ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων και εκπαιδευτικών στη Pόδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κινητοποιηση σχολεια

Συ­γκέ­ντρω­ση και πο­ρεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο κέ­ντρο της πόλης πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χθες εκ­παι­δευ­τι­κοί και γο­νείς μα­θη­τών, αντι­δρώ­ντας στο νο­μο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, το οποίο ζη­τούν να μην κα­τα­τε­θεί προς ψή­φι­ση στη Βουλή! Ήταν η πρώτη μα­ζι­κή συ­γκέ­ντρω­ση στη Ρόδο (χωρίς να τη­ρού­νται απα­ραί­τη­τα οι απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας) μετά τη λήξη της κα­ρα­ντί­νας και εν μέσω της παν­δη­μί­ας του Covid-19!

Η διά­τα­ξη για Live streaming μα­θή­μα­τα από τις σχο­λι­κές αί­θου­σες απο­τε­λεί το βα­σι­κό «ση­μείο τρι­βής». Γο­νείς και εκ­παι­δευ­τι­κοί ζη­τούν να μεί­νει μα­κριά από τα σχο­λεία ο…με­γά­λος αδελ­φός!

«Είναι ξε­κά­θα­ρη η αρχή προ­στα­σί­ας προ­σω­πι­κών δε­δο­μέ­νων. Χρειά­ζε­ται να εκ­δο­θεί υπουρ­γι­κή από­φα­ση για την εφαρ­μο­γή της συ­γκε­κρι­μέ­νης τρο­πο­λο­γί­ας, πράγ­μα που δεν έχει γίνει. Η Ανώ­τα­τη Συ­νο­μο­σπον­δία των Συλ­λό­γων Γο­νέ­ων υπο­στη­ρί­ζει τους αγώ­νες μας και είναι και αυτή κά­θε­τα αντί­θε­τη στη ζω­ντα­νή με­τά­δο­ση των μα­θη­μά­των», δή­λω­σε ο κ. Γιώρ­γος Τέ­ντας, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκ­παι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκ­παί­δευ­σης Δω­δε­κα­νή­σου.

Οι σύλ­λο­γοι των εκ­παι­δευ­τι­κών το­νί­ζουν ότι είναι ανε­πί­τρε­πτο το γε­γο­νός ότι κα­τα­τέ­θη­κε με­σού­σης της παν­δη­μί­ας νέο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο χωρίς να έχει προη­γη­θεί ου­σια­στι­κός διά­λο­γος με τους αρ­μό­διους εκ­παι­δευ­τι­κούς και πο­λι­τι­κούς φο­ρείς. Ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Α’ ΕΛΜΕ Δω­δε­κα­νή­σου, Θε­ό­δω­ρος Ξάφης δη­λώ­νει ότι το νο­μο­σχέ­διο δεν λαμ­βά­νει υπόψη τη διά­στα­ση της νη­σιω­τι­κό­τη­τας με ό,τι και αν αυτό συ­νε­πά­γε­ται.

«Σή­με­ρα, όλος ο εκ­παι­δευ­τι­κός κό­σμος αντι­δρά στην αντεκ­παι­δευ­τι­κή πο­λι­τι­κή του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Λέμε όχι στην αντι­νη­σιω­τι­κή πο­λι­τι­κή του υπουρ­γεί­ου, όχι στο με­γά­λο αδελ­φό των σχο­λι­κών τά­ξε­ων. Να απο­συρ­θεί το νο­μο­σχέ­διο και να κα­λέ­σει η υπουρ­γός τους αρ­μό­διους φο­ρείς, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους συλ­λό­γους γο­νέ­ων και κη­δε­μό­νων. Κα­λού­με την υπουρ­γό σε ου­σια­στι­κό διά­λο­γο.

Το νο­μο­σχέ­διο, δεν λαμ­βά­νει υπόψη τη διά­στα­ση της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, όπως κάθε νο­μο­σχέ­διο που κα­τέ­θε­ταν οι εκά­στο­τε κυ­βερ­νή­σεις. Τα νησιά μας, τα Δω­δε­κά­νη­σα, είναι ένας νομός με πολλά προ­βλή­μα­τα στον τομέα της εκ­παί­δευ­σης, στο διο­ρι­σμό των εκ­παι­δευ­τι­κών κλπ… Θα έπρε­πε οι μα­θη­τές των νη­σιών να έχουν μία δια­φο­ρε­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση, να προ­βλέ­πε­ται η ει­σα­γω­γή τους με κά­ποια πο­σό­στω­ση στις ανώ­τε­ρες και ανώ­τα­τες σχο­λές», είπε με­τα­ξύ άλλων ο κ. Ξάφης.

Η κυρία Χρι­στί­να Γε­ωρ­γί­ου, πρό­ε­δρος της Ενω­σης Συλ­λό­γων Γο­νέ­ων και Κη­δε­μό­νων Ρόδου, δη­λώ­νει ότι η ύπαρ­ξη κά­με­ρας στη σχο­λι­κή τάξη, εν­δέ­χε­ται να επι­βα­ρύ­νει την ψυ­χο­λο­γία των μα­θη­τών. Το­νί­ζει ότι θα πρέ­πει να υπάρ­ξουν ου­σια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης των σχο­λεί­ων και των μα­θη­τών, με την πα­ρο­χή του απαι­τού­με­νου εξο­πλι­σμού κλπ. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα η κα Γε­ωρ­γί­ου δή­λω­σε τα εξής:

«Συμ­με­τέ­χου­με στη ση­με­ρι­νή κι­νη­το­ποί­η­ση των εκ­παι­δευ­τι­κών… δεν επι­θυ­μού­με να βγουν τα παι­διά μας σε κοινή θέα. Υπάρ­χουν παι­διά με μα­θη­σια­κές δυ­σκο­λί­ες, με άλλης φύ­σε­ως προ­βλή­μα­τα και η ζω­ντα­νή με­τά­δο­ση του μα­θή­μα­τος, η κά­με­ρα μέσα στη σχο­λι­κή τάξη, θα επι­βα­ρύ­νει την ψυ­χο­σύν­θε­σή τους. Εί­μα­στε υπέρ της δια ζώσης εκ­παί­δευ­σης. Είναι απα­ρά­δε­κτο εκ μέ­ρους της νέας κυ­βέρ­νη­σης να προ­σπα­θεί να πε­ρά­σει όλα αυτά τα μέτρα εν μέσω παν­δη­μί­ας. Την ίδια στιγ­μή δεν έχει προ­σφέ­ρει ούτε ένα ευρώ για τους μα­θη­τές, πολ­λοί από τους οποί­ους δεν μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν στην τη­λεκ­παί­δευ­ση. Έχουν ανα­ρω­τη­θεί εάν όλες οι οι­κο­γέ­νειες έχουν υπο­λο­γι­στή ώστε να πα­ρα­κο­λου­θούν τα παι­διά το μά­θη­μα; Υπο­τί­θε­ται ότι ο κά­με­ρες μπαί­νουν γι’ αυτό το σκοπό… Μι­λά­με για δη­μό­σια και δω­ρε­άν παι­δεία. Αυτό διεκ­δι­κού­με και θα επι­μεί­νου­με. Η παι­δεία και η υγεία είναι κοι­νω­νι­κό αγαθό και θα πρέ­πει να μας τα προ­σφέ­ρει το Κρά­τος».

Στην κι­νη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χε και η πο­λι­τευ­τής του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Φτα­κλά­κη. Όπως δή­λω­σε, η προ­ο­δευ­τι­κή πα­ρά­τα­ξη θα κα­τα­ψη­φί­σει το νο­μο­σχέ­διο. «Το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής έχει στη­ρί­ξει ενερ­γά τις πρω­το­βου­λί­ες των εκ­παι­δευ­τι­κών όλων των βαθ­μί­δων και θα κα­τα­ψη­φί­σει το νο­μο­σχέ­διο, το οποίο έχει πολλά προ­βλή­μα­τα. Ως το­με­άρ­χης νη­σιω­τι­κής πο­λι­τι­κής θα σταθώ στα ζη­τή­μα­τα νη­σιω­τι­κό­τη­τας. Κα­ταγ­γέλ­λου­με τις πρα­κτι­κές με­σαί­ω­να της κυ­ρί­ας υπουρ­γού… Κα­τα­θέ­σα­με συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για την έγκαι­ρη στε­λέ­χω­ση των σχο­λεί­ων ώστε να μην μέ­νουν τα σχο­λεία-κυ­ρί­ως στα μικρά νησιά-χωρίς εκ­παι­δευ­τι­κούς μέχρι και τον Ια­νουά­ριο. Προ­τεί­νου­με το σύ­στη­μα δι­πλής μο­ριο­δό­τη­σης και ζη­τά­με κί­νη­τρα για τους εκ­παι­δευ­τι­κούς που υπη­ρε­τούν στις πα­ρα­με­θό­ριες πε­ριο­χές… Εί­μα­στε δε κά­θε­τα αντί­θε­τα στην τρο­πο­λο­γία που πέ­ρα­σε εν ριπή οφθαλ­μού για τη βι­ντε­ο­σκό­πη­ση και με­τά­δο­ση του μα­θή­μα­τος.

Είναι απα­ρά­δε­κτη και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή και την έχου­με κα­ταγ­γεί­λει. Θέ­λου­με δη­μο­κρα­τι­κά σχο­λεία με ένα σύγ­χρο­νο εκ­παι­δευ­τι­κό, αξια­κό σύ­στη­μα. Εί­μα­στε υπέρ της ψη­φια­κής τε­χνο­λο­γί­ας, όμως ως ένα ερ­γα­λείο των εκ­παι­δευ­τι­κών και όχι ως υπο­κα­τά­στα­το της εκ­παί­δευ­σης… Φο­βού­μα­στε ότι δια του πο­νη­ρού η υπουρ­γός θα θε­λή­σει να κα­λύ­ψει τις δυ­σπρό­σι­τες πε­ριο­χές που δεν δια­θέ­τουν το απαι­τού­με­νο εκ­παι­δευ­τι­κό προ­σω­πι­κό μέσα από τις νέες τε­χνο­λο­γί­ες. Εί­μα­στε κά­θε­τα αντί­θε­τοι σε μία τέ­τοια προ­ο­πτι­κή», δή­λω­σε η κα Φτα­κλά­κη, ση­μειώ­νο­ντας θα πρέ­πει να βελ­τιω­θούν τα δί­κτυα προ­κει­μέ­νου να λει­τουρ­γή­σει το ψη­φια­κό σχο­λείο και να δια­τε­θεί ο απαι­τού­με­νος εξο­πλι­σμός στα σχο­λεία και στους μα­θη­τές».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.