και μια κατάσταση ‘ασφυξίας’ όσον αφορά την επιβίωση των νησιωτών στα μικρότερα νησιά. Μην ξεχνάμε ότι τα μικρότερα νησιά, λειτουργούν για λίγους μήνες κάθε καλοκαίρι».
Συνεχίζοντας, ο κ. Υψηλάντης, αναφέρθηκε και σε άλλες απώλειες τις οποίες μετράει η Δωδεκάνησος, όπως π.χ. η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που είχε καθοριστεί από πολύ παλαιότερα να είναι η Σύρος και όχι η Ρόδος, με συνέπεια, να μάς ακολουθεί και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την σημερινή του μορφή.
«Οι συνέπειες από τον καθορισμό της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι στην Σύρο, είναι πολλές: χάσαμε το Στρατολογικό Γραφείο, χάσαμε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχουν φύγει από την Ρόδο –και ευτυχώς, είχαμε διεκδικήσει και καταφέραμε την διατήρηση της Διεύθυνσης Τουρισμού στην Ρόδο.
Επιπλέον, χάσαμε την έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Σχολή Χωροφυλακής (σε άλλη περίοδο) και επιπρόσθετα, θα έλεγα ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό, η διαμόρφωση κάποιων συνισταμένων και στρατηγικών που θα ενδυναμώσουν και θα ωθήσουν τα Δωδεκάνησα στην ‘επόμενη μέρα’ είναι αναγκαία. Εάν υπολογίσουμε ότι και σε άλλους τομείς έχουμε απώλειες, όπως π.χ. ο Πολιτισμός: παλαιότερα, το 70% των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους έμπαιναν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να επιστραφούν για να γίνουν έργα Πολιτισμού στην περιοχή μας. Και αυτό έχει καταργηθεί.
Καθώς επίσης, αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, το 70% από την διαχείρισή του, ερχόταν και παρέμενε στον τόπο μας, για να γίνονται έργα στην περιοχή.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι είναι αναγκαίο και απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός, μία προσέγγιση έτσι ώστε για όλες αυτές τις απώλειες πώς θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε νέα δεδομένα που θα δώσουν μια ώθηση στον τόπο και κίνητρα για τους νησιώτες να παραμείνουν σε όλα μικρότερα νησιά» όπως τόνισε.
Σε ερώτηση εάν η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες αυτές, ή έστω μερικά από τα πλήγματα που δέχτηκαν τα Δωδεκάνησα, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε:
«Θέλει αγώνα. Δεν είναι μόνον θέμα της Ν.Δ. όσο να πειστούν ορισμένοι οι οποίοι βρίσκονται και σε καίριες θέσεις όπως π.χ. στα υπουργεία. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. από την πλευρά της, θα δώσει μία ώθηση στην απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεων της ελληνικής περιφέρειας, πολύ περισσότερο της νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε κάποια πράγματα. Αυτό που απαιτείται όμως, επαναλαμβάνω είναι αγώνας. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και βεβαίως, κάποια από αυτά που μπορούν, θα διορθωθούν. Ειδικά, κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νησιωτικότητα θα τεθούν σε προτεραιότητα –όπως π.χ. το ζήτημα της υπερ-φορολόγησης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου