Τα τέσσερα σημεία στα οποία θα στηριχθεί ο σχεδιασμός της Πειραιώς. «Αυτή η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα», η κεντρική ιδέα της γαλάζιας ρητορικής. Τα αντίμετρα και η σύγκριση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Με εντατικό… διάβασμα της νέας συμφωνίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, περνούν το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές της ΝΔ, ενόψει της τετραήμερης «μητέρας των μαχών». Η συζήτηση ξεκινά αύριο το μεσημέρι από τις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τη θεωρεί ως μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης των δυσμενών συνεπειών του «νέου μνημονίου στην κοινωνία» το οποίο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «ξεγυμνώνει σε κάθε του πτυχή την κυβέρνηση και όσα αυτή υποσχόταν μέχρι πρότινος».

Και μπορεί ακόμα και στο επιτελείο της οδού Πειραιώς να αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες να απωλέσει η πλειοψηφία κάποιον από τους 153 βουλευτές είναι ελάχιστες, όμως ακόμα και με την υπερψήφιση των νέων μέτρων, δηλώνουν τη βεβαιότητα ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν υποστεί ένα ακόμα ισχυρό -ίσως το ισχυρότερο- πλήγμα. Και σε αυτό θέλουν να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό με την επιχειρηματολογία τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του που προετοιμάζονται για τη νέα σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

«Αυτή η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα», ανέφερε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χθες σε ελεύθερους επαγγελματίες στα Πετράλωνα και αυτό θα είναι το γενικό πνεύμα των τοποθετήσεων όλων των μελών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας που προς ώρας κάνουν «φύλλο και φτερό» τις 941 σελίδες του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου -όπως λένε- να εντοπιστούν και άλλες «κρυφές παγίδες» του.

Η αποδόμηση της συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα στηριχθεί σε τέσσερα σημεία:

1. Στην έμφαση σε όλα τα δύσκολα για την κυβέρνηση κομμάτια της συμφωνίας, με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία και απλή γλώσσα προκειμένου να είναι κατανοητή σε όσους παρακολουθήσουν τη συζήτηση. «Θα εξηγήσουμε ότι έχει συμφωνήσει τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, με μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επαναλάβει ότι τα μέτρα που έρχονται τώρα προς ψήφιση και ο λογαριασμός των Τσίπρα-Καμμένου «είναι στα 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερα από όσα προέβλεπε το mail Χαρδούβελη». Ιδιαίτερα οι βουλευτές της ΝΔ θα εστιάσουν στη μείωση του αφορολογήτου και αυτή των συντάξεων, στις «νέες εξοντωτικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» και στην «ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην ΝΔ, «εξελέγη με την υπόσχεση για παροχές 12,5 δισ. και αντ’ αυτού επέβαλε μέτρα 12 δισ.».

2. Στην σχεδόν μηδαμινή, όπως λένε στο γαλάζιο επιτελείο, πιθανότητα εφαρμογής των αντιμέτρων τα οποία χαρακτηρίζουν ως «ένα ακόμα επικοινωνιακό κυβερνητικό τέχνασμα». Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που παρέχει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τα υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5%. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε καμία ρητή δέσμευση για το χρέος και χωρίς δέσμευση για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση». Εξάλλου, κατά την ίδια πηγή, «αν ψηφίζαμε τα αντίμετρα, θα ήταν σαν να παραδεχόμαστε ότι καλώς μπαίνουν και όλα τα φορομπηχτικά μέτρα που περιέχονται στο τέταρτο μνημόνιο».

3. Στη σύγκριση όσων υποστήριζαν τα κυβερνητικά στελέχη πριν από 2,5 χρόνια και όσων πραγματοποιούν τώρα. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποστηρίζουν στη ΝΔ, «στηρίχθηκε σε τρεις μύθους: Τέρμα στη λιτότητα με σκίσιμο των μνημονίων, αντίσταση στους ξένους και ανάκτηση κυριαρχίας, καθώς και τέρμα στο παλιό και στη διαπλοκή». Πλέον, σημειώνουν, «μετά την κατάρρευση των μύθων, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα, με ένα ακόμα μνημόνιο, το δεύτερο στη σειρά, σε δυο χρόνια, της σημερινής κυβέρνησης. Με μεγάλα βάρη για κάθε πολίτη και ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια».

4. Στην προσωπική σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς, επικαλούμενο και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, πιστεύει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπερτερεί του πρωθυπουργού σε αξιοπιστία, ικανότητα και επιχειρήματα, κάτι που ευελπιστούν ότι θα φανεί και στην μετωπική τους σύγκρουση στη Βουλή. «Στη σύγκριση Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ηττάται κατά κράτος», είναι η φράση πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης του γραφείου τύπου της ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Βασίλη Κικίλια ο οποίος τόνισε πως «τελικά οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπέρασαν και τον εαυτό τους σε καιροσκοπισμό. Στην αρχή παρίσταναν ότι δεν θα πάρουν μέτρα.

Στη συνέχεια παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα θα είναι 3,6 δις ευρώ και τώρα που δημοσιεύτηκε το τέταρτο Μνημόνιο τους αποδεικνύεται ότι παίρνουν μέτρα 4,9 δις ευρώ.

Εξοντώνουν ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους, στοχοποιώντας όλη την κοινωνία. Ο ελληνικός λαός μαθαίνει την αλήθεια και αγανακτεί.

Χωρίς αυτούς θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια και τώρα για να παραμείνουν στις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες παραδίδουν τα κλειδιά της χώρας στο Δ.Ν.Τ.

Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαλύψει τις επόμενες μέρες, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα, το μέγεθος της απάτης και της αποτυχίας τους».

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ