Στη Ρόδο βρέθηκε χθες η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου προκειμένου να επιθεωρήσει το οικόπεδο το οποίο παραχωρεί ο Δήμος για την μετεγκατάσταση των αθίγγανων από την περιοχή του Κορακόνερου. Η κα Γιάντσιου συναντήθηκε το πρωί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου στο παλιό νοσοκομείο με ομάδα αθίγγανων με επικεφαλής τους κυρίους Βασίλη και Ευριπίδη Στηροκλέα, όπου οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους για την επίλυση του προβλήματος.
Η ειδική γραμματέας τόνισε ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι να δρομολογηθούν λύσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Επεσήμανε ότι έχουν δεσμευθεί εκατομμύρια για να γίνουν νέοι, σύγχρονοι οικισμοί σε πόλεις όπως η Ρόδος, τα Φάρσαλα και η Κατερίνη και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τόνισε μάλιστα ότι η ίδια δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της για να γίνει ο οικισμός σε μία περιοχή που δεν ενδείκνυται για το σκοπό αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ενέκρινε την εγκατάσταση των Ρομά στ’ Ασγούρου (κοντά στην παλιά χωματερή). Το συγκεκριμένο «οικόπεδο», περιελάμβανε και δασική έκταση 8 στρεμμάτων περίπου με αποτέλεσμα να εκφράζονται από πολλές πλευρές επιφυλάξεις για τη χρήση του, ακόμη και από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον Μάιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αφαιρεθεί η δασική έκταση κι έχει μείνει ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων το οποίο προορίζεται για την μετεγκατάσταση των Ρομά από τον καταυλισμό στο Κορακόνερο.
Η κα Γιάντσιου ανέφερε ότι εξετάστηκε σχολαστικά εάν θα μπορούσαν οι Ρομά να παραμείνουν στο Κορακόνερο και να διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται για μία σειρά από λόγους που αντιτίθενται στην κείμενη νομοθεσία.
Οι κ. Βασίλης και Ευριπίδης Στηροκλέρας είπαν ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ειδική γραμματέα οι θέσεις και οι επιφυλάξεις τους για την συγκεκριμένη περιοχή που έχει επιλεγεί από το Δήμο, ενώ η κα Γιάντσιου ζήτησε να κατατεθούν όλα αυτά εγγράφως μέσω της νομικής τους συμβούλου. Κάποιοι από τους Ρομά είπαν ότι λόγω της εγγύτητας του οικοπέδου στον ΧΥΤΑ υπάρχει στην περιοχή μεθάνιο, πράγμα που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Όπως είπε η ειδική γραμματέας αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί. Επανέλαβε όμως ότι το ζητούμενο είναι να δοθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση, τονίζοντας πώς αν δεν γίνει αυτό, θα είναι μία αποτυχία όλων, μία αποτυχία σε βάρος των επόμενων γενεών οι οποίες πρέπει να είναι ενταγμένες στην κοινωνία.
Με αφορμή την συνάντηση με την ειδική γραμματέα αναδείχθηκε μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Όπως είπαν κάποιοι από τους αθίγγανους που παρευρίσκονταν εκεί, οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου αδιαφορούν για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και ότι ποτέ δεν ασχολούνται με αυτά. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντικρούστηκαν έντονα από τους υπαλλήλους της πρόνοιας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ