Ειδήσεις

Θ. Σωτρίλλης: «Θα επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας στους νησιώτες»

Στην πολιτική ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις την ευθύνη και να δικαιολογήσεις την πολιτική αδράνεια και ανικανότητα είναι το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων. Το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της Ρόδου και όλων των νησιών ειναι η υγεία και η νυν Περιφερειακή Αρχή για να δικαιολογήσει την τραγική κατάσταση στον τομέα αυτό, το τελευταίο διάστημα αναφέρει συνεχώς την δικαιολογία «δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας».

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των νησιών νιώθουν όλο και λιγότερο ασφάλεια για την υγεία τους καθώς οι υποδομές υγείας όχι μόνο δεν αναπτύσσονται αλλά υποβαθμίζονται και ερημώνονται με τις τοπικές αρχές να περιορίζονται στο να παρατηρούν την κατάσταση εξ’αποστάσεως χωρίς την παραμικρή παρέμβαση νομίζοντας ότι αυτός είναι ο ρόλος τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλωτό πολυιατρείο που έγινε γνωστό με την ονομασία «Δελφίνι της Ζωής και της Ελπίδας», ένα εγχείρημα που συνέβαλα ώστε να υλοποιηθεί και σήμερα με θλίβει που τείνει να γίνει παλιοσίδερα.

Ακόμη και αν περιοριστούμε στο στενό και τυπικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων, τα πρώτα 2 χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε την δυνατότητα να πάρει αρμοδιότητες του τομέα υγείας στα χέρια της. Η Περιφέρεια «ξέχασε» να δώσει την μάχη με συνέπεια να πέρασει η διετία και καταργηθεί το άρθρο 186, πράγμα που φανερώνει το μεγάλο και πραγματικό πολιτικό πρόβλημα. Κανένα κεντρικό κράτος δεν φταίει όταν εσύ σαν Αρχή δεν έχεις προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να διεκδικήσεις το καλύτερο για τον τόπο σου. Με λίγα λόγια, όταν είσαι κομμάτι και δημιούργημα του συστήματος τότε δεν θα πας κόντρα για να διεκδικήσεις αυτό που αξίζει στον τόπο για να μην στεναχωρήσεις τους κομματικούς φίλους σου.
Στην περίπτωση που κάποιος τομέας δεν περιλαμβάνεται μέσα στις ορισμένες αρμοδιότητες σου, από την στιγμή που αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών τότε ΟΦΕΙΛΕΙΣ να παλέψεις, να διεκδικήσεις και να καταθέσεις προτάσεις ώστε τουλάχιστον να προσπαθήσεις να δώσεις λύσεις σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Δυνατότητες υπάρχουν και πολλές μάλιστα. Η υλοποίηση υποδομών τηλεϊατρικής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μαζί με επαρκή χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και την τοποθέτηση ιατρών σε όλα τα αγροτικά ιατρεία. Κατά την συνάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης  κ. Γιοχάνες Χαν με τον Ι.Σ.Ρ. ο ίδιος ο επίτροπος Χαν εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως η τηλεϊατρική στα νησιά μας παρά τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει η Ε.Ε. Η υγεία θεωρείται σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών και είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από τα κονδύλια για την περιφερειακή συνοχή. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης χορήγησε 5 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές για την υγεία την περίοδο 2007-13 (πηγή europa.eu) ενώ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί δραστηριότητες στον τομέα της υγείας. Περιττό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή μας δεν είδαμε τίποτα από τα παραπάνω.

Η ανάπτυξη Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας καθώς και η στελέχωση των αγροτικών ιατρείων των μικρών νησιών και γενικά των απομακρυσμένων περιοχών, μέσω παροχής κινήτρων, μπορούν μόνο να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στον νησιώτη.

Σαν παράταξη αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι αυτό που δεν τολμάει ούτε καν να σκεφτεί η τωρινή Περιφερειακή Αρχή, και αυτό είναι ότι θα αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα νησιά μας,χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στην κεντρική διοίκηση και τις μνημονιακές τις θέσεις, θα παλέψουμε για να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας.
Θωμάς Σωτρίλλης
Ιατρός – Υποψήφιος
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου